Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Плувките, които разсичат вълната -

Плувките, които разсичат вълната

Плувките, които разсичат вълната

Плувките, които разсичат вълната

Честно казано, що се отнася до формата на плувките, аз смятах, че вече всичко е изпробвано: капки, обърнати капки, издължени, топчета, близалки…

Всяка от тях може да бъде открита във всякаква форма и грамаж в зависимост от изискванията. През последните два месеца по света се заговори за нов тип плувки за течение. В тази статия ще ви разкажем за три от тях, които са принципно съвсем нови по форма и по характеристики.

Плувките, които разсичат вълната
Плувките, които разсичат вълната

Катамаран

За тези плувки ми разказа Жак Клозад – търговец на риболовни принадлежности в западната част на Париж, който има ексклузивни права да продава тези плувки на преференциални цени. Аз принципно съм от хората Тома-неверници. Когато някой търговец започне да ми хвали стока, която продава, моята първа реакция е да отида на брега и сам да проверя за какво става дума. Що се отнася до Жак, нещата стоят малко по-различно. Ние се познаваме отдавна. Освен това много силни състезатели посещават магазина му и напоследък наистина започнаха да ползват катамарана доста често. Това все пак ме накара да не бъда чак толкова скептичен. Всъщност името катамаран го измислих аз, Жак нарича плувката йо-йо. Достатъчен е един поглед към плувката, за да разберете, че човекът, който я е изобретил, се е увличал от големи двукорпусни плавателни съдове. Всеизвестна е тяхната устойчивост и голяма скорост. И така, решихме да изпробваме плувките заедно с Жак и Паскал Валент -търговец и състезател по спортен риболов. Няма нужда да ходим далеч, Сена минава на няколко крачки от магазина. В реката има доста риба, която чудесно се лови на класическите близалки. Какво ново може да “добави” катамаранът… Това си мислех, въпреки че не се съмнявах в достойнствата му. Освен неговата странна форма, самото закрепване е особено. Влакното преминава около централната ос и през един своеобразен метален триъгълник, който е подвижен и поддава, когато влакното се опъва. С тази плувка няма никаква опасност такъмът ви да се скъса или да се измъкне телчето. Както и при класическите близалки, и при катамарана е много важно правилното утежнение. Плувката трябва да бъде удавена до средата на антената. Така плувката застава в нормално положение, когато изтичате и задържате. Именно благодарение на възможността да се управлява перфектно линията, аз оцених достойнствата на тази плувка. Класическата близалка има “навика” да потъва, когато на силно течение отпуснете линията малко повече да изтече. Именно за това състезателите почти винаги правят няколко топсета за течение с близалка и класическа плувка. Това обаче не се случва с катамарана. Можете спокойно да изтичате с него, без изобщо да задържате, той е доста по-товароносим и не потъва. По мое мнение кълването с плувка “катамаран” е значително по-отчетливо и видимо. Тази плувка е недостигащото до момента звено между класическата плувка тип “буре” за течение и близалката. Неговият основен коз е многофункционалността му.

Диамант

Трябва да знаете, че името на тази плувка е измислено от Жан Люк Дюфис. Името е сложено заради страната му форма, която прилича на скъпоценен камък, с ясно изразена една страна. Като цяла плувката е доста оригинална. Като цяло плувката Диманат прилича на топка за ръгби. По мое мнение килът е малко дълъг, но това може да се реши с клещите резачки. Предната част е малко изпъкнала и гладка , а страните и задната част оразуват изпъкнал полукръг. Имено тези ъгли задържат плувката верткално и я правят изключително устойчива при завихрането на течението. Но всичко това е теория и кой знае какво може да се случи на практика. Но на брега останах приятно изненадан от блестящата устойчивост на Диаманта. Негова овална форма позволява да се изтича дълго растояние без проблеми, съвсем леко задържайки линията, така, че стръвта да се отлепва от дъното и отново да ляга на него. Ако искате да го задържите на едно място той стои изправен като буквата I Освен всичко друго диамант се управлява много лесно. С него ще се чувствате значително по-спокойни ако се притеснявате да използвате сласическите близалки. Тази плувка има един недостатък – тя е изключително крехка. Тялото и е направено от пенопласт и оосвен това влакното минава отвън на тялото. Ако беше прекарано през самия център нямаше да се нарязва тялото така лесно.

Крило на самолет

При тази плувка изобретателите също са се вдъхновили от изучаването на аеро или хидродинамиката, за да подобрят качествата на потапянето на плоската плувка. Тази плувка на Trabucco има триъгълна форма затъпен в предната част и изтънен в задната, също като на самолетно крило.

Останалото е идентично като при близалките. Антената е под ъгъл, леко наклонена назад, така, че при задържане да се изправя точно вертикално. Големият плюс на тази плувка е че нейната форма позволява да се използват по-малки грамажи отколкото са необходими при стандартните близалки. Освен това ухото на горното телче не е затворено напълно, което позволява много лесно смяната на плувката, без да се разваля цялата линия.

И така ще станат ли остарели класическите близалаки при риболов на течение заради новите три модела? Без съмнение няма, тъй като за риболовеца плувката, е както пушката за ловджията- инструмент, който трябва да се научите добре да познавате, за да разбирате неговите и най-малки реакции. Вероятно някои са традиционалисти и едва ли ще поискат да заменят класическите близалки. Но що се отнасася до тези три нови модела те определено ще внесат своя плюс за подобрения контрол върху линията. За нас остава да се научим да боравим с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.