Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Гьокчеада рая на сърфистите или чудесно място за риболов и почивка -

Гьокчеада рая на сърфистите или чудесно място за риболов и почивка

От Пепи Вижъна

Искам да запозная любителите на риболова в България с едно мое чудесно преживяване. С приятели от Бургас посетихме турския остров Гьокчеада. Преди да започна, ето малко история и география:
Гьокчеада е най-големият Турски остров с площ 289.5кв.км и 95км. крайбрежие. Размера му от север на юг е 13км, а от изток на запад 29.5км. Най високата точка е Иляс Тепе (Ilyas Tepe) – 672 метра. Центърът на острова е известен също като Гьокчеада. Разстоянието от острова до Чанакале е 33мили, до Кабатепе 14мили, а до другия Турски остров Бозкаада – 33мили. Най-близките Гръцки острови са Лимнос – 16мили и Самотраки – 14мили. Островът се намира близо до Дарданелите между 25’40’’ и 26’01’’ източна дължина и 40’6’’ и 40’14’’ северна ширина.Островът се обитава от около 10000 души. Преди години на този остров са били разположени много бази на НАТО и не са се допускали цивилни и чужденци. От няколко години вече е туристическа дестинация.

Една хубава септемврийска неделя един приятел от Бургас предложи да ме заведе на турски остров, където се ловяло мнооого риба. Имах няколко работни дни за подготовка и набавяне на необходимите ми такъми за морски риболов. След обикаляне по магазините най-накрая бях готов и тръгнах за Бургас, подготвен да ловя каквото има ( мислех си, че така съм екипиран подобно на ловец, тръгнал да ловува слонове или мечка гризли). В събота сутринта преодоляхме драмата с недостига на блатен червей, като се запасихме с холандски и маринован и потеглихме – група 3 коли, общо десет човека. Пътят е хубав и бързо преодоляхме разстоянието до ферибота близо до гр. Чанаккале. Наредихме се на опашката. Имахме 2 часа на разположение – жените отидоха за кафе и веднага Христо и Радостин, най-запалените, извадиха въдиците с готови бомбарди, сложиха стръв маринован червей и заметнаха на кейя. Още с първото замятане последва удар и един 30см зарган се закачи – предвещавайки приятни бъдещи емоции. Моите такъми бяха най-отдолу на багажа и нямаше как да ги извадя. Докато колоната тръгна да се товари на ферибота, приятелите ми хванаха още 4-5 заргана. Както те се изразиха „осигурихме стръвта за довечера”.Пристигнахме по тъмно в село Угурлу, настанихме се и докато хапнах, моите хора бяха вече готови и тръгнали за кея. Слуката за вечерта беше няколко змиорки и октоподи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.