Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Баташка сеч 3 - все повече хора на леда -

Баташка сеч 3 – все повече хора на леда

Баташка сеч 3 - все повече хора на леда

Баташка сеч 3 - все повече хора на леда

Точно когато любителите на подледния риболов вече бяха изгубили всякаква надежда яз. “Батак” да замръзне добре, времето ги изненада и позволи да се проведе станалият вече традиционен турнир “Баташка сеч 3”.

Температурите рязко паднаха под нулата и почти целият водоем се скова за броени дни с лед 15 см, напълно достатъчен да се лови риба. Все пак една част от язовира остана незамръзнала и това беше основната причина рибата да не кълве активно.

Баташка сеч 3 - все повече хора на леда
Баташка сеч 3 - все повече хора на леда

Организатори на турнира станаха фирмите “Интерфиш и Ко” в лицето на Йордан Софков-Дачката и “Майсторски риболов” в лицето на Ивайло Христов. Двамата бяха направили перфектна организация.

Още в събота беше избран участъкът от лявата страна на острова в посока към контра стената на яз. “Батак”. Мястото беше разчертано за 40 души. Повече от 100 риболовци мъчеха костура, който кълвеше слабо на мормишка. Софиянци, като любители на риболова със зимна блесна, бяха разочаровани.

Рибите кълвяха доста мудно, като определено предпочитаха вердеваса пред червеите.

По обяд пристигна и Краси Гогов с целия екип от предаването на телевизия “Центрум груп” – “С въдица и пушка вие сте на мушка”.

Половин бутилка водка костваше на Краси Гогов да накара своя оператор Мишо да се качи на леда. Повече от час увещания и бавни глътки водка, съпроводени с потупвания по рамото, все пак го вразумиха и той се престраши да направи няколко кадъра на подледния риболов.

Организаторите се бяха погрижили и за приятното прекарване на вечерта. Всички, които се бяха обадили предварително, имаха резервации за нощувка в хотел “Панорама”, който се оказа истински ад със своите сложни коридори и нива за настаняване. По традиция вечерта беше изядено едно агне и 20-ина кила пържоли. На събитието имаше дори и две дами, които караха мъжете да се съобразяват какво говорят, но само донякъде. Самият купон се състоя във вила “Тангра”, обстановката беше задушевна и вечерта мина сред шеги и закачки. Залата, която бяха ангажирали организаторите, е с уникална дърворезба и огромна камина, която беше запалена още преди да седнем на масата и продължи да гори, докато не започна състезанието на следващия ден.

На мероприятието имаше силно медийно присъствие в лицето на телевизия “Центрум груп”, списание “На риба” и вестник “Спортен риболовец”.

В ранните часове на деня и последните купонджии си легнаха.

След сутрешното кафе организатори и участници се събраха до контра стената и започна записването за участие в състезанието. Бяха разчертани места за 40 участници и точно толкова бяха записалите се. Тази година в състезанието участваха две жени.

Специално за случая беше направен правилник за подледен риболов от организаторите, които са използвали правилата за провеждане на Световните първенства по подледен риболов в Русия.

Всеки участник имаше право да лови само с по една въдица на мормишка или зимна блесна, като на зимната блесна да няма тройка, а мормишката да е само една. Всеки имаше право да носи безброй въдици, но да използва само една във водата.
Всеки състезател имаше право да пробие пет дупки в своята зона по време на подготовката, като след това нямаше право на повече дупки. Състезанието продължи точно 4 часа. Главни съдии на състезанието бяха състезателят от отбор “Муха” Иван Иванов и Жоро Янев.

Състезанието се проведе с официалното разрешение от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ИАРА.
И при зимния риболов голяма роля играе жребият. Още в края на първия час стана ясно кои риболовци ще влязат в десетката. Рибата не се задържаше под леда, а бягаше към незамръзналата част на язовира, тъй като там има повече кислород. Тези, които заложиха на зимната блесна, тотално се провалиха. Риболовът беше на мормишка и много труден. Около обяд подухна ледено студен вятър, който допълнително утежни ситуацията, въпреки че времето беше слънчево. Влакното замръзваше около дупките. Въпреки трудния риболов, имаше и трофейни костури и бабушки, но те бяха епизодични.

За първи път през тази година в “Баташка сеч” имаше състезател от Пловдив. Мони от пловдивския клуб “Светослав” се качи за първи път на леда и участва в състезанията. Мони хвана повече от половин кг риба, като остави зад гърба си достойни риболовци на дупка с дълги години стаж зад гърба си.

Спонсори на “Баташка сеч 3”
“Стон” – София
“Видракс” – Ямбол
“Интерфиш” ООД – Пловдив
“Алем” – София
“Ал Фишерман” – София
“Аква Спорт–М” – София
“Истински риболов” – София
“Посейдон Елия” – София

В края на състезанието организаторите специално благодариха на спонсорите, благодарение на които този турнир се провежда вече трета година. Наградният фонд за състезанието надхвърляше 1000 лева в пари и предметни награди. Победителят получи 200 лв., вторият – 100 лв., третият – 60 лв., а четвъртият – 40 лв. Първите десет от участниците получиха по една торбичка с предметни награди, осигурени от спонсорите и организаторите.
Единственият спонсор, който присъства на леда, беше Гого от “Видракс”, който дори успя да се запали по риболова на мормишка и се закани често да прескача от Ямбол до Батак за в бъдеще.

Победителите

1. Богомил Стефанов 5.540 кг
2. Атанас Атанасов 3.430 кг
3. Петър Петров 2.315 кг
4. Божидар Атанасов 2.040 кг
5. Симеон Симеонов 2.030 кг
6. Николай Янакиев 1.700 кг
7. Емил Петрунов 1.630 кг
8. Влади Христова 1.520 кг
9. Жоро Търнев 1.210 кг
10. Методи Георгиев 1.200 кг

В индивидуалната надпревара Влади Христова стана първа с 1520 грама, а втора остана другата участничка Илона Атанасова с 310 грама. Все пак двете жени получиха индивидуални награди за куража да се състезават наравно с мъжете на леда.

Наградата на победителя връчи двукратният шампион от миналите години софиянецът Лино, който заяви, че с удоволствие предава титлата на един млад човек, който е спечелил с майсторлъка си, а не с късмет.
След награждаването ледът опустя. Всички си тръгнаха весели и усмихнати с обещание да се видят отново на следващия турнир.

Победителят: Руската школа е върхът!

Блицинтервю с победителя в “Баташка сеч 3” Богомил Серафимов

Доволен ли си от постижението си?
– Това не е изненада за мен, аз се състезавам от дълги години със състезателен подледен риболов.
Миналата година те нямаше на леда, участвал ли си в други състезания?
– Не, това е първото ми състезание, но сме няколко души приятели, които се състезаваме помежду си години наред.
От колко години се занимаваш с риболов на дупка?
– От 18 години практикувам подледен риболов.
По какво се различава спортният подледен риболов?
– Нещата са много. Основно са собствените мормишки, зимните въдици, които не са оборудвани със спинингови макари, техниката, храненето. Въпреки течението през четирите часа, не спирах да храня с пинки. И не съм ловил на хирономуси.
Ловеше с някаква особена система?
– Това е системата на руския национален отбор от дълги години. На края на влакното се слага една малка съчма и на 50 см се монтира мормишка. Тя трябва да е много лека, а оловото я сваля до дъното. Резултатите, както се вижда, са уникални – 5.540 кг.
Нещо да кажете на нашите читатели?
– Руската школа е върхът в този спорт. Нека се учим от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.