Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов над дъното през лятото -

Риболов над дъното през лятото

Риболов над дъното през лятото

Риболов над дъното през лятото

В летните горещини рибите често се пекат на повърхността на водата

Тогава е най-подходящият момент да се лови в горния воден слой. Какво значи това?

Риболов над дъното през лятото
Риболов над дъното през лятото

През зимата шаранът обикновено лежи на дъното и ако искате да хванете някой екземпляр, ще трябва да държите стръвта близо до дъното. През лятото обаче рибата е по-активна и често се храни в горните водни слоеве на водата. Когато използвате ваглер или щека, ловете на половин дълбочина и хранете често с малки количества подхранка. Рибата скоро ще реагира на звука и ще се събере на захраненото място. Когато това стане, тя ще започне да се съревновава помежду си коя по-бързо да налапа падащите вкуснотии, между които е и кукичката с вашата стръв.

Как се лови на този метод?
Основното нещо при този риболов е храненето. 3 пъти на всяка минута стреляйте по няколко зърна царевица или пелети, като същевременно не забравяйте да подавате регулярно малки топчици подхранка. Именно пляскането на подхранката е това, което привлича рибите. Намалявайки дълбочината наполовина, вие ще ловите в зоната на най-активното кълване. Всичко, което ви трябва, е мач-пръчка или щека. Започнете с щеката, но понякога рибата се плаши от пръта, надвиснал над водата. Това се случва особено на водоеми, където дълбочината е много малка. Тогава в действие влиза мачовата пръчка.
Разстоянието от върха на щеката до плувката трябва да е късо 30-35 см. Ако пропускате кълванета и имате гелета, намалете го до 25 см. Имайте предвид, че при лошо време може да възникнат проблеми с контрола над плувката.

Стръв
Ако по една или друга причина не искате да ловите на пелети, можете да ползвате консервирана царевица или шунка, нарязана на кубчета. Леко засъхналите кубчета шунка доста приличат на пелети. Пелетите за стръв обаче са предпочитани от мнозина риболовци, тъй като привличат по-едрите риби.

Ваденето на шаран на щека
Ваденето на шаран на щека може да ви създаде проблеми. Не една и две пръчки са строшени от неумение да се извади едра риба. Ще ви опишем два начина, които ще ви бъдат от полза.
Първи начин
1. След като засечете и рибата е закачена на куката, започнете плавно да дърпате щеката назад, като я държите ниско, почти над главата на рибата.
2. Така придърпвайте назад, без да вдигате щеката нагоре, докато рибата дойде пред краката ви.
3. Когато я докарате отпред, разглобете, вдигнете топсета и вкарайте рибата в кепа.
Втори начин
1. След като закачите рибата и прецените нейния размер, плъзнете щеката назад върху валяка и откачете топсета.
2. Сега хванете щеката с лявата ръка и я прекарайте зад главата си. Ластикът е почти успореден на щеката и поема цялото натоварване. Изправете се на стола и изтеглете рибата към повърхността. Бъдете готови да я гребнете веднага, щом се покаже на повърхността.

Линията на щеката
При този риболов се работи с голяма стръв, следователно утежняването трябва да е просто. Всичко, което е необходимо, е олово в група на половин дължина, което ще свали стръвта бързо на желаната дълбочина. В случая ползваме Preston Inovation REFLO 0.15 мм. Линията е цяла, без повод, с плувка 0.5-1 грам. Важно е плувката да има ярка антена, за да може да се вижда добре и най-лекото опипване на стръвта от рибата. Разстоянието между куката и последната съчма е не по-малко от 25 см. Все пак големите риби са предпазливи…

Монтаж за английски риболов
Най-добрата линия е плувка с тежест 3 ААА, утежнена с 2 съчми № 10, които са на разстояние 25 см една от друга. Тази линия е подходяща за изкуствени водоеми, където дълбочината не надвишава 2 м. Куката трябва да бъде здрава № 14.

10 полезни съвета

1. Интервалът между храненето не трябва да надвишава 3 минути.
2. В по-хладните дни първоначално подхранката трябва да е по-малко.
3. В по-топлите дни хранете смело, шараните са като прахосмукачки.
4. Когато влезете в ритъм на хранене, поддържайте темпото. Така рибата ще остане при вас и няма да избяга.
5. Ако не успеете да уловите шаран, използвайте бял червей за стръв, за да хванете по-дребна риба. Така ще разберете в кой слой на водата се намира рибата.
6. Да улучиш вярната дълбочина, е важно. Ако спре да ви кълве, не спирайте да храните, а потърсете рибата на по-плитко или по-дълбоко.
7. Не се отчайвайте, ако първите ви риби са дребни. Шаранът ще прогони дребосъка, щом се завърти. Постоянството в храненето е ключът към вашия успех.
8. Ако сте единственият на водоема, който лови на този метод, опитайте се да дръпнете рибата по-наблизо. Това ще ви дава възможност да храните по-точно и да имате повече уловени риби.
9. Ако имате много гелета, това значи, че рибата се блъска във вашата корда и ви създава грешно впечатление, че кълве. Променете дълбочината така, че да нямате гелета, а хванати риби.
10. Ако ловите на щека, вдигайте често стръвта до повърхността и я отпускайте бавно до дъното. Това ще провокира кълване на рибата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.