Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Английски риболов на плувка -

Английски риболов на плувка

От Румен Панов Карфицата, Републикански шампион за 1999г.

Подвижната система се налага, когато дълбочината е по-голяма от дължината на пръчката, с която ловим, и дистанцията също е голяма. Пръчката, с която аз ловя, е MATCH 4.50м. Повечето начинаещи риболовци твърдят, че през такава пръчка трудно минава стоперът през водачите. Тези пръчки обаче са направени специално за такъв вид риболов. За да няма проблеми с водачите, аз слагам вместо стопер два възела от корда. За да задържат по-добре плувката, оставям по 1 см мустачки на възлите. Така възелът е достатъчно стегнат, но не наранява кордата.
За голяма дистанция
За големи разстояния, лошо време и големи дълбочини аз ползвам ваглери 12-18 грама. Системата на утежняване е показана на фиг 1. Долното утежнение варира от 3 до 5 г в зависимост от дълбочината, на която ще ловя. При това разположение на съчмите, което е показано на първата схема, линията се разгъва перфектно и не се получават никакви оплитания.
За малка дистанция
За близки разстояния и тихо време използвам по-лека плувка – 6-12 г, при тази система за основна тежест ползвам маслинка. (Виж фиг. 2.) И при двете системи за долно застопоряване на плувката слагам вирбел и силиконов шлаух. Вирбелът е задължителен при това утежняване, тъй като тежестта на плувките е голяма и независимо от твърдостта на съчмите при няколко хвърляния плувката ще ги мести по кордата. Шлаухът играе ролята на амортизатор.
За течение
При риболов на течение най-удачно е да се ползва подвижна плувка на две точки тип „слайдер“ от 2 до 10 грама. (Виж фиг. 3.) С тази система кордата остава над водата и позволява частично задържане на плувката. За утежнението отново ползвам маслинка. При тази система не е задължително ползването на вирбел за стопиране на плувката. Това може да стане и с обикновен конец.
По принцип за фиксиране на маслинките ползвам ластик за щека. С вдевачка се прекарва ластикът на два ката и по този начин се стопира маслинката. Така не се наранява кордата.
След като сме приготвили такъма, следва да се премери дълбочината. Това се прави с малка сонда или с оловна съчма. Съчмата се стиска върху куката.
Следва подхранването. Първоначално си избирам някакъв ориентир на отсрещния бряг – дърво, стълб, храст. Замятам плувката и започвам да подхранвам около нея. След това бележа кордата с маркер, за да мога всеки път да хвърлям на една и съща дистанция. За по-далечни разстояния хвърлям подхранката с прашка.
За по-голяма дистанция и дълбочина подхранката трябва да бъде по-лепкава от нормалното. Това се постига, като към основната подхранка се добавят PV1, COLANT или яйчен меланж. Това е особено важно при риболов на шаран и платика, когато топките трябва да достигнат цели до дъното и там да се разпаднат.
За риболов на червеноперки и др. риби можете да добавите в подхранката до 30% пръст, която трябва да бъде предварително овлажнена. Това ще намали питателните свойства на храната ви. Не забравайте да добавите жива стръв. Каквато стръв ще ползвате на куката, такава добавете в подхранката.

04.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.