Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на лин -

Риболов на лин

Риболов на лин

Риболов на лин

Всеки успешен излет първо и предимно зависи от това да откриеш рибата

Намирането на моментното местообитание на рибата е ключът към вашия успех. Лятото вече настъпва и сега шансовете да открием рибите в близост до брега се увеличават. През зимните месеци рибата отбягва крайбрежната ивица и се държи предимно в дълбоките места.

Риболов на лин
Риболов на лин

Къде да ловим

Забавно е да наблюдаваш рибари, които замятат своите дънни въдици възможно най-навътре, когато рибата всъщност е много по-близо до брега. Именно поради тази причина днес ще ловим на щека 8 метра. Повече просто не е необходимо. Със сондата търсим най-близкото ръбче до брега. През пролетта и ранното лято това е най-подходящото място.

Такъми

Тъй като не е изключено да се завъртят по-едри риби, оборудването трябва да е сигурно и надеждно, защото е грехота да се изпусне риба, която е събрана на подхранката и закачена на куката само заради калпав такъм, лоша кука или тънко влакно. Монтирайте ластик № 8 или 10. Той е достатъчен да се справи с линове и над 2.5 кг, които са изключително борбени. Ако ще ловите платики, разбира се, че ластикът задължително трябва да е по-тънък, тъй като те не оказват толкова голямо съпротивление и устите им са доста нежни. Но да се върнем на линовете. Закрепете ластика на трето коляно. Връзката влакно-ластик е със специална карабинка. Лично аз си правя такъма от основно влакно Silstar Matchteam, като не ползвам повод. Куката е kamasan В611 без контра. Плувката е Milo CONAN, с овално тяло и карбонов кил. Този модел плувка се държи отлично във водата при всяко движение и регистрира много добре кълването, ако е правилно утежнена. Можете без проблем да я задържате при обратно течение. Това е често срещано явление, когато при ветровито време долният слой на водата се движи обратно на посоката на вятъра. Размерът на плувката е 4Х16, утежнена с пет съчми №8, които се монтират на 45 см от куката, и две съчми №10, монтирани по-близо до куката (виж схемата).

За начало – по-голяма дълбочина

Първо премерете и маркирайте точната дълбочина. След това увеличете дълбочината с около 7-10 см, като легнете плътно на дъното. Това се прави с оглед на хранителните навици на лина и платиката. И двата вида риба се ровят в тинята, търсейки ларви, рачета… Само в големите летни жеги тези риби поемат стръвта над дъното.

Стръв и подхранка
Много подходяща стръв за този риболов са царевицата (от консерва), пелети или шунка от консерва на Marsel Van Den Eynde. Хранейки с тези съставки, а ако имате възможност и да подавате храната с купинг, вие ще можете да концентрирате рибата на много малко място. Хвърлям и три топки, с големината на яйце, на базата на рибно брашно, например Fishmeal. Това със сигурност ще привлече вниманието на рибата максимално бързо. В захранения участък подавам и малко царевица и пелети. Това пък ще поддържа интереса на рибата. Ако накиснете пелетите предварително в течен ароматизатор, маслата, които се отделят, ще привлекат риба и извън хранителното петно. Старайте се да концентрирате хранителното петно на площ не повече от 2 кв. м, след което ви остава единствено да чакате.

Стръв
Има безброй разновидности от стръв, но трябва да се експериментира, докато откриете по-подходящата.
Царевица, пелети, торен червей, бял червей, шунка от консерва, грах… Има различни начини, с които можете да закачите стръвта. Намерете най-добрия за конкретната стръв. Ако изпускате риби, вижте куката и начина на закачване на стръвта.
Понякога се налага да почакате доста време, докато имате кълване. Не се отчайвайте, завърти ли се рибата, нещата се променят. Когато ловите на близка дистанция, както в случая на 8 м, е много важно да пазите тишина и да се движите възможно най-малко. Добре е да сте подготвен с останалата част от щеката, за да може да реагирате и да я надставите, ако ви удари едра риба. Поддържайте хранителното петно активно, като подавате храна на всеки 10 минути. Естествено най-добри успехи можете да очаквате сутрин рано и привечер при хубаво време.

Балансиращи съчми
Разположението на балансиращите съчми е много важно.
Ако съчмата е близо до куката, която лежи на дъното, и рибата поеме стръвта, плувката ще се повдигне нагоре и ще реагира веднага. Но невинаги този метод е най-удачният. Понякога е по-добре да оставите рибата да поеме добре стръвта и да тръгне и чак тогава да засичате.

В дни, когато рибата се храни активно, може да съберете двете съчми на едно място. Това ще ви даде по-отчетлива индикация. Когато работите със стръв, която лесно пада от куката, дължината от върха до плувката трябва да е малка – не повече от 30 см. По този начин контролът и засичането са доста по-добри, а същевременно при засичане стръвта няма да ви пада от куката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.