Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
От книгата на Лий Джаксън - 3 част -

От книгата на Лий Джаксън – 3 част

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

Видове стръв за шарани

Поглед върху царевицата, земните червеи, пастета, червеите, хляба, готовите бойли и замразената стръв.

ЦАРЕВИЦА

Когато става дума за шарана и някои други видове риба, запознаването им със сладката консервирана царевица обикновено завършва в тигана. Това е моята любима стръв, на която дължа своите трофейни екземпляри. Шаранът атакува царевицата веднага, но все пак е по-добре предварително да се захранят няколко точки. За целта е достатъчно по 3-4 прашки с царевица на точка. По-рано изразходвах по 3-4 консерви на риболов, но това е напълно излишно. Когато се използва царевица за стръв, ви препоръчвам да използвате конец. С кордата има реална опасност от „срязване“ на куката. Това се случва, когато шаранът стръвно атакува стръвта и куката със стръвта преминават през гълтачните му зъби, които често срязват повода. Както и шунката, царевиците имат различни окраски и аромати. Използването на царевица, която се различава от обикновената, понякога дава добри резултати. Но аз лично отдавам предпочитания на зърната с натурален, златист цвят.

От книгата на Лий Джаксън
От книгата на Лий Джаксън

ЗЕМНИ ЧЕРВЕИ

Вие можете да ме сметнете за еретик, но аз смятам, че общоприетото мнение за червеите като „любима“ стръв за шаран е доста завишено. Това мнение е изградено от личния ми опит. Когато ловя на червен червей, хващам все по-дребни екземпляри или костури. Аз зная, че мнозина риболовци хващат риби на торен червей, но между тях няма трофейни екземпляри. На платените водоеми напоследък е модно да се лови на парче или цял калифорнийски червей. За подхранване се ползват кастери. До момента обаче най-добрата стръв за риболов на шарани си остава царевицата, белият червей и кастерите.

ШУНКА

Макар че сега аз рядко използвам шунка за стръв, все пак не отричам, че тя е доста универсална стръв за повечето шарански водоеми. На шунка удачно се ловят повечето шаранови риби – мряна, платика, кефал… Повечето шунки, които се продават в супермаркета, стават за стръв, но по-добре е да използвате специализираните, които са ароматизирани и имат по-плътна консистенция. От времето, когато използвах шунка, си спомням, че най-добри бяха онези, които съдържаха казеин. Затова, преди да закупите шунка, прочетете съдържанието. Смешно е, но аз лично предпочитам по-мека шунка, защото спасяваше моята стръв, когато по време на риболова ми се прииска да похапна. Друг подходящ продукт е т. нар. Bacon Grill. Това месо донякъде прилича на шунката, но е малко по-мазно и като че ли привлича малко повече рибата. Този пастет е по-подходящ при водоеми с тинесто или покрито с водорасли дъно. Тъй като пастетът има донякъде свойството да плува, той не потъва, а остава пред очите на рибата.

Малка хитрост: изрежете от пастета няколко кубчета и ги запечете в микровълновата печка. След като изстинат, кубчетата ще станат по-плътни и подходящи за стръв. Трябва да имате предвид обаче, че след запичането кубчетата ще станат плаващи. Това е много добре, ако смятате да ловите над дъното, но ако смятате да ловите на дъното, не са подходящи.

ЗАМРАЗЕНА СТРЪВ

Замразената стръв не съдържа консерванти и затова се разваля за кратко време, ако не бъде използвана на един риболов. Не ви съветвам да я замразявате отново, тъй като ефектът вече няма да е същият. Ще се случи същото като с продуктите за хората. От повторно замразени продукти боли корем. И с рибата е същото. Най-добре е да решите каква стръв да закупите след консултация с магазинера или с хора, които ловят на водоема, който сте си избрали. Като че ли рибата свиква с най-често използваната стръв и се отнася към нея по-непредпазливо.. Ако все пак нямате информация за зимата и пролетта, аз бих използвал комбинация от храна за птици или 50/50 за риба и птици. Без значение каква замразена стръв ще изберат, трябва да знаете, че всички те са продукт на щателни разработки и се продават с единствената цел да ви помогнат да уловите трофеен шаран.

БЕЛИ ЧЕРВЕИ

В риболова на големи шарани сега излезе нова мода – протеиновите топчета (т. нар. бойли), но не бива да се забравя, че шараните, както и по-рано, все още се хранят и с естествена стръв. А в определени времена на годината даже предпочитат естествената стръв. От всички видове естествена стръв аз винаги предпочитам шарения бял червей. При риболов аз ползвам комбинация от живи и мъртви бели червеи, тъй като живите понякога се заравят в дъното, а мъртвите винаги остават пред носа на шарана. За да умъртвя червеите правилно, аз ги задушавам в найлонов плик и ги поставям в камерата на хладилника няколко дни преди риболов. Ако ловя наблизо, аз захранвам с прашка, по-навътре лепя червеите с лепило, а още по-навътре замятам ракета за подхранване bait rocket. Тя е много удобна и лесно се замята с обикновена шаранска пръчка.

С колко червеи да се захрани, не може да се каже точно. Започнете с около 300 грама и вижте как ще потръгне риболовът. Очевидно е, че и другите риби освен шарана ще проявят интерес към белия червей. Това е добре, тъй като тяхното хранене ще предизвика интерес у шарана. За стръв аз нанизвам на тънко влакно с обикновена игла за шиене около 20 червея, след което завързвам тази „верижка“ за куката. Има още един интересен вариант – т. нар. „плаваща медуза“. Парче малък стиропор се намазва обилно със секундно лепило и се облепва целия в червеи. След това се нанизва на куката.

ГОТОВИТЕ БОЙЛИ

До скоро ние обикновено копаехме в двора или купувахме в хранителния магазин стръвта за шарани. Днес вече се продават десетки видове бойли, различни по размер и състав. Производителите предлагат два типа бойли: такива за продължително разтваряне и замразени. Много е важно при съхранението на бойлите да са на сухо място без влага. И все пак какви бойли да се изберат от цялото многообразие? Лично аз предпочитам, когато ползвам бойли, те да са от замразените.

Шаранът винаги ще предпочете прясната стръв. Убеден съм, че рибата усеща консервантите и те определено не са й по вкуса.

ХЛЯБ

По мое мнение хлябът незаслужено малко се използва като стръв при риболова на шарани. В епохата на суперриболовната техника замразената стръв и какво ли още не старият добър хляб си остава универсалната стръв за шаран. Хиляди шарани са били уловени на хляб в миналото и още толкова ще бъдат уловени на хляб в бъдеще. Работата е там, че шаранът е свикнал да се храни с хляб, тъй като голяма част от риболовците хранят с подхранки на основата на хляб. Основната причина по-голяма част от риболовците да се откажат да ползват хляб е, че той много лесно пада от куката. Но тази стръв е подходяща, когато шараните се ловят наблизо и на плитко и се налага често да се презамята.

Най-добре е, когато ползвате коричка от хляб, тя да бъде от стар хляб, а средата от топъл. Така шаранът се върти около коричката, от която падат трохи и най-накрая не издържа и атакува.

Самият хляб дава възможност и за творчество. Аз например често си пека сухари у дома, като преди това накисвам филийките в прясно мляко с аромат на банан. Често шаранът атакува този хляб, когато не обръща внимание на другия.
Така че, ако видите шаран, който плува на повърхността и не иска да опита на нищо друго, извадете си сандвича, отчупете парченце хляб и може да останете приятно изненадан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.