Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
От книгата на Лий Джаксън - 4 част -

От книгата на Лий Джаксън – 4 част

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

Такъмът се явява най-важната част от оборудването на риболовеца шаранджия

Ето защо резултатът от риболова много зависи от правилното подбиране. Разбира се, добре е да имате скъпи и качествени пръчки и макари, но не по-малко важно е да бъдат качествени и останалите атрибути от оборудването ви. На първо място става дума за влакното.

От книгата на Лий Джаксън
От книгата на Лий Джаксън

За начало да поговорим за основното влакно. Изборът му зависи от водоема, където ще ловите. Ако има треви или закачки, трябва да подберете по-дебело влакно. Където е чисто, можете да ползвате и по-слаби влакна. Защо ли да не ползваме винаги дебело влакно, например 0,35 мм, ще попитате вие? Работата е там, че с тънкото влакно ще можете да замятате по-навътре, което е решаващо при риболов на едри шарани. Аз лично рядко използвам основно влакно повече от 0,28 мм. Понякога, когато има много закачки и подводна растителност, ползвам тънко плетено влакно.

Ще спомена някои от основните влакна, подходящи за риболов, като се извинявам предварително на производителите, ако съм забравил да спомена някои – Gold Label’s Pro Gold, Sufix Supreme или Synergy, Fox Soft Steel, Gardner GR60 Berkley Big Game XT Daiwa Sensor, а също и новото влакно Technium от Shimano.

След като вече сте си купили влакно, много е важно правилно да го навиете на макарата. Има много начини за навиване на влакното така, че то да не се усуче. Според мен най-добре е да нанижете ролката на молив и да я дадете на някой да я държи, докато вие навивате влакното на макарата. Старайте се при намотаването влакното да бъде стегнато. За най-добро замятане влакното трябва да е намотано така, че да има около 4 мм до края на шпулата.

Ако ще замятате по-навътре, трябва обезателно да монтирате shock leader – парче дебело влакно накрая, което да приема основното натоварване върху себе си при замятането. То трябва да бъде поне с 3-4 номера по-дебело от основното влакно. Единственият му недостатък е, че на влакното се появява допълнителен възел, което може да ви изиграе лоша шега, ако закачите едра риба. За да няма изненади, аз ползвам възел double grinner, като правя пет намотки от основното влакно и три от shock leader.

Разбира се, вие можете да ползвате за основно влакно и плетено, но аз не го препоръчвам на начинаещи шаранджии, тъй като то има нулева разтегливост. При малко повече напън и куката ще разпори устата на вашата риба. Ако все пак решите да ползвате плетено влакно, аз ви препоръчвам Berkley Fireline, Rod Hutchinson Sabrebraid, Sufix Herculine или Dynon SK. Не на последно място трябва да се има предвид и високата цена на плетеното влакно, затова, ако наистина нямате необходимост от плетено влакно, ползвайте монофилно.

Бих искал да разбия един мит, че плетеното влакно износва водачите на пръчката. Това са глупости, тъй като качествените водачи имат специално покритие. И нещо последно, относно влакната – купувайте само онези, които продавачът тества пред вас. Не се подлъгвайте от много високите показатели, които са изписани на някои влакна. Но стига толкова за основните влакна, да поговорим за поводите. И при шаранския риболов, както и при другите видове, честотата на кълването зависи от дебелината на повода. Веднъж един стар рибар ми каза: “Виждаш ли, ей там, във водата излизат балончета. Това са рибите, които ти се смеят, защото виждат твоето влакно и ядат всичко, освен твоята стръв.”
Напоследък се появиха толкова подходящи материали за поводи, че новакът може и да се обърка от разнообразието им. Аз лично предпочитам да ползвам монофилно влакно за поводи. Основното преимущество е, че то не се заплита както например плетеното влакно. Няма нищо по-лошо от това да стоите пред заметнати въдици и да си мислите дали вашата стръв не прилича на кълбо прежда, от което баба ви плете чорапи.

Препоръчвам ви да ползвате качествени влакна като например Pro Gold от Gold или Label, Berkley XT. Тези влакна добре лягат на дъното и от тях се правят здрави възли. Наистина тънкото влакно значи повече кълване, но не бива да се стига до глупости. Друг материал, който напоследък се използва успешно от шаранджиите, е флуорокарбонът. На външен вид той прилича на монофилното влакно, но е по-прозрачен и пречупването на светлината му е близко до водата. Но аз лично не смятам, че видимостта на влакното във водата при риболов на шаран от дъното е много важна, особено през нощта. Флуорокарбонът е по-удачен, когато се лови със стръв, вдигната над дъното.

Но мога да гарантирам със собствения си опит, че флуорокарбоновите влакна определено отстъпват по здравина и на възел на обикновените монофилни.

Що се отнася до ползването на плетени влакна за поводи, мога да ви препоръчам Drennan ESP ‘Sinklink’, Mainline ‘Mainlink’, Richworth ‘Sorcerer’ или Rod Hutchinson’s ‘Edge’.

Напоследък все повече популярност добиват поводите ‘Stiff Links’, измислени от бившия председател на „Carp Society“ (Обществото на шаранджиите) Mike Kavanagh. Според всеобщото мнение достойнството на този материал е, че гълтайки стръв на такъв материал, шаранът вече няма да може да го изплюе.

Друг интересен материал е Amnesia, който представлява плетено влакно, обвито в нееластична пластмасова обвивка.
Понякога е трудно да се прецени каква да бъде дължината на повода. При по-дълги поводи стръвта пада по-естествено във водата, но се увеличават шансовете рибата да се откачи, тъй като има място за маневриране. Но най-важен е релефът на дъното. Ако то е тинесто или обрасло с водорасли, оставете по-дълъг повод и вдигнете стръвта над тях, за да се вижда.
Ако имате две пръчки, оставете едната с дълъг, а другата с къс повод, въпреки че ден с ден не си приличат.

Не забравяйте, че по отношение на линията за шаран, има едно златно правило, а именно: правила няма!

Експериментирайте и това ще ви донесе сигурни успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.