Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
ИТАЛИЯ - СВЕТОВЕН ШАМПИОН -

ИТАЛИЯ – СВЕТОВЕН ШАМПИОН

АЛЪН СКОТЪРН С ПЕТА ИНДИВИДУАЛНА СВЕТОВНА ТИТЛА

Италия грабна купата на Световното първенство, което се проведе на 8-9 септември в Унгария. От трето място през първия ден с брилянта игра макаронаджиите взеха златото. За англичаните остана утешителната индивидуална титла на легендарния Алън Скотърн, който след тази победа е единственият в света с пет световни титли.

Спонсори на Националния отбор

Майсторски риболов
Видракс
Аква Спорт
Дием Фишинг
Филиста ООД
АЛ Фишермен
Алем
Списание “На плувка и дъно”


Макар и трудно и с няколко смени в личния състав Националният отбор на България и тази година успя да намери средства. И така в неделя целият екип – осем души, от които шестимата състезатели, се събра в офиса на капитана Калоян Белополски. Издънките започнха още там. Юли Цирка и Митко Шивача пристигнаха с около шест часа закъснение. И така часът на тръгване от 15ч. бе променен на 19ч. Междувременно стана ясно, че друг наш състезател – Валентин Колев не е разбрал, че международният му паспорт е изтекъл. Това промени цялата схема на пътуването. След като на границата със Сърбия митничарите едва не ни арестуваха, се наложи да минем през Румъния. Другите две коли продължиха, като се разбрахме да се чакаме в Унгария. Още докато пътувахме за Видин, започна да вали. Пристигнахме на ферибота около 1ч. през нощта. Естествено имаше само няколко коли и се наложи принудително да поспим, докато ферибота пристигне около 7 сутринта. След като ни стовариха в Калафат, ни предстоеше поредната неприятна изненада. Целият участък до Тимишуара, около 200 км беше в ремонт. Наложи се да караме със скорост около 40 км в час, което ни забави ужасно много.

ПОНЕДЕЛНИК

Още на влизане в Румъния ни предупредиха, че трябва задължително да си купим винетка за движение по пътищата, но на нито една бензиностанция нямаше. И така, отказахме се да търсим винетка. На излизане от Румъния обаче ни върнаха да търсим винетка, което ни отне още един час.

Унгария ни посрещна с мрачно време. На околвръстното на Будапеща успяхме да хванем вечерното задръстване и се забавихме още около час. И така, в понеделник около 19ч. местно време благополучно пристигнахме в хотела. Другите от екипа бяха ходили през деня да погледат тренировката на другите отбори. На разбора вечерта беше изкоментиран фактът, че рибата е малко и доста капризна, което се различаваше от предварителната информация. (По предварителни данни трябваше да се лови по 10 кила риба)

Езерото, където се провежда Световното първенство, има един изкуствено бетониран и прав бряг, създаден специално за състезания. На места в средата има доста папур, който е естествено убежище за рибата. Основните риби във водоема са платика, каракуда, шаран и уклей.

На тренировката в понеделник нашите момчета наблюдавали основно италианците и англичаните. Алън Скотърн закачил една змиьорка на щеката, а Уил Рейсън един шаран.

ВТОРНИК

Във вторник сутринта получихме подхранките от SENSAS и се ориентирахме към определения за тренировката сектор. Имахме възможност да правим комбинации между CARP FINE MOUTURE, ETANG, SURFASE и пръст. Капитанът Белополски направи шест различни рецепти. До нас се паднаха италианците. Тапа от тяхната страна беше Сорти до Румен Монтанеца. За първи път имах възможност да наблюдавам състезание отзад. Италианците работеха виртуозно. Целият отбор ловеше на мач, като използваха тежки ваглери 12-16г. Системите им бяха полуподвижни и отежнени по различен начин. Всички обаче ползваха малки дропери 2-3 бр, и основно отежнение на около 1.5м. нагоре по линията, което се състоеше от една огромна кръгла съчма. От петимата състезатели Сорти ловеше най-слабо, но успя да извади 8-10 платики за три часа. По интересно беше, че храната му строи така рибите, че остави Румен Монтанеца с 1 каракуда. Най-силно ловеше лицето на COLMIC Якопо Фалсини.

Докато нашата храна правеше лек облак, така както са ловили италианците през първия ден, те вече бяха променили рецептата и ловяха с храна, която не прави облак.

Мариян Димитров лови през първия час на щека и извади две хубави платики, след което се завъртяха безброй ситни платички и уклеи и той също премина на мач.

Следобед риболовът се превърна в касапница за италианците. Уловите им варираха между 3-4 кг, което си беше истинска химера за нас. От българите най-добре ловиха през първия ден Доктора от Бургас, който извади един шаран и Мариян от Велико Търново.

СРЯДА

На тренировката в сряда стана ясно, че няма никакъв смисъл от SURFEIS и се комбинираха основно ETANG и CARP FINE MOUTURE, като се варираше с количеството пръст, което беше от 2 до 6 кг. През този ден нещата започнаха да се изясняват за нашия отбор. Стана ясно, че първоначалните ваглери от 8 гр, които използвахме, са леки, тъй като имаше доста силно течение, а рибите искаха неподвижна стръв. През този ден Румен Монтанеца се представи перфектно като улови около 1.300 г риба, отново следван от Мариян. Другите четирима имаха риба от 600г. до 1 кг. През този ден получихме информация, че унгарците са направили една сериозна тренировка и са хващали по 5-6 кг. риба. Времето продължаваше да е отвратително, с вятър и неприятен дъжд. Този ден забелязахме, че на късо играят епизодични уклеи. Калоян накара Валентин Колев да разпъне една къса пръчка, но така и никой не опита да ги лови. Риболовът на щека също беше абсолютно безрезултатен. Доктора от Бургас опита да лови на щека и установи, че пред него има две огромни ями с дълбочина около метър. На обед приятелят на Мариян Димитров -. Володя, приготви за българския тим най-фантастичната топла супа, която направи светът да изглежда розов след студа, дъжда и вятъра.

На няколко пъти, разхождайки се между секторите, забелязвах двукратния Световен шампион Валтер Томаш, който ловеше напълно безхаберно. При един от разговорите ни той заяви, че унгарският отбор си е направил тренировките отдавна и ако някой се равнява по тях, ще загуби.

ЧЕТВЪРТЪК

В четвъртък времето започна леко да се оправя. През този ден пристигна за Българския отбор голяма подкрепа от България. С няколко автомобила пристигна председателят на Федерацията по риболовни спортове Стоил Костов, заедно с няколко състезатели от отбора на COLMIC и ПИРАНИ. Освен това дойде и представителят на MAVER за България Ивайло Христов, заедно с бившия състезател Пепи Вижъна и още двама негови приятели.

Вече имахме яснота по няколко основни въпроса. Ваглерите, с които трябваше да се лови, не трябваше да бъдат под 10 г. Най-добре работеха местните ваглери, които бяха с тънка карбонова антена и ултрачувствителни.

През този ден една част от групата се отправи на шопинг тур по магазините в Будапеща. Основната ни цел беше да посетим риболовният търговски център на двукратния световен шампион Валтер Томаш. WALTER LAND се намира в сградата на веригата STORKO и се простира на площ над 600 кв.м.
Магазинът беше уникално зареден. Това което ме впечатли най-вече, беше, че имаше подхранки на SENSAS и VAN DEN EYNDE, за които изобщо не сме чували в България. Подхранките в магазина са разположени на три огромни рафта, и са в количества, колкото в нашите складове за търговия на едро.

Двуркратният Световен шампион Валтер Томаш е звезда в родината си. Произвежда собствени марки плувки и влакна. А основният му спонсор фирмата SPRO пусна шека с неговото име, както и серия мачови пръчки BREAM.

Разходката до магазина на Валтер ни отне около 5 часа и изминахме около 150 км. Когато се прибрахме, отборът вече приключваше следобедната си тренировка.

ПЕТЪК

В петък пристигнаха още четирима българи от Варна и Бургас. Официалната тренировка протече традиционно. Уловите ни бяха отново незадоволителни. Най-много риба имаше Мариян Димитров. През този ден се взе решение на самото състезание да се лови по възможност на две места. Първия час на близката дистанция да се търсят платики, а втория и третия час да се търсят бонус каракуди и шарани по-навътре. На тренировката тази тактика даде добър резултат. Доста от състезателите през този ден ловиха и на болонезе, тъй като дъждът спря, а дългото рамо на болонезето дава възможност за по-добър контрол на линията. Официалната тренировка по правилник е само до обед. След като приключихме целият отбор се отправи в хотела, където правиха такъми до вечерта. На разбора вечерта се взе решение всички задължително да извадят щеките на състезанието, но да не се храни на щеките, а те да бъдат само като застраховка.

Оказа се, че пръста няма да стигне за двата дни и целият отбор се отправи да копае пръст. Пръста беше два вида тъмна и светла и почти не се отличаваше от Tera de somme на SENSAS. Калоян Белополски взе решение през първия ден резерва да остане Юли Цирка.

Отборно класиране

1. Италия
2. Белгия
3. Унгария
4. Уелс
5. Англия
6. Холандия
7. Полша
8. Хърватскя
9. Русия
10. Швеция
…………….
24. България

Индивидуално класиране

1. Алън Скотърн
2. Нормунд Грабовски
3. Лий Едуардс
4. Иля Якушин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.