Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как да отсеем едрата риба от дребосъка -

Как да отсеем едрата риба от дребосъка

Как да отсеем едрата риба от дребосъка

Как да отсеем едрата риба от дребосъка

Специално за “На плувка и дъно” от Александър Дунаев

Когато кълве уклей, а пред нас има едра риба, това дразни повечето риболовци и убива удоволствието от риболова. Тази рибка (уклеят) е разпространена почти в цяла Европа. Много състезатели тренират риболова на уклей, макар че напредналите страни все повече залагат на “бонус” рибите. Бракониерите обаче отдавна са се погрижили за едрите екземпляри напоследък и свободната ниша се заема от ситни риби.

Как да отсеем едрата риба от дребосъка
Как да отсеем едрата риба от дребосъка

Имено по време на състезания за първи път се сблъсках с необходимоста да се отсее дребната риба, за да ловя само едра. Имах предостатъчно време и възможности да оттренирам това. Задължително всеки уикенд съм някъде за риба. За да направим тази статия, се спряхме на Гребния канал край Санкт Петербург. Заради огромното количество уклеи ние рядко правим там състезания, независимо, че това е едно от най-удобните места за риболов в чертите на града. Преди години успявахме да “пробием” дребосъка с плувки 4-6г, но напоследък това е само мечта.

Независимо от това смятаме да направим един риболов, с който да покажем, че стената от уклеи може да бъде пробита.

ИЗБОР НА МЯСТО
Странно, но аз се сблъсках с доста интересен факт. Там където има подводна растителност, почти до повърхноста на водата уклейката се старае да не плува. Предполагам, че това е свързано с живущите там хищници. На състезания, когато залагам на риболов на уклей се старая да се освободя от тази растителност, като я кося със специална коса. Но днес това за нас ще бъде плюс.

Там където се разполагаме, дълбочината на 11 м е 2.60 – 3м. Дъното е слаботинесто. В горните слоеве на водата има слабо течение, а в долните слоеве също така слабо, но в противоположна посока. Отчитайки тези фактори, ние определихме мястото за подхранване.

ЛИНИЯ
Днес ще използвам щека на 11м. За да направя сравнение, съм монтирал два топсета – с плувки 1.5г и 2г. Планирах да започна с тежката линия, докато заработи подхранката и тогава да премина на по-лекия. И за двете линии използвам основно влакно 0.10мм и повод 0.08м. В канала няма едра риба, а с тънкото основно влакно линията пропада по-добре.
Използвам куки № 18, червени на цвят. Забелязал съм, че тъмните куки не привличат вниманието на уклея. Това е един от важните фактори при отсяването на дребната риба.

При наличието на гъсти уклеи отежнението може да бъде групирано до повода и да се използва оливета за максимално бързо пропадане.

ПОДХРАНКА
Най важното при отсяването на уклея е подхранката и имено това е първото нещо, с което ще започна днешния излет. Основното е доброто овлажняване на сместа, за да не се допуска отделянето на сухи частици от храната, което ще влуди уклеите. Днес ще използвам готови вносни и руски подхранки.

Рецептата на Александър Дунаев
1 кг Sensas Etang Gardons
1 кг Sensas Etang Noir
1 кг Supermix Бабушка
2 кг Sensas Terra De Somma Noir

Приготвяйки сместа, смятам максимално да я потъмня, за да не привличат светлите частици уклея. За тази цел използвам тъмна пръст и черна боя. На снимките се вижда как се променя цвета на подхранката преди и след добавянето на пръста и боята.

Самата смес я преовлажнявам, но не прекалено. Така храната остава сипкава, но всички компоненти са максимално напоени с вода. След това задължително пресявам подхранката и добавям ситен вердевас и бял червей.

Порция вердевас никога няма да попречи на риболова. В момента цената на една доза ситен вердевас в България е 15 лв, колкото е цената и на един килограм бял червей. За платиката обаче е добре да се добави както вердевас, така и бял червей. Не добавям насипно белия червей в подхранката, а запечатвам топките с лепило, тъй като иначе уклеят ще го открие бързо и повече няма да се отдели от хранителното петно.

Също така не добавям ароматизатори към храната. Неведнъж съм забелязвал, когато съм експериментирал с ароматизаторите, че уклеят реагира положително на аромат. Освен това водата в канала, където ловя, все още е доста хладна, около 10 градуса. При такива температури силният аромат не е подходящ. Самите подхранки са достатъчно ароматизирани, а след добавянето на пръста този аромат става едва доловим.

След като храната е поела достатъчно вода, добавям пръста. Днес използвам Terra De Somma Noir от Sensas. Тази пръст прилича на не много лепкава глина, която не влияе на свързващите качества на сместа. Със същия успех обаче би подходила и обикновена пръст от къртичина. Постарайте се да подбирате такава пръст, която да не слепва храната и да не прави облак на дъното.

Тактиката на подхранването ще бъде такава:
Правя 70% от храната на топки и правя основно захранване с тях. Останалата част от храната оставяме за дохранване, ако има необходимост. Не бива да се дохранва постоянно, тъй като леките частици ще привлекат ситната риба, която се стараем да отсеем. Много е важно да концентрирате храната на едно място. По този начин едрата риба няма да допусне уклея на хранителното петно.

СТРЪВ
За стръв ще използвам днес едър вердевас, бял и торен червей. Уклеят е истинска напаст и атакува до 3-4 бели червей. Затова аз ще използвам два едри вердеваса. Под масата на съчмите те лесно преминават между уклеите. Постепенно ще товаря куката с повече вердевас, после с червеи, докато стръвта не стане твърде привлекателна за уклеите. Стръвта трябва да бъде винаги прясна. Дори и най леко да е пипнат, вердеваса трябва да бъде сменен.

ИЗМЕРВАНЕ НА ДЪЛБОЧИНАТА
Както и в другите случи това е от първостепенно значение. Смятам да намеря такава дълбочина, при която кълването на уклеи да бъде сведено до минимум и да ми кълват основно едри риби. Първоначално нагласих такава дълбочина, че куката едва докосваше дъното. Изпреварвайки събитията ще кажа, че по време на самия риболов аз увеличих малко дълбочината така, че поводът лежеше около 6 см на дъното.

ПЪРВО ЗАМЯТАНЕ – ПЪРВА РИБА
И така започвам риболова и още щом плувката ми заема хоризонтално положение следва кълване. Разстроен, че репортажът няма да се получи, вадя дребното рибе и радостно забелязвам, че това е малка бабушка. Бързо сменям стръвта и презамятам и след по-малко от минути вадя втора бабушка около 40г. Следват кълванета едно след друго, но най-важното е, че няма уклеи, независимо, че около плувката ми ври от тях. Постепенно добавям по 2 см към дълбочината и след като вадя няколко бабушки по 150г се установявам на 6 см лежане с повода. Но постепенно риболовът намалява, което ме навежда на мисълта, че на храната се събира едра риба.

КОНФУЗНО
След поредното презамятане следва кълване “на повдигане” и аз с надежда засичам, но усещам отново дребна риба. Когато вадя линията от водата с ужас забелязвам, че това е уклей. Очевидно не успяхме тотално да елиминираме уклея.

НЕОБЯСНИМО
По време на риболова в гребния канал се разхождаше един катер, който влачеше един скиор. Това адски ме вбесяваше, понеже скиора се опитваше да мине буквално през плувката ми. По едно време падна на 4-5 м от хранителното ми петно. Точно когато вече ставах от стола, за да го пратя по дяволите плувката ми плавно потъна. С цената на много усилия засякол леко и веднага усетих ударите на едра риба. Кепчосах хубава платика около 700 г. Може да се каже, че репортажът вече се получи. През останалите 15 минути вадя още три уклея и втора платика около 300г. Трябва да приключваме и аз съм доволен от крайния резултат. Във водоем, където ври от уклеи хванах само четири уклея и две едри риби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.