Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на скобар -

Риболов на скобар

Значително по-лесно е да се хване скобар, отколкото да се намери място на реката, където има много от тази риба

Макар и трудно, Михаел Шльогел и Томас Роле успяха да го направят, при това в присъствието на фотографа Хайнц Ягуш.

Риболов на скобар
Риболов на скобар

Вече две години подред се канех да отида на река Некар за скобар, но все нещо се случваше. Когато най-накрая намирах време, нивото на водата беше или прекалено ниско, или прекалено високо. По някакви си причини скобарът там кълвеше само при нормално ниво на водата. Чаках нивото на реката да се нормализира и приятелят ми Томас Ролле, който винаги следи за ситуацията на реката, щеше да ми съобщи. Накрая това се случи и Томас ми даде зелена светлина. Но когато на следващия ден отидох на Некар, неочаквано нивото на водата се вдигна. Вероятно, през нощта язовирната стена или шлюзът са били отворени. Само че ние вече бяхме на брега и твърдо решихме да да извлечем максимална полза от дадената ситуация.

ПОДХРАНКА

Като основа вземам подхранка с аромат на сирене, като добавям известно количество контрастиращо жълто брашно от счукани бели сухари. Смесвам 2 кг Barbe Spezial и три панички жълта галето. Бях оставил да престои накиснат в термоса коноп, който много привлича скобарите и болшинството нехищни риби. Размесвам с миксер набухналите зърна и добавям смачкания коноп към захранката. Смятаме да ловим под моста, а след това под язовирната стена, тоест на силно течение и затова добавяме в захранката 15% ситен чакъл за баласт. От основната смес се получават два вида захранка:
1. “Бомба” със забавено действие. От сместа с добавени две панички кастери и една паничка смлян коноп се оформят пет големи и плътни топки захранка, която незабавно се разпада на дъното. За целта се стягат с кърпа, така се получават супертвърди топки. “Бомбите” се сплескват като кюфтета и се хвърлят срещу течението.
2. Привличаща смес. Към останалата готова захранка се добавят три купички счукани сухари, жълти на цвят. Течението бързо ги отнася и те събират стоящата долу по течението риба към захраненото място. Заради съдържанието от брашно от сухари, привличащата захранка, която е по-рохка и суха, се притиска само леко. За да могат топките да се разпадат още по-бързо, се добавя и половин литър бял червей.
3. Постоянно дохранване с бели червеи.
По време на риболова при всяко изтичане подавам от 10 до 15 червея в точката, която се намира на 2-3 м по-нагоре по течението спрямо върха на въдицата. Винаги го правя с една ръка с помощта на прашката, която винаги е в джоба ми отпред на престилката. Това е много важен трик на реката, да се научите да държите щеката и да храните с бял червей. Освен това, на всеки 2-3 минути хвърлям по една рехава топка захранка. След 20 минути клъвна първият скобар на около 10 м надолу по течението от мястото на захранването. Аз съм недоволен от постигнатия резултат и сменям стратегията на захранване: повече не подавам бели червеи. Явно заради това, че червеите се разпръсват нашироко, скобарите са се събрали долу по течението. Вместо това, при всяко четвърто водене на примамката хвърлям малко топче храна с кастери и ларви, с големина на гръцки орех. Това трябва по-концентрирано да привлича скобарите нагоре по течението към основната захранка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.