Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
От книгата на Лий Джаксън -

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

Правилните навици са по-важни и от най-скъпите такъми!

Когато стане дума за риболов на големи шарани, повечето риболовци си представят човек, облечен в камуфлажни дрехи, седящ на шезлонг пред ултрамодерна техника. Или пък на риболовец, който пуска във водата огромна риба. Подобни идилични пейзажи могат да ви накарат да купите маса риболовно оборудване, въпреки че на шараните им е все едно как изглеждате вие отстрани.

От книгата на Лий Джаксън
От книгата на Лий Джаксън

Едно от основните неща за успешния риболов е правилната организация на мястото, което сте подбрали. Сред основните фактори е удобството на избраното от вас място за замятане в набелязаната точка и ваденето на рибата от водата.

В тази глава искам да разкажа за оборудването, което смятам за “правилно” при риболов на големи шарани. Въз основа на обзора, който ще се опитам да направя, вие ще можете да подберете своето оборудване, когато тръгвате за шарани. Преди всичко искам да поясня, че по-скъпото оборудване предполага по-високо качество и че в производството му са били използвани по-скъпи материали. Но в никакъв случай скъпото оборудване не е гаранция, че с него ще хванете повече риба. Вашият успех зависи от комплекса: такъми, стръв и място на риболов.

На пръв поглед можете да останете с впечатлението, че шаранът може да бъде изваден с мач, щека и даже на мухарка. Но нито една от тези пръчки не е годна за риболов на шарани със съвременни такъми, още по-малко за риболов във водоеми с треви или трофейни екземпляри.

В момента на пазара има голям диапазон от шарански пръчки. Повечето от тях добре работят в умели ръце. Идеалната дължина на шаранската пръчка е 11-12 фута (12-футовите са по-подходящи за далечно замятане). Всяка пръчка има обозначена изхвърляща тежест. Това не означава, че пръчката не може да изхвърля по-голяма или по-малка от обозначената тежест. Просто при посочения грамаж тя ще работи най-добре. За да ловите успешно шарани, вие трябва да имате възможност да замятате стръвта там, където има най-голяма вероятност да хванете риба. На големите водоеми тези места се намират на разстояние от 20 до 80 метра от брега.

Възможността да замятате стръвта в определена точка е по-важна от цялото ви риболовно оборудване.
На пръв поглед може да ви се стори, че е по-удачно да си купите пръчка с максимална изхвърляща тежест, за да замятате по-навътре. Това обаче не е така, тъй като има опасност твърдата пръчка да къса вашите влакна или шараните да се откачват от куките, тъй като пръчката ще е прекалено твърда.

И така, какво определя цената на шаранската пръчка.

Стъклопластът се използва за по-евтините серии шарански пръчки. Малко по-скъпи са композитите от карбон и стъклопласт. Чистите карбонови пръчки са най-скъпи и качествени, те са по-леки и по-надеждни. Следващите пръчки са карбоновите кевлари. Кевларът е материал, който се използва при правенето на болидите от Формула 1 и в космонавтиката. Пръчките от кевлар много добре понасят напреженията от удар. Те са особено подходящи за напъване на едри риби.

Водачите и макародържачът също влияят на качеството и цената на пръчката. Лидер в тази област е японската фирма Fuji.

Оборудването на Lee Jakson

Риби могат да се ловят и с пръчки за 30-40 лева, но Jakson ползва Century Composite NG, всяка от които струва 450 лв. Тези пръчки са по 12 фута и имат изхвърляща тежест 2.75 фута. Той ползва тези пръчки, тъй като замята доста навътре. Освен това човек трябва да бъде 100% сигурен, че голямата риба няма да се откачи или да скъса влакното заради лоши такъми.

Кълването на големия шаран се характеризира с рязък и мощен удар, затова е много важно авансът на макарата да бъде регулиран да отпуска по-малко влакно. В противен случай цялата пръчка може да излети във водата заедно с макарата и целия такъм. Това обаче не е най-подходящият вариант, тъй като при взимане на аванс може да се образува клуп и влакното да се оплете и скъса. Именно затова най-подходящи са макарите от типа “байтрънър”. Тези макари позволяват да се отпуска плавно влакното, докато не превключите байтрънъра и не продължите с макарата да вадите рибата. Безусловно лидери в технологията “байтрънър” са японските фирми Shimano ? Daiwa. Най-добрите модели на Shimano са Nexus 6000 ? 8000 models, а на Daiwa – Regal-X 4050 BRT Bite ‘n’ Run. Двете компании предлагат и по-скъпи модели: GTE 6000 ??? 8000 ? Emblem-X 4550 BRIT. Тяхното преимущество е в по-големия брой лагери. Колкото повече лагери има макарата, толкова “по-меко” работи тя.

Друга важна част от риболовното оборудване е поставката за пръчки. Най-разпространени са поставките “rod pod”, които са изключително устойчиви и удобни на неравни брегове. И така, какво е необходимо за правилното разполагане на пръчките? Най-важно е пръчките да са разположени паралелно на водната повърхност. Така влакното ще се развива при кълване най-безпрепятствено. Съществуват десетки видове стойки, но по-добри са тези, които са с регулируеми крака.
Така неизбежно стигаме до сигнализаторите за кълване, които са неделима част от риболовното оборудване на всеки шаранджия.

Повечето от съвременните електрически сигнализатори работят перфектно, а не като първите модели, които често сигнализираха при влажно време. За момента най-популярни и качествени са сигнализаторите на фирмите Fox International ? Delkim. Единственият им недостатък е високата цена. Сигнализаторът представлява акустично средство за уведомяване, че рибата е поела стръвта и се движи. Те са със светлинни батерии, като освен звуков, подават и светлинен сигнал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.