Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на щека от Боб Нуд - част 7 -

Риболов на щека от Боб Нуд – част 7

Риболов на щека от Боб Нуд - част 7

Риболов на щека от Боб Нуд - част 7

НЕ ИЗПУСКАЙТЕ ЯТОТО ПРИ РИБОЛОВ НА ШАРАНИ

В тази последна глава от своята книга четирикратният световен шампион Боб Нуд ще обясни какво трябва да се направи, за да задържите интереса на ятото към вашата стръв.

Риболов на щека от Боб Нуд - част 7
Риболов на щека от Боб Нуд - част 7

На мен ми харесва да ловя в горните слоеве на водата. Този риболов е приятен, защото осъзнавате, че с постоянно и правилно подхранване именно вие сте накарали рибата да се вдигне от дъното. Остава само да подавате периодично храна и да напълните своя живарник с риба.

Лятото е най-добрият сезон за този вид риболов. Водата е топла, а рибата е хвърлила хайвера си и постоянно активно се храни. И макар в тази статия да става дума за риболов на шаран по този начин, може да се лови всякаква риба. Трябва само да смените стръвта с конопено зърно, какавида или червей. Но да се върнем на шараните.

Макар че шараните се хранят така, сякаш това е последният ден в живота им, аз трябва да ловя внимателно. Най-добрият начин да накарате шарана да поеме стръвта е да направите така, че стръвта и подхранката да падат към дъното с една и съща скорост. Това не е толкова лесно, но не е невъзможно. Висящата над дъното стръв изглежда неестествено. Рибата може да клъвне на такава стръв, но не бива да се разчита на суперулови. Методът, който използвам аз, е по-сложен, тъй като ще се наложи да храните, докато държите щеката с ръка, а за това е необходима добра координация.

Аз подавам щеката над водата и я задържам за секунда. Стрелям с прашката няколко зърна царевица и подавам такъма. Подаването става със залюляване на такъма така, че линията да падне изпъната във водата. По този начин стръвта и подхранката падат с еднаква скорост и рибата атакува изключително смело. Ако до няколко секунди няма кълване, стрелям още веднъж с прашката и презамятам по същия начин, оставяйки стръвта да пропада между хранещото се ято шарани. Аз вече хванах днес по този начин шест шарана и ще хвана още много по тази схема. Стреляйки с прашката, забелязвам, че на повърхността на водата се образуват малки водовъртежчета. Това показва, че зоната пред мен е пълна с хранещи се шарани, които се борят за падащата подхранка. Слагам този път на куката парченце шунка, задържам щеката във въздуха, стрелям с прашката и подавам такъма. Плувката се изправя бавно и моментално потъва. Шаранът, усетил как куката се впива в устните му, рязко дръпва навътре и вади почти целия ластик на топсета. Като че ли това е най-едрият шаран през днешния риболов. Налага се да снаждам две колена на щеката. Вдигам щеката високо над водата, за да му дам напрежение. Щеката, която ползвам, е Browning Nickel Reflex с много здрави секции. Даже при вадене на едра риба се огъват само горните три колена. Рибата прави каквото си иска, вадя я вече 30 секунди, но тя не показва никакви признаци на умора. Време е да взема важно решение дали да се концентрирам в изваждането на рибата, или да подхраня междувременно. По-добре е да подхраня, тъй като ваденето може да продължи доста дълго, а през това време шараните може да загубят интерес към зоната за риболов и да се отправят в друга посока да търсят храна.

Прашката е в готовност. Докато държа щеката, хващам чашката на прашката с дясната ръка и опъвам четала от себе си, след което стрелям няколко зърна царевица в зоната на риболов. Когато храните, вадейки риба с щеката, бъдете внимателни, не правете резки движения с щеката. В противен случай вашата подхранка няма да попадне на правилното място. Освен това при по-рязко движение може да скъсате такъма или да изпрошнете устата на рибата.
В края на краищата шаранът започна да се уморява и на мен ми се удаде възможност да разглобя щеката на пето коляно и да придърпам шарана към кепчето. Този огледален шаран тежи около шест либри и се оказа най-едрата риба през деня.
Мисля, че вече е време да проверя и близките две точки, на които захраних в началото на риболова. Такъмът за тях вече е готов. Ластик № 12 на трето коляно, плувка Preston Innovation’s Brio и групирано на едно място олово. Закачам зърно сладка царевица на кука № 14 и подавам такъма.

Минават две минути, но няма никакво кълване. Решавам да проверя съседното хранително петно, като не забравям да храня и на 11-я метър. Ако искате да ловите успешно риба, винаги мислете за следващото кълване. Ако правите така, шансовете ви за суперулови се увеличават. На съседната точка плувката потрепна няколко пъти, тъй като хранещите се риби закачат по влакното. Изведнъж плувката се заклати леко, повдигна се и тръгна встрани. Рязко засичане и шаранът като ракета се изстрелва навътре. Бързо подавам навътре щеката, но явно рибата не е много едра, а и ластикът № 12 си оказва влияние.
Решавам да вляза отново на 11-я метър и да ловя над дъното. Пет замятания – четири прилични шарана. Това осезателно увеличи общите килограми на моя днешен улов. След пет часа риболов решавам да приключвам. При разбора, който по-късно си правя наум, стигам до извода, че рибата кълвеше на всички подхранени точки, но най-добре над дъното на 11-я метър. Там шаранът кълвеше по-бързо, отколкото успявах да го извадя. Когато претеглих рибата, се оказа, че съм хванал над 60 либри превъзходни диви шарани. Използвайте подходящ такъм, хранете постоянно и ловете уверено, тогава и вие ще имате същите резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.