Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риба под леда -

Риба под леда

Риба под леда

Риба под леда

Да ловиш риба директно под краката си – това е то гъделът на риболова на лед

Възможностите са разнообразни: щука, смадок (бяла риба), костур, пъстърва. Бихме желали да ви представим някои риболовни трикове. Кога може да ви се удаде възможността на вашия си водоем да достигнете до най-удобните места, да застанете точно над рибите в близост до плувката си.

Риба под леда
Риба под леда

Първите по-големи студове се облекли с бяло покривало нашите водоеми. Това е стартовият сигнал за екипиралите се дебело като мумии образи с шейни, кънки и горещ грог или подгрято вино в термоса. В Скандинавия това отдавна е народен спорт, а и при нас риболовът на лед става мода. И нищо чудно предвид добрите изгледи за улов. Редица видове риби са се наблъскали заедно в зимните си леговища: костури, михалци, бели риби и пъстърви. За да не направите леда на водоема на швейцарско сирене, ние ще ви дадем някои напътствия как най-лесно да достигнете до костурите през вашата дупка в леда.

Най-добрите места на леда са над дълбокото. Там водата по правило е малко по-топла отколкото на повърхността. Затова е важно да познавате точно тези дълбоки води. През лятото ги проучете с лодка и си направете карта с дълбоките места. Естествено, идеално приложение за целта намира и ехологът, с него можете и през зимата да откриете най-добрите местенца. Ако нямате такъв – няма страшно: вържете един термометър на дълго влакно и го спуснете в дълбочините – там, където температурата е 4 градуса С, е точното място за вашата стръв. А на тия места, където се събира много плячка, може да очакваме и разбойниците да се мотаят наблизо. Извадите ли някъде смадок и малки костури, то си струва да опитате на мъртва рибка по-надълбоко. Някои езера се захранват и от подземни извори – супер място! Обаче по тия места ледът е по-тънък и е опасно!

Пъстървите не се придържат към дълбоките места, те се настаняват в средно дълбоки води и патрулират покрай брега. Оптималното място се открива с пробиването на повечко пробни дупки.

Костур на ята В ледените дупки най-често се обажда костур. Освен че се хващат най-лесно, те се движат и на ята. Налучкате ли ятото – просто няма спиране. Червеи и личинки са добри примамки. Използвайте по-големи блесни. Преди години заедно с един приятел открих „крепостта на костурите“, обаче на нашата мини-стръв се закачаха само дребни екземпляри по 10-15 см. И ми писна. Ядосан, смених стръвта и закачих едра блесна за пъстърви. Още при първия опит извадих еднокилограмов костур през ледената дупка. Равносметката от риболова бяха доста тлъсти костури и нито един от тях под половин килограм. Може да раздвижите стръвта, като закачите на 30-50 см над блесната на главния повод туистер, гумена рибка или нещо подобно. Блесната следва леко да се придърпва. Пуснете стръвта до дъното, приберете с макарата половин метър влакно и после придърпвайте, като лекичко разклащате върха на въдицата.

Такъмът е прост: къса мека пръчка, малка стационарна макара с влакно 0,16-0,20 мм и шепа разни блесни.

Пъстърви – ледено студени Модата сега е риболовът на пъстърви под леда. Мнозина собственици на зарибени водоеми са на мнение, че през зимата имат повече клиенти риболовци отколкото през лятото. И нищо чудно: дори и с най-елементарен такъм и прости методи може да уловите тези разбойници. Който използва естествена стръв, като ларви, хайвер, бели червеи или малки рибки, следва да спазва следните препоръки: къса мека пръчка, стационарна макара с влакно 0,20 мм, подвижна плувка, малка кукичка с водач 0,18 мм и малка порция късмет при избора на място за дупката. Най-лесно ще откриете рибите с две или даже три пръчки. Пуснете въдиците на различна дълбочина: на дъното, половин метър по-горе и средно дълбоко. Бързо ще се изясни къде се подвизават пъстървите. И ако тогава предложите и различна стръв, просто не може да не успеете.

Още по-интересно става с изкуствена стръв – малки блесни, може да се използват същите примамки като за костур. И един мъдър съвет: езерата с пъстърви по правило не са особено дълбоки, а и самите риби не стоят в най-дълбокото като костурите – така че използвайте по-лека стръв. Опитайте отначало с пластинка от остаряла блесна, пробийте втора дупка и привържете с вирбел за основната линия, като на първата дупка закачете кука-тройка – и ето ви примамка чудо. Причината е, че тя трепти изкусително при подръпване то на влакното.

Щуки от леда

Едва ли всички знаят, че риболовът под леда на щуки даже е още по-вълнуващ от риболова през ранната пролет или късната есен. Просто е неописуемо да гледаш как плувката забива надолу под самите ти крака. Хищните се въртят през зимата там, където има храна. При ниски температури на водата щуките рядко предприемат турнета за плячка. Ако през есента сте открили място, където лесно се лови дребна риба, то значи и през зимата там шансовете ви за улов на щука не са лоши. Подводни хълмчета, стръмни брегове, дъно с растителност – това не са зимни бърлоги само за обикновените риби, а и за техните преследвачи.

Първо изберете рибката примамка. Щуките се хранят по-малко през зимата, отколкото през лятото, затова стръвта не бива да бъде едра. За да не се пропуска кълването, се препоръчва монтирането на две средни по размер тройки – едната през гърба, а другата през устата на стръвта. При кълване не бива да се бавите със засичането. Задължителен е стоманен повод и здраво влакно, което да не се протрива от острите ръбове на леда, т. е. минимум 0,30 мм. Ако имате проблеми с осигуряването на рибки за стръв, не се отчайвайте: сардини, малки скумрийки или херинги може да откриете на всеки рибен пазар или в рибарските магазини. Английските колеги се кълнат в тези ароматни примамки.

Улов на михалца

Особено приятна зимна риба. Ама къде да я открием? Тази така наречена „сладководна треска“ си живее на повечко места отколкото бихте очаквали. Щом някъде бъде уловена една риба, да знаете, че те там са доста. Застуди ли се, тези разбойници се събират в нещо като гнезда. Откриването им не е лесно, значи се налага пробиването на повече дупки.

Идеални са местата с твърдо дъно, стръмно спускащи се склонове по дъното и подводни хълмове. Дълбочината на риболова бива различна – може първия ден да кълват на 15 м дълбочина, а на другия ден само на 10 м, или даже точно под леда.Най-добрата стръв през зимата са парченца от всякаква риба, ама да изглеждат като живи. Това означава, че примамката трябва да е игрива. Вземете 20-60-грамова блесна, свалете тройката и вместо нея монтирайте 10 см твърд повод (може и стоманен), като вържете едра кука за червей. Пръчката е твърда и пускате монтажа чак до дъното, изваждате и отново бързо спускате. Такъв вид „барабанене“ събужда всяка михалца от зимния и сън. За бърза реакция и забиване на куката се препоръчва влакно не по-слабо от 0,45 мм. Ако не замръзва, може да се използва и плетено влакно, защото контактът със стръвта и дъното е по-добър.

Риболовът на леда подслажда зимната пауза, а може и да бъде много успешен. Почти всички рибни видове, доколкото няма забрана за улова им през този сезон, могат да бъдат надхитрени през дупката в леда: червеноперки, платики, някой и друг шаран, бяла риба, сивен и пр.

Превод от немски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.