Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как да ловим през зимата? -

Как да ловим през зимата?

Как да ловим през зимата

Как да ловим през зимата

През това време на годината вие трябва да мислите много внимателно дали да храните, ловейки в малки водоеми зарибени с шаран

Една безгрижна топка с храна може да провали вашия излет, но Саймън Уилсмор от клуба на MILO е тук, за да ви покаже как да се предпазите от такива грешки

Как да ловим през зимата
Как да ловим през зимата

Има огромен брой водоеми, проектирани за риболов на щека, но през това време на годината е много трудно да изкушите шарана. Въпреки това, обмисляйки предварително как да подходим при риболов в такива води, ние можем да излъжем по някоя риба въпреки студа. Как всъщност е възможно това?

Подхранването на различни позиции е отговорът на този въпрос. Също така голямо внимание трябва да се отделя на това, с какво и по колко ще храните. Отминаха дните на пълните шепи с пелети, пакети подхранка, галони от кастери и консерви царевица и шунка. Оставете всичко това за лятото. Студената вода изисква много хитър подход и разбиране в подхранването – какво хвърляте и през какъв интервал.

Грешки

През лятото, когато има изобилие от хранещи се шарани, вие можете да си позволите грешки и въпреки това да се надявате на успех. Но когато направите грешка през зимата, е трудно да върнете ситуацията. Торните червеи и кастерите са много важни в моята подхранка за шарани в студено време. Торните червеи хващат всичко – червеноперки, малки и големи платики, а също така и шарани. Това е една много добра универсална стръв. Запомнете: тези видове риба обикновено са в изобилие в обитаваните от шарана водоеми и докато през лятото вие се мъчите да ги игнорирате, те са много важни през зимата, когато вие се нуждаете от всяка риба. Повечето шаранови водоеми се обитават от плевелни риби и няколко килограма от тях могат да направят голяма разлика в края на един риболов. Вие ще откриете, че половин кило от торен червей е повече от достатъчно за един зимен излет. Кастерите са перфектна добавка към торните червеи и най-добре се употребяват заедно с накълцани торни червеи. Те са отлична храна, която задържа рибата на петното, тъй като вие знаете, че при хранене с тях не всичко се изяжда от рибата и една част остава на дъното. Тогава когато рибата се движи над петното, кастерите ги провокират да се въртят около дъното за повече храна.

Царевицата също има свое място при зимния риболов на шарани. Тя ефективно замества шуката, която доминира през лятото. Аз обикновено предпочитам да храня със смачкана царевица, която е претрита през сито. Хранейки по този начин, вие не можете да прехраните шарана, но осигурявате на своята подхранка аромат. За стръв аз използвам консервирана царевица или боядисана в червено царевица. Червеният цвят на стръвта е също така една тайна за предпочитанията на зимния шаран. Когато рибите са по-малко, склонни да се хранят, всичко, което ги окуражава и кара да взимат стръвта, е предимство. Затова ароматизираната червена царевица през зимата е особено подходяща. Когато може да използвам подхранката, аз предпочитам такава, базирана на миризмата на месо. Предварително обмислям и селектирам такива подхранки за студена вода, които са с фини частици. За мен MOSELLA MANIC CARP е перфектният избор. Тя е с фини частици и миризма, които няма да прехранят шарана. От всичко това вие си правите извода, че подхранката трябва да бъде активна, но с ограничено хранително съдържание за зимния риболов.

Къде да ловим?

За успеха на зимния риболов е много важно правилно да подберем мястото, където да храним. По време на 5-часовия излет на различните места за риболов рибата кълве по различно време. За избирането на три места, които да храня, аз имам няколко причини. Мястото като това, което е на 14.50 м на щеката, ще ми донесе бонус на шарани и затова аз го захранвам със смачкана царевица. Шаранът не е в изобилие през този сезон и на това място очаквам да хвана някоя риба в началото и в края на риболова. Започвам да ловя именно там и ще съм щастлив на една или две риби.

През това време аз очаквам допълнително някоя плевелна риба от по-дълбоката вода, която е по-навътре – на 11 м. Там има вероятност да се обади някоя по-едра червеноперка или платика. На това място аз подхранвам с накълцани червеи и кастери.

Третата точка, на която ще ловя, е съвсем пред мен – на дистанция около 5-6 м. Това място също го подхранвам с накълцани червеи и кастери.

Подхранването с една и съща стръв на двете места ми дава възможност често да ги сменям, без да се притеснявам, че рибата може да ми избяга.

Първоначално хранене.

За хранене през зимата аз използвам купинг на специален топсет и малка чашка, монтирана на топсета ми. Първото място на 14.5 м го захранвам с голямата чашка на купинга със смачкана царевица, в която добавям по няколко цели зърна бяла и червена царевица, а също така и няколко зърна Frshmeal с миризма на месо. Когато съдържанието попадне във водата, то образува облак с атрактивен цвят и миризма.

Когато вие започвате да ловите шаран на най-далечната дистанция, имате възможност през това време да подхранвате другите две точки.

На 11-я метър в дълбоката вода аз храня с накълцани червеи и кастери с малката чашка на топсета.
Най-близката дистанция на 5-6 м храня с накълцани червеи, топки от захранка и рехава подхранка с малката чашка на топсета.

ЗАПОМНЕТЕ! ПЛАТИКИТЕ ОБИКНОВЕНО СЕ ПРИВЛИЧАТ ОТ МИРИЗМАТА НА МЕСО И ОБРАТНО – ЧЕРВЕНОПЕРКИТЕ НЕ ОБИЧАТ МИРИЗМАТА НА МЕСО.

Това е първоначалната стратегия за хранене, като цялата подхранка е подадена с купинг, като поддържам храненето през цялото време с малката купичка на топсета, за да не прехраня рибата.

Старт

Често вие можете да хванете приличен шаран още с първото хвърляне и често това може да остане единствената ви риба. Въпреки това не е лошо да опитвате отново. Така на този риболов аз започвам от началото на 14.50 м, като зареждам такъма с едно зърно царевица. Чакам около 20 минути, въпреки че би било добре плувката ми да изчезне моментално. Едва след 20 минути следва първото кълване.

Как да не ви скъса?

Първата риба, която аз вадя, е голяма бабушка, около 1 кг, което е много добро начало. Тя не се бори много, но риба като тази струва своето тегло в злато през това време на годината. Затова трябва много да се внимава при ваденето, за да няма неприятни изненади като късане на влакното. Подбирането на точен номер ластик и разтегливост е верният ключ за това. MILO №12 LATEX е мек и здрав и предотвратява всяко късане. С този ластик и малко техника можете да кепчосате шаран до 3 кг.

Линията за шаран за далечната дистанция е от 0.13 мм Milo Krepton Ghost директно, без повод. Куката е Gamakatsu № 16, серия 2260. Плувката на този такъм е MILO ROCKET, което е особено подходящо за царевица и месо и много лесно регистрира кълването, тъй като е с много тънка антена, която отчита кога вашата стръв е полегнала на дъното. Утежнението е от няколко съчми, групирани на едно място без дропер. След тази бабушка Саймън Уилсмор дохранва със смачкана царевица. Това е добрият метод на хранене с по една малка купичка след всяка риба.

Саймън решава да провери ситуацията на 11-я метър. За целта ползвам другия топсет, който е оборудван със същия ластик на MILO № 10. За стръв използвам парченце торен червей. Плувката изчезва моментално и аз изваждам едно буфало около 700 г. Веднага след това подавам малка доза накълцан червей и кастери с малката купичка на топсета. Важно е да се отбележи, че кълцането на червей става последния половин час преди риболова, защото иначе те изсъхват и стават по-малко ефективни.

През зимата аз обичам да променям големината на парчето червей, на което ловя. Много е атрактивно висящата част от червея да бъде разрязано с ножичката на две. Това може да бъде смъртоносно, когато всичко друго пропада. Малки трикове като този винаги са ценни, затова опитвайте всякакви експерименти със стръвта. Експериментирането е ключът към успешния риболов.

Допълнителни миризми

През зимата аз съм твърдо убеден, че допълнителните аромати към храната могат да ви осигурят множество допълнителни риби. Добавката с миризма на торен червей е особено резултатна. С нея заливам храната в своята купичка на топсета и така храня. За да ароматизирам царевицата, я поливам със същия ароматизатор.

11-метровата линия ми осигурява най-вече бабушки и няколко костура и червеноперки. След поредица от хванати риби е добре мястото да бъде оставено да си почине за известно време. Минавам за малко на 14.5 м, но там няма пипане, и затова се връщам отново на 11-я метър и веднага ми удря шаран, около 2.5 кг. Това не ме учудва, тъй като през зимата шараните отиват в дълбоката вода. Следват множество бабушки и големи червеноперки, като 6-метровата линия се оказва по-малко ефективна през този излет.

При завършека аз се концентриран отново на далечната дистанция, на 14.5 м, и добавям няколко шарана, заедно с които уловът ми се заформя около 15 кг. Това е добър риболовен ден и може да бъде достатъчно за победа на много състезания през зимния сезон. Опитвайте хранене на няколко места и сменяйте позициите през зимата и това ще ви помогне да ловите най-удачно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.