Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на яз. Широка поляна -

Риболов на яз. Широка поляна

Яовирът се намира на около 30 километра от Батак Водоемът е част от каскадата Доспат, Широка поляна, Васил Коларов, Беглика, Батак.
Шрока поляна е високопланински водоем, но е доста плитък. Това се дължи на факта, че е разлят на своеобразна плоча, която радко надхвърля дълбочина 7-8 м. Изключение прпавят сямо деретата край някои от многото язовирни стени, където дълбочината става наистина голяма.
Преди години Широка поляна беше прочут с многобройния шаран. Сега обаче запасите от тази риба са под критичния минимум. В момента основният обект на спортен риболов са костурът, американската пъстърва, червеноперката и кефалът. През последните две три години се завъди също така и доста каракуда. Въпреки обезрибяването на водоема Широка поляна все още е едно от любимите места на доста пловдивчани и софиянсци за отдих на палатка
Костурът и кефалът на практика нямат специфични места, където обитават. Те са в изобилие във водоема и се ловят практически навсякъде. Американската пъстърва, която достига до колосални размери от 2 кг в язовира обитава предимно по-дълбоките места около контрастените, заливите и разлива край кантона на Цар Борис, срещу Кавал тепе.
Водоемът предполага риболов както на плувка така и на дънна въдица. Тъй като водата е доста бистра потърсете дълбоко място. Водният стълб не трябва да е под 3-4м, тъй като орибата е доста наплашена и внимателна. За успешен риболов задължително подхранете мястото. Добре е в подхранката да има и малко бял червей, тъй като това е основоната стръв, на която се лови на водоема. Основната подхранка трябва да бъде от няколко стегнати топки, а останала част по-рехава и пухкава, която да образува облак във водата. При затихване на кълването изстреляйте няколко прашки с бял червей, за да активизирате кълването на рибата отново. Основното изискване за успешен риболов са тънките влакна и малки куки. Най-предпочината стръв от рибата във водоема е белият червей. Успешно се лови също така на жито, царевица, торен червей и кус-кус.
Пъстървите кълват както на плувка, така и на блесна. Те обаче са рядкост, не може да се разчита на количества, но за сметка на това екземплярите са качествени.
Широка поляна е предпочитан обект също така от риболовците на изкуствена муха с шнур и булдо. Кефалът е с най-големи популации във водоема и мухарите почти винаги имат успехи.

06.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.