Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Малките принадлежности -

Малките принадлежности

Резултатният риболов изисква перфектно оборудване, а това важи в още по-голяма степен, когато става дума за състезателен риболов

Понякога липсата на някоя малка принадлежност може да провали добрите резултати. Затова е важно да имате подръка всичко необходимо.

Влакното

Подбирайте винаги добри влакна. Не пестете от цената на влакното, защото това може да ви излезе скъпо, когато изпуснете някоя риба. Влакната трябва да са устойчиви на опън и възел. Добре е да имате в куфара си всички размери от 0.08 мм до 0.18 мм. Влакното за повод трябва да бъде поне с 2 десети по-тънко от основното. Совалките за такъми, щипките за олово, кукоизваждачът – всичко това са малки, но изключително важни аксесоари, без които вашият риболов ще бъде по-труден и бавен.

Куките

При куките всичко зависи от ситуацията. Добре е да имате направени поне 10-ина линии, за да можете да ги сменяте при необходимост. А освен това и поне 20 повода, подредени в класьор. За малките куки № 20 – № 24 отдайте предпочитание на тънките, тип „кристал“, които ще ви позволят да нанизвате вердеваса, без да го убивате.
За по-груб риболов, когато ще използвате червей, царевица или друга подобна стръв, подбирайте куки с овална форма с номера от 18 до 12. Добре е да съхранявате своите куки в кутийки с магнитно дъно – така всички размери и видове ще са пред очите ви и ще можете да правите по-лесно своя избор.

Тежести

Ако имате широк набор от тежести, никога няма да съжалявате. Качествените парченца олово са добре срязани и точни по грамаж. Трябва да имате всички размери, за да утежнявате добре своите линии. Бъдете сигурни, че ще ви трябват както съчми № 13 при риболов на уклей, така и съчми до 2 г при риболов на платика. За по-големите плувки е задължително да имате оливетки, особено ако ще балансирате ваглери или слайдери. Добре е оливетките да бъдат подредени в кутийки по размери, а също така към тях да има малки клещи и резачки. Това ще ви помогне да не стискате оловото със зъби при нужда.

Ластикът

Това е още един много важен елемент, който трябва постоянно да следите, тъй като каучукът много бързо се разрушава. Не се притеснявайте, ако често се налага да сменяте своя ластик през сезона. Ластиците биват с различна дебелина и се използват в зависимост от дебелината на използваното влакно. Според последните тенденции по-удачно е ластикът да бъде монтиран на второ или трето коляно. Това ще ви позволи да вадите по-едри риби (шаран или платика) с по-тънки влакна. При оборудването на вашия топсет ще са ви необходими тефлонови накрайници за върха, стълбичка за задния край на топсета, както и смазка за ластика. Прокарването на ластика става със специална „вдевачка“, която се предлага в риболовните магазини. Но ако досега не сте оборудвали топсет, по-добре помолете магазинера, от който сте закупили своята пръчка, да направи това.

Допълнителните принадлежности:
Всички тези принадлежности са предназначени за удобство и ефективен риболов. Защото, както твърдят световните имена в риболовния спорт, 50% от успешния риболов се дължи на удобството. Ако вие желаете да се състезавате, удобството е задължително, защото съперниците и рибите не прощават дори и най-малкия дефект на линията или в организацията на риболова.
Дълбокомерите – те трябва да бъдат с различен грамаж и в голямо количество, тъй като, уви, често се късат. Добре е да използвате дълбокомери, които се закрепват нежно за куката, за да не нараняват влакното.
Платформата – ако вашият куфар не е с регулируеми крака, платформата е задължителен атрибут. Ще разберете това, когато се наложи да застанете на стръмен бряг и се чудите къде да сложите стойките за вашата щека, живарник и кепче.

Кукоизваждач – понякога, когато вашата стръв лежи плътно на дъното, рибата гълта вашата кука много дълбоко и тогава без кукоизваждач се губи много ценно време, а понякога и самата кука. В зависимост от размера на рибите и куките, които ползвате, се предлагат различни по големина кукоизваждачи.

Ножици – те са необходими и полезни за десетки операции, затова не се нуждаят от пояснение.

Купинг – малка кутийка, която се закрепва на върха на пръчката, чрез която се подава с голяма точност подхранка върху вашата плувка.

Прашки – те са задължителен атрибут, независимо от това на какво ще ловите. Изработват се в различни видове и размери. Например за червеи те са няколко размера в зависимост от дистанцията, има и за тежка подхранка, за близка и голяма дистанция.

Баки и кофи – голямата бака ви е нужна, за да разбъркате добре своята подхранка. Добре е да имате няколко съда, особено ако ще разбърквате няколко вида подхранка. Добре е едната от кофите да е пълна с вода, за да си плакнете ръцете. А също така и за да можете да пресеете своята храна.

Тубоси за ваглери – ваглерите, особено тези с големи размери, трудно се побират в куфара. Добре е да ги съхранявате в специални тубоси, което ще ги предпази от нараняване и напукване.

Тапи и накрайници – внимавайте! Карбоновите щеки са доста лесно нараними. Всеки край на коляното трябва да бъде защитен с тапа. За последното коляно напоследък на пазара се появиха специални тапи, които са с регулируем диаметър. Тяхната употреба ще запази вашата щека при разглобяване, особено ако повърхността зад вас е неравна.

Какъв размер ластик е необходим?

Диаметърът на ластика, който ще използвате за вашия топсет, зависи от много неща: размера и вида на рибата, типа на водоема. Ако е река, важна е силата на течението. Трябва да се съобразите с дебелината на влакното и големината на куката. И не на последно място – много е важно да решите на кое коляно ще разположите ластика и колко искате да бъде опънат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.