Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Видове щеки и правилният подбор -

Видове щеки и правилният подбор

Видове щеки и правилният подбор

Видове щеки и правилният подбор

Съществуването на определени начини на риболов е възможно единствено благодарение на съществуването на определени видове риболовни пръти

Един от тях е щеката. Щековият риболов е признат за най-прецизния. За съжаление обаче високите цени правят лукс притежаването на този риболовен уред.

КЛАСИФИКАЦИЯ

Щеките се делят на четири основни групи: по дължина, тежест, гъвкавост и цена. Първата група щеки са с дължина от осем до десет метра и по-рядко до единадесет. Тяхната цена обикновено е около 100-200 долара.

Във втората група са събрани щеки до дванадесет и половина-тринадесет метра, с цена от 300 до 800 долара.

Третата група включва щеки до четиринадесет метра и половина, дължината на която е позволено да се лови на повечето международни състезания. Тяхната цена е от 800 до 1800 долара.

Видове щеки и правилният подбор
Видове щеки и правилният подбор

Четвъртата група са щеки с дължина четиринадесет метра и половина, но по-здрави и по-леки. Техният строй позволява да се удължават до шестнадесет метра. Затова пък цените им са над 2000 долара.

Отделна група са т. нар. шаранови щеки. Тяхната дължина обикновено е от единадесет до тринадесет метра, по-рядко четиринадесет и половина.

Първи стъпки

И така, да предположим, че вие сте решили да се оборудвате с щека и да практикувате този изтънчен риболов. Най-разумно ще е да купите щека от първа или втора група. Щека с дължина 10-11 м съответства на 6-7 м гол телескоп без водачи. Между другото щека с тази дължина е достатъчна за повечето ситуации, особено за неголеми реки, канали. Цената на тези щеки е ниска, нещо много важно. Освен това материалът, от който са направени, и конструкцията придават на този клас щеки голяма здравина. Обикновено те са по-дебелостенни и не се боят от удари, силен вятър или пренатоварване. Имат си, разбира се, и своите недостатъци, основният от които е тежестта – 800-1100 кг. Щеки от този клас предлагат почти всички големи фирми. На „Дайва“ това е моделът TORNADO, на Мавър – Strong Arm, на Броунинг – АLIZE и В 1000.

За тези, коитоимат пари са щеките от втората група. Дължината от дванадесет и половина-тринадесет метра е напълно достатъчна при свободен риболов. Те са по-стройни и по-леки – 900-1100 г за тринадесет метра. Често този клас щеки се продават с допълнителни топсети и удължители. Тяхната здравина е по-малка, отколкото на първата група, но при правилна употреба имат по-дълъг живот. Щеките от този клас са представени в каталозите много подробно. Фирмите, специализирани в производство на риболовни принадлежности, предлагат десетки модели. В България в момента се предлагат щеки на Мавър, Броунинг, Трабуко и Тубертини, Мило, Колмик, Силстар, а от скоро и Дам.Още по-леките и стегнати щеки от трета група, според мен, е оправдано да се купуват само ако сте състезател или имате излишни средства. Те са с базова дължина четиринадесет метра и половина и тежат от 1000 до 1150 гр. Към тях обикновено вървят по няколко допълнителни топсета, а за по-добрите модели се предлага и удължител до шестнадесет метра. Този удължител обикновено се използва само за изследване на релефа на дъното и премерване на дълбочината.

Типични представители на тази група са CONNOISSEUR-Z и CONNOISEUR-X на Дайва, G 41 и G 51 на Мавър, моделът 8800 на Колмик, 899, 10-01, 10-10 на Мило, Champion,s choise 606 и 44 на Броунинг.

Четвърта група екстра класа

Т. нар. екстра класа щеки са на практика почти недостъпни за нас поради високите си цени. Тяхната лекота – 950-1000 грама на четиринадесет метра и половина, позволява да се лови с удължител на шестнадесет и повече метра. Тези щеки са толкова стегнати и леки, че позволяват да засичате ефирно и да „клатите“ и „придърпвате“ със скоростта на мисълта. Обикновено повечето водещи фирма правят по един-два топмодела на сезон.

Какво е важно?

Когато купувате щека, е добре да обърнете внимание на няколко неща. Задължително я опънете и сравнете с някоя друга щека. Сравнявайте само щеки с еднаква дължина, иначе няма смисъл. Изяснете има ли допълнителни топсети, на каква дължина са те. Уточнете каква е процедурата при необходима доставка на допълнителни колена. Огледайте внимателно всяко едно коляно поотделно за наличие на шупли, пукнатини, наранена обвивка. Съединението от типа put-over, при което горното коляно се нанизва върху долното, е по-добро от put-in, когато горното коляно влиза вътре в долното. Когато заклатите щеката, не трябва да се чува тракане, това показва за наличие на лоши сглобки.

Приумици на англичаните

В зарибените английски водоеми томитата използват щеката по интересен начин. Линията няма плувка, нито олово, само една кука и стръв. Щеката се поставя във водата. Когато шаранът поеме стръвта, сам се засича благодарение на дебелия ластик. Този тип риболов се нарича floating pole, но е забранен на много водоеми. Там, където е разрешен обаче, често по този начин се печелят големи състезания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.