Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Алън Скотърн : Не забравяйте ваглерите -

Алън Скотърн : Не забравяйте ваглерите

Алън Скотърн : Не забравяйте ваглерите

Алън Скотърн : Не забравяйте ваглерите

Още няколко ценни съвета от четирикратния шампион за английски риболов

От всички видове риболов английйският може да бъде определен като най-демократичния. За разлика от другите видове английският риболов не изисква толкова допълнителрно аксесоари, както например риболовът с щека. В същото време с англрийската система стават достъпни такива места на водоема, каквито не могат да се достигнат по друг начин. Както и другияте видове риболов английският изисква време за усвояването му. Точно тук риболовецът се обръща за помощ към спортистите. Все пак мачовият рибол често печели на състезания.

Алън Скотърн : Не забравяйте ваглерите
Алън Скотърн : Не забравяйте ваглерите

От какво да се изхожда подбирйки мачова пръчка и макара за английски риболов.

Както при другите видове риболов пръчките за английски се делят на различни класове, осножвното от които е тежеста на изхвърляне. Леките пръчки имат изхвърляща тежест до 10 гр и се ползват за близки разстояния, средният клас е за ваглери до 25 гр, а за тежък клас се смятат пръчки с изхвърляща тежест до и повече от 35 гр. Всички от тези класове се делят на подкласове по строй и дължина. Какво да се подбере зависи основно от риболова, който ще практикуваме. Най-често се ползват мачови пръчки от 3.60м до 4.50м. Това се определя от дълбочината на водоема. Ако тя е по-голяма от дължината на пръчката монтираме подвижна система за риболов. Фиксираният ваглер обаче е по-чувствителен.

Макарата за английски риболов

Първо трябва да се прецени работата на аванса. Мекият аванс позволява да се ралботи с тънки влакна, а от това зависи доаличшното ш тжчнжсто но зоматони. Авансът трябва да работи беизотказно при замятане и при вадене на риба. Оборотите на макарата не са толокова важни. Бавнооборотната макара даже донякъде е по-добра, тъй като при два накривозакачени червея няма да се получи оплитане на повода. Това не важи за съсктезанията, където всяка секунда е ценна. За английски риболов е добре да се ползват мачови шпули за макарата.. Двете основни изисквания независимо от цената и лагрите на макарата са мек аванс и равно навиване на кордата, което позволява да се работи с тънка корда. Най-добре е кордата да бъде специална потъваща. Това разбира се не е абсолютно задължгително. Всяка корда може да бъде потъваща, ако преди риболов бъде добре почистена.

Ваглерите

По-голяма част от качествените ваглери са изработени от пауново перо и балза. Някои от ваглерите имат регулируема тежесет, закрепена на кила под формите на шайби. При необходимост част от тези тежести може да бъде премахната и да се премести върху кордата. Наличието на балза дава възможност да се съхрани баланса между плаваемоста и отежняването на ваглера, като същевремено го остава в нормални размери. Добре е да се ползват ваглери със сменяеми антени, които позволяват да се работи по прецизно в различно време. Жълтият цвят се вижда много добре в сянка или при отражение на отсрещния бряг. За чиста вода и нормално време е подходяща червена антена, а когато слънцето е срещу очите ви или повърхноста на водата е накъдрена за предпочитане е черна антена. Ако антените не се сменят или нямате подходящ цвят можете да боядисате плувката с бои за плувки или водоустойчиви флумастери.

Нещо още за монтажа на линията

Съществува един парадокс при английския риболов. От една страна за риболов на голяма дистанция трябва да се ползва тънка корда, тъй като тя осезаемо увеличава далечноста на хвърляне. От друга страна обаче тя може да не издържи натоварването на тежкия ваглер. За да се избеугне тази аномалия аз правя следния трик. Правя цялата линия на корда 0.18, която е с дължина около 7-8м, която привързвам към оосновното влакно 0.12-1.14мм. Така натоварването при замятане пада върху делебото влакно, а тънкото позволява далечно замятане. За повод трябва да се ползва изключително качествена корда, за да няма изненади. Аз ползвам поводи с размер 0.10-0.12мм. Според мен няма смисъл да се работи с по-тънкси влакна.

Куките за риболов

Те зависят основно от стръвта, на която ще се лови. Те категорично трябва да са здрави и много добре заточени. Забелязал съм, че ако куките са добре заточени, дебелината им не е от особено значение. Не е пропоръчително да се ползва вердевас за стръв при английски риболов, тъй като при замятане натоварването върху куката е доста голямо и има вероятност стръвта да падне. Според мен за нормални риби кука с големина № 16 е напълно нормална. Поводът е с дължина около 40 см и при по-голяма кука може да имате серия празни кълванета. С малката кука това е изключено. Е, налага се да ползваме кукоизваждач, но по-добре рибата да е наша, нали?. Поводът зависи от много неща, но като правило зда шаран поводът е значително по-дълъг 60-80 см, за каракуда около 30 см. Не забравяйте задължително да монтирате малък вирбел между повода и основното влакно. Той ще ви спаси от оплитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.