Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Зимен риболов чрез подхранване с кръв -

Зимен риболов чрез подхранване с кръв

Зимен риболов чрез подхранване с кръв

Зимен риболов чрез подхранване с кръв

Риболовът с кръв е една традиционна техника, която е на изчезване

Несъмнено не е от най-приятните, но в средата на зимата, когато лед и сняг покрият стръмните брегове, това е една от редките техники, които позволяват да се хванат хубави и различни риби. На вас оставяме да изберете какво искате.

Повечето разсъждават, че да пипат кръвта е отвратително, но аз самият не бих се отказал от един добър риболов заради няколко петна по дрехите. Така или иначе, не ходя на риболов с бели панталони, нито с костюм на “Шанел”.

Първата и може би единствена трудност на риболова с кръв е най-вече да си доставим тази течност. Най-добре е да ползвате кръв от месокомбината, тъй като обикновено тя е предварително обработена за кървавица и трудно се съсирва. За един риболов са достатъчни около 2-3 л кръв. Когато имате по-голямо количество, кръвта трябва да бъде замразена в камерата или във фризера, за да не се развали. Не по-малко добра е кръвта от диви животни, а най-подходяща е от птици, тъй като е по-течна и лесна за работа.

Много възможности за стръв.

Имате възможност да използвате различни видове стръв, смесени с кръв. Най-подходящо е да ловите на парченца съсирена кръв. Това се получава много лесно. Сипвате тънък слой кръв в плитък и разлят съд и за няколко часа ще получите съсиреците за куката. Ако обаче поставите съсирените парченца между две дъски и ги притиснете, ще получите плътността на черен дроб и така съсиреците по-трудно ще падат от вашата кука. Можете да ползвате за стръв и черен дроб, но той често трябва да бъде подменян, тъй като във водата бързо променя цвета си и става безинтересен за рибите. След всяко презамятане можете да го топите в прясна кръв, но ефикасността му вече ще е намалена. Впрочем всички червени меса са ефикасни и нищо не ви пречи да сложите парче месо на въдицата за стръв. Карантиите, червата от птици, далакът са също изключително подходящи за риболов през зимата.

Друга подходяща стръв е гръбначният мозък от говеда, но напоследък е доста опасно заради болестта “Луда крава”. В крайна сметка, дори и без нито един червей е възможно да се приберете с уловена риба на прясна кръв. Съвсем просто е – едно парченце памук се натопява в кръвта и се закачва на куката, като при всяко презамятане се напоява обилно с кръв.

Зимен риболов чрез подхранване с кръв
Зимен риболов чрез подхранване с кръв

Една истинска техника на изследването.

Преди да започна да говоря за техниката, искам да разсея някои митове и легенди, като например този, че подхранването с кръв се прави само в бистри и чисти води. Това е абсолютна грешка, дори напротив – в мътна вода храненето с кръв е значително по-удачно.

Погрешно е също така и схващането, че на кръвта се събират основно кефали. Неведнъж през зимата съм събирал с кръв платики, уклеи и бабушки. Най-важното в случая е да подберем подходящото място с добро течение и водовъртежи, където водата се завихря. Кръвта притежава свойството да оставя превъзходна диря по течението и ако мястото бъде правилно подбрано, така че да се вихри и да се връща обратно, при вас резултатът е 100-процентов. Трябва да знаете, че рибите веднага реагират на тази подхранка (кръвта) и затова няма смисъл да се задържате дълго на едно място, ако нямате пипане. Преместете се и опитайте на друго място, като отново търсите подходящото течение и водовъртеж по възможност. Това наистина е един риболов на изследване. Трябва да се научите да четете по реката, да отгатвате дъното, за да отчитате течението – така ще разберете поведението на рибите. Този вид риболов ви позволява да оставите вкъщи големия и тежък куфар. Достатъчна е една пръчка и кофата с кръв.

След като веднъж сте избрали подходящото място за риболов, можете да захраните. Тук също трябва да се експериментира по ваш избор. Може да ползвате свежа кръв или омесена с пръст, или пък с червеи.

Най-разпространен е методът с хранене с чиста кръв. Този начин обаче образува петно на повърхността, което определено не е моят предпочитан метод, понеже понякога рибите не искат да се отлепят от дъното, независимо от това, че на повърхността има кръв. Тогава ние трябва да им поднесем стръвта под носа. Най-често овлажнявам претрит през ситото хляб, добавям кръвта и слагам пръст в зависимост от силата на течението. Първоначално подхранвам леко само с 2-3 топки, ако познавам добре мястото, на което ще ловя. В този случай не се колебая да подам 6-7 топки.

Периодично дохранвам и винаги това дава добри резултати. Най-подходящо за този риболов е да се използва гол телескоп 6-7 м или болонезе. Този тип пръчки позволяват да се лови почти във всички случаи на фиксирана плувка и да се контролира отлично линията, когато се отклони във водовъртежите. Когато не ловите навътре, имате възможност при нормално течение да ходите по брега, следвайки пътя на своята плувка няколко метра надолу по течението.

Противно на общоприетото схващане, аз ползвам за този риболов на река издължена плувка, а не както е прието да се смята топчеста или крушовидна. Издължената плувка ми позволява по-добре да контролирам своята линия, но това всъщност е въпрос на предпочитание и личен избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.