Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
От книгата на Лий Джаксън - 5част -

От книгата на Лий Джаксън – 5част

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

Тежести, куки, вирбели, тръбички и мъниста

Тежестта си е тежест, не е ли така? Тя се използва за замятане на голяма дистанция. Частично съм съгласен, но ако това е така, защо тогава водещите фирми по света пускат тежести в различни форми и големини. Едва ли е само за да печелят пари, по-вероятно всички те си имат свои приложения.

От книгата на Лий Джаксън
От книгата на Лий Джаксън

Тежестите за риболов на шаран се делят на две категории: подвижни и с ухо. И двата вида се ползват при риболов на шарани, така че е добре да имате набор в куфара си. Тежестите с ухо по правило летят по-далече от подвижните. Това се отнася особено за тези с аеродинамична форма, например Korda distance, която е с вирбел. Тези тежести имат т.нар. ”чувствителност към обстановката”, когато придърпвате линията.

Подвижното олово пък прави линията по-обтекаема и изящна. Освен това тя по-малко се оплита с подвижно олово. Затова повечето шаранджии ползват подвижно олово. Оловото, когато е на една точка, се закрепва със системи Kevin Nash Safety Bolt rig clip. Освен това подвижните олова имат закрепена тръбичка, през която преминава влакното. Закрепването се прави “полумеко”, за да може при закачване на оловото то да се скъса, а рибата да се извади.

В зависимост от формата оловата се делят на три групи: аеродинамични – за далечно замятане, тъпи – за самозасичане на рибата, и плоски, които потъват бавно и са подходящи за тинесто или обрасло дъно. Освен това плоските са подходящи за големи скатове, тъй като не се търкалят.

Преди да продължим, искам да обясня ефекта на самозасичането. Както знаете, при ловене на косъм куката е извън стръвта. При налапване шаранът тръгва да плува и куката се забива в устата му от съпротивлението на оловото.

Ли демонстрира някои от своите линии

След като рибата се закачи, вие ще видите какво се случва по шпулата на макарата. Колкото по-къс е поводът, толкова по-сигурно е закачен вашият шаран. Именно затова шаранджиите обикновено правят повод с дължина не повече от 6 дюйма. Надявам се, да съм го описал разбрано.

Как работи линията BOM RIG

Когато шаранът поеме стръвта, поводът се опъва от оловото. Усещайки това, шаранът се дърпа в противоположната страна и куката се забива в устата му. За максимална ефективност при тази линия се използва олово 100 грама, което се закрепва със система Nash safety clip. Колкото по-компактна е формата на оловото, толкова съпротивлението ще е по-голямо и самозасичането ще се осъществи по-лесно. Затова е за предпочитане да ползвате крушевидни тежести, а не продълговати. Не забравяйте, че за да замятате олова с такива грамажи, трябва да имате подходящи пръчки и здраво влакно. Що се отнася до куките, те трябва да са надеждни във всяко отношение.

Любимите куки № 6

Днес качеството е много добро и рядко се срещат дефектни куки. Най-важното при риболова на шарана е остротата на куката. Доказано е, че на по-острите куки се хващат повече риби. Днес повечето куки са с химическо и лазерно заточване. Но тези куки лесно се повреждат при дъно с камъни или закачки. Лично аз ползвам куки за пъстърва. Те са плътни, дебели и много здрави. Преди всеки излет куките се сменят. А преди всяко замятане се проверяват върховете. Ако има дефект, куката отново се сменя. Никога не заточвам втори път куката, тъй като тя се затъпява. Не се ангажирам да препоръчам конкретни марки куки, тъй като днес повечето са с високо качество. Това е въпрос на собствено предпочитание.

Мога да ви кажа какво ползвам аз лично. Тези куки са били разработени за риболов на пъстърва, а не за шаран. Това са Kamasan B l75. Те са много остри, относително леки и изключително здрави. Освен това върхът им е завит навътре и са много “хващащи”. Обикновено аз ползвам куки №6, но понякога слагам и №8, особено зимата, когато шаранът е капризен. Като цяло, мисля че №6 е най-подходящата кука, независимо от сезона или стръвта.

Единственият случай, когато правя изключение, е като се налага да ловя на повърхността. Тогава аз ползвам любимата си серия Drennan ‘Super Specialist’, № 8. Когато пътувам зад граница и ловя на комбинация от 2-3 протеинови топчета, слагам и по-големи куки – №4 и даже №2. Шараните зад граница оказват доста по-голямо съпротивление. Други куки, които са подходящи за риболов на шаран, са Fox, Nash, Mainline, Gardner, Drennan, ESP, Gold Label
и Partridge. Много от тези фирми продават и куки без контра.

Важните детайли

И така, ще се спра на детайлите, които на пръв поглед са маловажни, но това е само на пръв поглед. Първо, за съединяването на основното влакно с повода са необходими вирбели. Аз предпочитам плоски, които са известни като rolling swivels. Продават се в различни размери, но за шаран са най-подходящи от №7 до №11. Тръбичките, предотвратяващи заплитането на линията от конец, също са много важен елемент от шаранския такъм. Но вместо да ви обяснявам за още хилядите дреболии, които са необходими, в следващата глава аз ще разкажа как се прави линията и ще се спра подробно на необходимите компоненти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.