Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Англия се отчете за провала на Световното в Португалия -

Англия се отчете за провала на Световното в Португалия

Световният шампионат в Португалия тази година беше доминиран от три вида риби – бога, мряна и морски кефал

Алън Скотърн обяснява повече.

Бога
Това е европейска речна риба подобна на вънжен вид на мряна, мъздруга, червеноперка…Отчетлив цвят и долна уста. Те бяха най-изобилния вид на река Мондето и рибата която всички най-добри отбори имаха за най-важна. Ключът за хващането на тези риби беше храненето, обяснява Алън. Те бяха с добър среден размер но съвсем определено реагираха по-добре на леките такъми, тънки влакна и малки куки. Неправилното хранене обаче беше ключът към неуспеха. Англия лови с 5-6 топки основно подхранване и малко количесдтво ситен вердевас и риболов с един вердевас на куката над дъното. Като гледам обаче бяхме доста назад в сравнение с Испания и Португалия, особено първия ден. Те бяха открили, че ако започнеш с тежка храна и продължиш с малки топчици като орех постоянно хранене те могат да хващат бога много бързо и тя се събира все повече на петното. В нашите тренировки ние хранехме на 15 минути, което определено беше грешна тактика. Подхранката на Англия беше Sensas Lake, Record 515 и Boga. Нов вид подхранка проектирана от един от португжалските експерти Жозе Каладо – лепкава финна смес базирана на фъстъци. Тя се разпада бавно, без да прави облак.

Кефал
Морският кефал е по-скоро соленоводна риба, но поради голямо наводнение е останал в река Мондеуго от години. Той е индентифициран като тънкоуст кефал. Тези риби се оказаха изненадващо важни. По верме на двете седмици тренировка ловяхме много малко, казва Алън. Някои отбори изобщо не хванаха кефал. Това се получи поради слънчевото и ясно време на тренировките. Веднага след като застудя и се заоблачи те излезнаха в големи количества и бяха жизненоважни в някои от секторите. Тази риба е доста по-различна от богата и беше много трудно да се хваща в големи количества. Отното храненето се оказа ключмът към хващането на тези риби, които не бяха и разпределени равномерно по реката. Къэдето ги имаше се хващаха добре със стабилно подхранване. Там къдато бяха малко трябваше наистина да се атакува мястото с подхранка за привличане. Тя трябваше да бъде мека, но при по-голяма доза храна имаше много празни кълванета без риби.

Мряна
В Португалия, където има различни видове мряна, тези които се хващаха в Коимбра бяха като английските но с по-голяма уста. Единствените места, където те наистина се намесиха в класирането бяха онези, където по една или друга причина имаше малко риба на щеката. Ваглерът и червеи с лепило беше методът за тези риби. Яко отежнение и фиксирани 20г магтлери бяха удачната система, като се одхранваше постоянно с червеи с лепило и чакъл.

Дебата за четинестите червеи

След шампионата стана ясно, че някои от отборите може да са използвали една секретна стръв -морският четинест червей. В Англия те са познати като madis и се намират в плитки тинести солени утайки. Твърдеше се, че те са причината Англия да завърши на четвърто място, като пропуска всякакви награди за пръв път от 7 г. Първият път когато чухме за тази стръв беше след мача, казва Алън Скотърн. Твърди се, че испанците и португалците са ползвали именно тази стръв и това е бил ключмът към хващането на морския кефал. Както и да е Аз говорих с доста риболовци след мача, включително Марио Батиста, резервен състезател от Португалия и той ме увери, че нито Португалия нито Испания са ползвали тази стръв. „Защо да използваме стръв, която кефалът никога не е виждал преди“ заявил Батиста пред Алън след мача. Тук се риболовства основно на вердевас и бял червей. Това обобщава всичко.

Никой от отборите преди Англия не е използвал тази стръв. Франция и Италия може и да са го използвали, но това не им помогна особено, както се вижда от крйното класиране. По-скоро всичко се свеждаше до размиране на собственото си място за риболов и хващането на видовете риба при определени условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.