Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
От книгата на Лий Джаксън - 2 част -

От книгата на Лий Джаксън – 2 част

От книгата на Лий Джаксън - 2 част

От книгата на Лий Джаксън - 2 част

В търсене на рибата

Не бързайте. Първо намерете добро място и едва тогава пристъпвайте към риболова. Без всякакво съмнение най-важното нещо при пристигането на водоема е откриването на подходящо място за риболов. Ако вие ще ловите за първи път на даден водоем, вашите представи могат да се окажат грешни. Без да бързате, огледайте водоема, за да откриете евентуално някакви следи от риби – пляскане, движение около повърхността, мътилка в бистрата вода, ровене по дъното. Обърнете особено внимание на водната растителност, ако има такава. Ако шаранът се крие там, при внимателно наблюдение той може да бъде открит по поклащането на стеблата на тръстиките. Добре е да гледате с поляризационни очила – те идеално премахват блика от водата.

От книгата на Лий Джаксън - 2 част
От книгата на Лий Джаксън - 2 част

И така, вие вече сте си избрали място. Първото нещо, което трябва да направите, е да разпънете кепчето, тъй като може да последва удар моментално след първото замятане. Това може да се случи на всеки. След като определите мястото за риболов, не бързайте да замятате. Огледайте се наоколо, докато разпъвате кепчето, то може да ви потрябва всеки момент.

Търсенето на подходящо място никога не е излишно.

Всъщност за риболов на големи шарани кепът трябва да бъде значително по-голям. В противен случай има вероятност да загубите битката с шарана, особено ако сте сам. Следващият етап е подготвянето на пръчките. По принцип такъмите си ги подготвям вкъщи, тъй като повечето калъфи за пръчки днес позволяват те да бъдат транспортирани заедно с такъмите. Първоначално аз не монтирам стойката за пръчки, тъй като при огледа може да реша да се преместя от това място. Затова е много важно да подберете правилното място, както и това, къде точно ще заметнете вашата стръв. Едва след като се убедя, че съм избрал правилното място, аз нагласям пръчките и сигнализаторите. След това веднага регулирайте аванса, за да няма неприятни инциденти. Но повтарям: аз никога не замятам, преди да открия признаци за наличие на шаран на мястото. Ако наблизо изиграе риба и вие имате резервна пръчка, заметнете веднага точно в кръга. Така имате реален шанс да последва удар минути след замятането. И така, какво следва оттук нататък? Постарайте се да шумите колкото се може по-малко, това плаши едрите риби. Добре е да премерите дълбочината и релефа на дъното, но по възможност това да става в ден, когато няма да ловите на това място, тъй като рибата се плаши.

Ако сте уверени в подбраното място, замятайте подхранката.

Няма никакъв смисъл да мерите дълбочината и да определяте релефа на дъното, ако видите, че в зоната на риболов има шарани. Всичко, което трябва да направите, е да заметнете там, където сте видели, че е изиграла рибата. Ако нямате удар, вие можете да дойдете отново да опипате дъното и да премерите дълбочината, за да установите къде е била вашата грешка. Ако ловите немного навътре, пазете тишина. Вибрациите от почвата се предават във водата и оттам плашат рибата. Ако трябва да хапнете, правете го тихо, така че шараните да не ви открият. Също така е важно и облеклото. Не ви съветвам да се обличате в камуфлажни дрехи, но е добре да сте облечени в тъмни дрехи, които да не се открояват на фона на брега. Маскировката е неделима част от оборудването за риболов на големи шарани. Разбира се, колкото по-далеч сте от водата, толкова цветът на вашите дрехи ще е без значение, но тръгвайки за риба, вие не можете да знаете къде ще се разположите на брега. Ярките цветове стоят добре на снимките, но ако шаранът ви забележи, вашата среща едва ли ще се състои.

След замятане настройте сигнализаторите за кълване и чакайте.

След замятането се заемете с поставянето на въдиците на стойките и настройката на сигнализаторите за кълване. Ако сте левичар, разположете пръчките така, че да имате възможност да подходите отдясно с кепа в ръка. Отново повтарям: действайте възможно най-тихо, когато поставяте пръчките на стойки. Не е задължително, но е препоръчително пръчките да са подпрени на две точки, отпред и отзад. Пръчката (обратно на българските схващания) трябва да е разположена или паралелно на повърхността на земята, или с лек наклон към водата. При това положение и най-лекото кълване ще се долови. Предната стойка трябва да се намира до първия водач на второто коляно, а втората стойка зад макарата. След това закрепете влакното към сигнализатора за кълване.

Като че ли това е всичко, сега остава да се чака самото кълване. Кепчето е готово… Добре е да се намирате постоянно близо до въдиците, особено ако те са заметнати близо до водорасли или корени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.