Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на шарани през зимата -

Риболов на шарани през зимата

Риболов на шарани през зимата

Риболов на шарани през зимата

Когато в онази мразовита зимна сутрин реших да отида за риба, до мен седеше Стив Коул, който ми даваше наставления за задачата ми: да напълня живарника с шарани посред зима и да обясня как трябва да се упражнява човек, за да сe научи да лови по-добре. Първата част ми изглеждаше „мисия невъзможна“, докато втората ми хареса. Упражненията с цел обучение са нещо съвсем различно от това да пробвате колко риба можете да уловите. Надявам се, че ще се проявя добре във втората част.

Риболов на шарани през зимата
Риболов на шарани през зимата

Собственикът на водоема, Майк Мейсън, ни посрещна и след закуската ни заведе при един от новите басейни. Беше кръстен „Призрачният водоем“ и тъй като не знаех, че се намира тук, името, което му бяха дали, съвсем му подхождаше. Беше добил популярност и сред клубовете по риболов и затова се надявах, че ще е добър. Беше включен дори в предстоящия полуфинал за южните отбори от Angling Times Van Den Eynde Clubman Super Cup.

Не беше съвсем готов за постоянно ползване. Платформите все още ги нямаше, така че отъпканите кални участъци по брега показваха най-предпочитаните места за риболов. Малката туфа от тръстики съвсем не можеше да се сравни с добре обраслите брегове на съседните по-стари водоеми. Разположих се близо до тръстиките, за да се опитам да се впиша в изискванията на фотографа Лойд. Той е от онзи тип артистични натури, които не се задоволяват само с рибата като елемент от снимката. Затова реших, че тръстиките ще предложат добър фон.

Успешни тактики

Те ни бяха услужливо предложени от Джон, който държеше магазина за такъми към водоема. Според него най-добър резултат дава царевицата при риболов с ваглер без подхранка. Така или иначе предварително очаквах, че ще ловя с ваглер и бях наясно, че тактиката без захранване може да е успешна сега, през зимния сезон. Направех ли само това, резултатът щеше да е една съвсем кратка статия. Реших да установя какви други тактики освен ваглера ще свършат работа. Царевицата лесно може да бъде хвърлена така, че ще захраня с нея в средата на водоема. В същото време смятам да захраня на близка дистанция с червеи, за да направя сравнение.

Разполагах с достатъчно място да замятам и далеч от захранените участъци, да установя дали рибата отбягва захранката и може ли да се лови по-добре без нея.

Такъмът се състоеше от прът с дължина 3,9 м основно влакно с тест – 1 кг (шаранът не е особено борбен на дълбоко през зимата}, повод 0.12 мм и кука № 16, но истинска № 16-ца. А не от онези, изглеждащи повече като № 12. Куката бе компромис, тъй като щеше да свърши работа и при двата вида стръв, а аз бих бил щастлив да се придвижа по-надолу по скалата в случай на нужда.

Ваглерът беше от пауново перо с пълнеж и бе фиксиран с 3 х ААА съчми и още 4 х № 8, разположени надолу по линията Последната № 8 бе на 45 см от куката. Водата беше леко замътена. Ако беше по-бистра, щях да използвам № 10 вместо № 8. Проучването на дъното направих, като отнех една от фиксиращите ваглера съчми. Резултатът бе, че дъното се оказа плоско, като направено с нивелир. Все пак се изненадах, че е съвсем малко по-дълбоко от 1,2 м. Опънах и втори прът с олово с тръбичка. Ако се появят вълни, това щеше да бъде въдицата, с която да ловя. Разположих плувката на разстояние само 2,5 м по-нагоре от реалната дълбочина на водоема и започнах да ловя на линията, захранена с царевица, с едно зърно на куката. Не след дълго закачих първия „заблуден“ шаран. Хванах 3-4, преди да започна да замятам далеч от захранения участък. Закачих един шаран, нищо друго. Затова преминах към линията с червей. Резултатът бе само още една риба. Прехвърлих се отново към захранка с царевица. Отговорът бе по-добър. Не беше бързо, но съвсем приемливо, тъй като поднасях стръвта върху захраненото място. Едно от основните предимства на този стил е, че независимо колко лошо замятате, винаги можете да се престорите, че сте искали да обловите точно това място (поне така правя аз).

Следващият набег извън захраненото място донесе само скука, но линията с червея се отблагодари с З шарана за три замятания. Проблемът бе, че бяха под половин килограм. Не че не бяха добре дошли, но царевицата даваше по-добър среден размер, някои риби бяха по кило. Скоро дойде Джон и предложи да починем и да изпием по чаша чай в магазина му. Предложението се прие с З гласа „за“, така че Стив, Лойд и аз се възползвахме от възможността да се стоплим.
Когато се върнахме, се беше появил лек вятър и малки вълни. Липсваше кълване и плувката се носеше из водоема. Беше време за оловото с тръбичката. Промяната проработи моментално -четири шарана през следващите четири замятания. Отличен резултат.

Продължете с промените

Можех да продължа с оловото, но вместо това, се върнах към плувката.

Нещата се развиваха много бавно и затова отново се върнах към оловото, за да проверя дали рибата беше там, но тя предпочиташе неподвижната стръв. Веднага улових още няколко риби. Реших да пробвам какво ще стане, ако намаля дълбочината и поставя плувката на 6,5 см по-нагоре от дълбочината, като закотвя стръвта със съчма към дъното. Проработи и изглеждаше толкова добре, както и с оловото. Връщането към подвижна стръв не даде никакъв резултат. Отново към оловото – и екшънът продължи. Така се упражнявам. Не бих си позволил това, ако съм на състезание, тъй като се пропилява време.

Съветите на Ким Милсъм
1. Отивайки на водоема, не ловете по начин, за който не сте сигурен, че ще проработи.
2. Опитайте друг метод, за който знаете, че ви е нужна още практика, или такъв, които ще ви даде предимство по време на състезание.
3. Опитайте различни начини и видове захранване, за да проверите къде
рибата се храни най-добре.
4. Променяйте стръвта, за да установите моментното желание на рибата.
5. Когато хващате добре, променете метода с друг, за да подобрите резултата. Това ще ви помогне да елиминирате неработещите методи.
5. Вслушайте се в съветите на местните. Може да ви бъдат от полза.
6. Внимателно следете действията на другите риболовци. Може да знаят нещо повече от вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.