Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов с болонезе -

Риболов с болонезе

Риболов с болонезе

Риболов с болонезе

За повечето риболовци през декември обикновено приключва риболовната година

Едно-две инцидентни излизания, ако времето позволява, някое закъсняло състезание…

Раздвижването настъпва с първите слънчеви дни през февруари и март. Когато започне топенето на снеговете, водните потоци нарастват прогресивно и крайбрежната ивица става опасна за риболов. Именно при тези условия е най-подходящо да се лови по метода “болонезе”.

Риболов с болонезе
Риболов с болонезе

В тези дни рибата е особено “мързелива” и апатична. В един момент може активно да се храни, след което да спре, а по-късно отново да започне да търси храна. Всичко е въпрос на експериментиране и правилна ориентация в обстановката.
Пръчките “тип” болонезе са създадени именно за риболов на река с бавно, средно или бързо течение. Техните дължини, които достигат до 13 м, дават възможност за перфектен контрол над плувката на голяма дистанция, нещо, което е невъзможно да се осъществи с щека или мач-пръчка.

Основното влакно при риболова с болонезе зависи от плувката, с която ще работите. За плувки до 3 грама е достатъчно влакно с диаметър 0.12 мм, за по-големи грамажи – 0.14 мм. Тънките влакна ще ви дадат възможност да замятате по-лесно на по-голяма дистанция.

Плувката задължително трябва да бъде горна капка – “BODY UP”, най-подходящата форма за риболов на течение. Куката и поводът варират в зависимост от стръвта и големината на рибите, които очаквате да ловите.

Подберете внимателно своя такъм, като се съобразявате с условията, в които ще ловите. Както се вижда от таблицата, има голяма разлика при построяването на линията в зависимост от това дали ще ловите на дълбоко, или плитко и на бавно или бързо течение.

Не забравяйте подхранката – нещо много важно и необходимо за успешния излет. През ранните пролетни месеци тя трябва да бъде бедна на хранителни вещества с повече глина. Червеите трябва да бъдат основна и неделима част от нея – независимо дали ще бъдат сложени в подхранката, или ще се стрелят с прашка.

Експериментирайте смело и не се отчайвайте, ако не хванете риба. Все пак пролет е, най-лошият сезон за риболов. Но дори и да не хванете риба, наслаждавайте се на природата. В такива дни дори и далечният тътен на минаващи автомобили не може да помрачи радостта от настъпващото лято, а с него и приближаващите риболовни излети.

Видове отежнения

1. Корона – предназначена е за високи места и дупки с ограничена дълбочина, в които се крие пъстървата. Става въпрос по-скоро за т. нар. “къса корона”, която позволява голяма бързина на маневрата.
2. Спирала – подходяща за места с по-малък наклон или течения, където е необходимо да се хвърля отдалече и не е определено точното местонахождение на пъстървата. Идеална за “търсене” на рибата.
3. Леко махало – подходяща за риболов в бързотечаща и плитка вода или в спокойна и дълбока.
4. Компактна тежест – предназначена е да се използва в места, където има големи дълбочини и бързо течение.
5. Спирала – това е универсална система, подходяща за всякакви условия, като се регулира само тежестта в зависимост от дълбочината.
6. Спирала с топчета – тази система е подходяща най-вече за скалисти места с пенлива вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.