Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Алън Скотърн - Айнщайн в риболова -

Алън Скотърн – Айнщайн в риболова

Алън Скотърн - Айнщайн в риболова

Алън Скотърн - Айнщайн в риболова

На принципа на големите шампиони в бокса, често го наричат Алън “меджик” Скотърн

Той е свикнал да хвърля в нокаут повечето си противници като спечели 5 световни титли индивидуално за 8 години. Ще се опитаме да разберем защо.

Алън Скотърн - Айнщайн в риболова
Алън Скотърн - Айнщайн в риболова

ТОЗИ ЧОВЕК Е ГЕНИЙ

Целта на тази статия е да се опитаме да обясним какво му дава сили, откъде идва този негов тактически усет, който му дава несъмнено предимства пред останалите при промяна в поведението на рибата. Накратко, да се опитаме да разберем как работи мозъкът на един такъв феномен! Първото нещо, което стъписва, когато наблюдаваш Алън, е невероятното чувство за простота. Всичко изглежда много лесно. Въпреки неговия безспорен талант, това определено се постига с дългогодишни тренировки. Но защо сменя стръвта точно сега? Как позна, че поведението на рибата се е променило? Какво го накара изведнъж да започне да подхранва, да премине на дъното и да промени разположението на съчмите? Ето някои въпроси, на които бихме искали Алън да даде ясни и точни отговори, за да разсеем мистерията. Разговаряме с него по време на партито, след като спечели петата си световна титла в Унгария. Със сигурност това няма да ни направи световни шампиони, но затова пък ще се доближим малко до тайните на “Меджик” Скотърн!

НА ЛОВ ЗА ИНФОРМАЦИЯ

Преди да стигнем до същината на въпроса, самият Алън настоя да споменем, че голяма част от риболова е посветена на търсене на подробна информация за водоема. Всъщност, той събира парченце по парченце два основни типа сведения: едните са най-общи и засягат физическите параметри на водоема (дълбочина, течение, цвят на водата, вид на дъното и т.н), но другите са доста по-специфични.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Дълбочина
Алън винаги се е учудвал от противоречивите отговори, които получава на този толкова прост въпрос.Често това се дължи на факта, че дъното на реката или на водоема най-общо не е еднакво гладко. На Световното първенство в Словакия, например имаше един праг, от който рязко се преминаваше от дълбочина 2,5 м на 3,5 м. Проблемът е , че такъв пад може да има независимо къде – между 10 и 16 м от брега. Не е възможно предварително да се знае дали може да се стигне с щека или мач. Дълбочината е определящ елемент, когато се избира размерът на плувката, както и дължината на топсетите, а дори и техниката на риболов.

Ако монтирате линиите вкъщи, гледайте винаги да са с два метра по-дълги от очакваната дълбочина. Така няма да се окажете неподготвени, ако се окажете на по-дълбоко място от предвиденото, а и ще можете да ги използвате другаде.

Цвят на водата
Алън му отделя голямо внимание. Като общо правило цветът на захранката зависи от цвета на водата. Ако тя е прозрачна, захранката е тъмна, а ако е мътна – захранката е светла. И не си мислете, че е по-лесно да се хваща риба в мътна вода. Освен това, че ни вижда, рибата има и други органи, с които да разпознава нашите клопки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.