Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Световното по риболов в Испания 2002г -

Световното по риболов в Испания 2002г

Испания грабна златния медал на 49-ото световно първенство по риболов в гр. Коимбра, Португалия, използвайки специфична стръв – пристанищен червей

Местният опит се оказа с най-голямо значение в състезанието и най-вече двата вида риба, непознати за много други страни – богът и пресноводният морски кефал. Те доминираха в улова. Индивидуалният златен медал бе присъден на испанеца Хуан Бласко, който спечели и в двата дни първото място в своя сектор. Но Англия все пак успя да вземе медал, благодарение на Стю Конрой, който завоюва едно второ място и едно трето, което се оказа достатъчно за бронза. Среброто отиде при друг испанец – Хуан Доран. Испания имаше още един човек от отбора в първата десетка, което показва, че като цяло отборът имаше представа какво прави и победата им не е плод на случайност или късмет.

Стю изтегли десния край на сектора, който е в града. Той обаче не би имал шанс, ако беше изтеглил левия край на сектора. Улови 5.360 кг, за да се промъкне до второто място. Един от съдиите обаче ми каза, че Стю е изпуснал риба в последната минута, което можеше да му коства медала. „Ние дойдохме да спечелим златния медал отборно, но по една или друга причина, спечелихме бронзовия медал в индивидуалното, което все пак е нещо“, каза Стю по-късно пред мен.
Англичаните не бяха много доволни от техния жребий на втория ден, но Марк Даунс беше щастлив, че Уил Рейсън и Стю Конрой бяха изтеглили добър жребий и можеха да имат шанс за индивидуален медал. Всъщност се оказа, че не е толкова зле положението с местата, които не бяха дали добър резултат предния ден, но този път стана обратното. В този ден Англия се изтегли две места напред, но все още не й достигаха 10 точки за бронза. Боб Нуд, който замени дебютанта Шон Ашби през втория ден, стана 7-и на място, което беше последно предния ден. Стив Гарднър добави едно 2-ро място в сектора към 5-ото си място от първия ден, Уил Рейсън изгуби шанса си за златен медал, но финишира със заслужаващо внимание 9-и. Единственият, на когото хич не му вървеше, бе бившият световен шампион Алън Скоторн, който изтегли наистина лош жребий отново на място, което е било последно предния ден, и той се класира едва 19-и. Иначе Алън беше в добра компания, до него италианецът Роберто Трабуко финишира 21-и с улов само от 1.5 кг, от който една мряна бе около кило. Мисля, че цялото състезание показва, че държавите-организаторки на световните първенства могат да изберат такива водоеми, които да поставят държавите-участнички в много неизгодно положение. Направо си е невъзможно за нас да ловим добре този кефал и бога, при положение че ги виждаме за първи път в живота си. Въпреки че дойдохме за медал, ние останахме малко разочаровани, каза накрая мениджърът на англичаните Марк Даунс. Мисля, че нивото на нашия тим е добро, все пак бяхме пред италианците и французите. Това, което се изясни от дискусиите след мача, е, че испанците използваха накълцан червей в храната за кефала. Все пак обаче това беше накълцан пристанищен червей, а не такъв, какъвто ние знаем. Можете да си представите колко разочаровани бяхме ние, след като разбрахме това едва в края на състезанието. Бяхме говорили предварително с нашия добър приятел Алън Йейтс за това как той хваща морски кефал и той ми каза, че тези риби обичат накълцани морски червеи. Ние включихме това в плана за нашата тренировъчна седмица, но… просто не го опитахме. Подценихме тази предварителна информация и това ни костваше много, а именно – златния медал. И французите, и италианците знаеха за тази стръв и я ползваха по време на състезанието, но все пак финишираха след нас. Именно затова тази наша победа е много ценна. Тимът, на когото обаче наистина трябва да свалим шапка, е Белгия. Те взеха бронзовия медал, добави Марк Ади. Обикновено ние гледаме на тях като на второстепенен тим, но този резултат показа колко добре се адаптират те. Едва по-късно ние разбрахме, че те са дошли тук по-рано и са направили няколко състезания с местни отбори и това наистина им помогна много. Ето какво трябва да правим и ние, ако искаме да сме конкурентоспособни.

Този световен шампионат е доста различен от останалите. За първи път никой от Италия, Франция или Англия не е на подиума в челната тройка. За първи път от 1984 г. Италия няма никакъв медал нито в отборното, нито в индивидуалното класиране. За първи път соленоводна риба е обект на риболов и за първи път се ползва соленоводна стръв. Ние сме учудени, че Италия финишира на 6-о място, понеже те вероятно са най-добрата страна в света за риболов на сладководни риби в топли страни. Но река Мондего в Коимбра беше наистина странно място за риболов, коментира Ади.
Това, което ни притеснява, е само този морски червей, това беше истински кошмар. Самото място се отчете добре с риба, само с два валата през двата дни и много малко улови под 1 кг. Най-добрите улови в двата дни, разбира се, бяха от испанците, но това не ни изненадва. Все пак при жребия те изтеглиха няколко места, които основно държаха бога и морски кефали, а да ги ловят, за тях е втора природа.
През първия ден Испания финишира първа с 26.5 наказателни точки, половин точка повече от това, което направиха през втория ден. Така че и двата дни си изковаха победата. Местният отбор стана втори, Белгия – трета, Англия – пета. Французите имаха лоши резултати и бяха седми, като точките им включваха едно 27-о място от Жан Деске, друг французин финишира 29-и. Но те все пак хранеха с накълцани червеи, което показва, че има значение и начинът, по който ги използваш.

Когато Италия спечели преди няколко години у дома си, най-лошият им резултат през първия ден беше 3-о място, но за изненада този път само два тима от челната десетка нямаха риболовец, който да финишира на 20-о място или още по-назад. Италианците имаха един риболовец, който финишира 30-и. Това показва колко особени бяха някои от секторите. Англичаните имаха някои добри резултати, които включваха едно второ място на Уил Рейсън, второ за Конрой и пето за Гарднър, а Скотърн остана едва 14-и. Все пак те трябваше да понесат и едно 21-о място от дебютанта Шон Ашби в сектор „А“, който беше сменен от Боб Нуд през втория ден. В по-долните сектори се появи много морски кефал, като испанците ги ловяха на 60 см над дъното на моменти, а англичаните ловяха на вердевас, едва докосващ дъното с кука №22, №24 и повод 0,07-0,08 мм. В по-дълбоките сектори те ползваха плувки до 1 грам, а на другите места ловяха с 0,5-0,75 грама.
Американците не се интересуваха да копират испанците и искаха да се придържат към това, което знаят. Те правеха логични изводи, че ако има гъста риба пред тях, ще има много затърмъчвания през цялото време. Но нямаше такова нещо, явно бе, че пред тях просто няма достатъчно риба.

Това, което открихме тук, е, че не дава добър резултат храненето по много със ситен вердевас. Ако имаш твърде много риба пред теб, има много празни кълванета. Затова трябваше да се храни по начин, който да позволява на рибата да се успокои. Ето защо най-удачно беше да се храни на 15-минутни изблици за кефала. Хранене, след това ловене, след 15 минути отново хранене и пак ловене. САЩ се класираха 24-и от 31 тима, които се състезаваха, което не е най-доброто представяне.
Неделя, 8 септември, още 6 дни до старта!
Риболовци и кибици от над 38 страни пристигнаха в португалския университетски град Коимбра, готови за всякакви възможни риболовни ситуации. Това, за което те не бяха подготвени все пак, е непрестанният и нетипичен за сезона дъжд, който сериозно наруши т.нар. тренировка преди 5-те официални дни за тренировки. Мястото, където ще се съревновават отборите от по 5 души, е реката Мондего, широка и бавно течаща. Характерно за тази река е, че гъмжи от риба и вечерно време се виждаха как рибите пляскат и скачат по повърхността на водата. През миналата година на това място се проведе Световното първенство по риболов за инвалиди. На това мероприятие една малка дъннохранеща се риба, подобна на червеноперка, наречена бога, беше доминираща.
Техниката за улов на тези риби е риболов на щека с вердевас при подхранване с джокер на 11 и 14.5 м. Периодично се дохранва с малки твърди топки храна на фъстъчена основа, омесена с джокер. Рибите се движеха от 100 до 250 г и повечето риболовци използваха ластици №3 или по-мек ластик №4. Улов от 5 кг риба за три часа ще се смята за перфектно постижение по време на състезанието.

Другият вид риба, която преобладава в реката, е бялата мряна. Тя стига до 3-4 кг, но рядко надхвърля 1 кг. Методът за риболов на тези риби е с червей с лепило и по правило се ловят основно на мачова пръчка. Местните обаче твърдят, че мряните напоследък намаляват и все по-трудно се ловят.
Морският кефал отново на мода
През последните 12 месеца стотици морски кефали до кило нахлуха в участъка на състезанието. Тези усърдно борещи се риби живеят в прясна вода и са известни с трудността да бъдат уловени. И въпреки че се борят, доста кълват на много фина линия. Този вид риба представлява по-голямата част от всички спечелени състезания напоследък тук, но не всеки ще може да ги хваща, твърди победителят Жозе Коладо. Той пояснява, че тази риба никога не се хваща два пъти. Английският тим е единият от двата отбора, които пристигнаха седмица преди официалната тренировка. Другият тим е от Норвегия, той се ръководи от Ян Портър.
Великолепната седморка.
Може би за мнозина читатели ще бъде интересно да научат, че англичаните са довели със себе си 7 риболовци вместо обичайните 6 тази година. Това е особено важно, тъй като и повечето отбори ще се учат в движение да ловят морския кефал. Английският тим се състоеше от Алън Скотърн, Стив Гарднър, Шон Ашби, Дарън Дейвис, Стю Конрой, Уил Рейсън Боб Нуд. Те тренираха на около 10 км от реалното място, тъй като тренировките на мястото не са разрешени. Португалското правителство бе вложило доста пари в мероприятието, участъкът за състезанието бе добре почистено. Бяха изградени стъпала, които са идеални за зрителите.

В единия от 12-те местни магазинчета за риболовни принадлежности вчера аз се блъснах в Стю, Уил, Боб и Стив. Те имаха почивен ден заради дъжда. Предполагам, че и днес е същото, но те ми казаха, че са хващали до 7 кг. Норвежкият тим междувременно заявиха, че са имали проблеми при засичането на рибите и са правили много гелета.
Тъжен, тъжен ден…
Аз лично хванах 1 риба в един промеждутък между дъжда вчера и няколко дребни мрени, 2-3 добри кефала и слънчева риба, като лових на ваглер с мачова пръчка. Доста плитко е и това малко се различава от първоначалната информация. Ловим на 2 м, но единият от секторите в града е дълбок 4 м. Секторите не държаха кефал, тъй като нямаха възможност да минат над водопадчето. Както винаги, една интригуваща битка очаква Италия и Англия като определено очертани фаворити. Португалия все пак има двама местни риболовци в тима си и те също може би ще са добър залог. Французите са другият тим, добър на дребна риба. Жан Деске спи в моя хотел и ми каза тази сутрин, че ще ме осведомява с навременна информация за тяхното развитие. Още няма новини от шотландците, уелсците и ирландците.
Коимбра, Португалия
Всеки, който иска да наблюдава състезанието, Коимбра също ще му хареса. Той е доста голям град, разпростиращ се под реката с много хотели, барове и ресторанти. А след като човек опита местната паеля, вече мисли за повторно завръщане тук. Местен деликатес е също така ламбре-фрикасе, приготвено по древна рецепта от равнината Мондего. Тук е разположен и един от най-старите университети в Европа – неговите сгради са строени около 1500-ата година. Има две внушителни катедрали от 1162 и 1592 г. и няколко музея. Състезанието беше проведено в петък и събота.
Понеделник,9 септември.Още 5 дни
Картината започва да се оформя след първия ден на официалната тренировка. Кефали до 1 кг са многобройни в някои от секторите, но те се борят като риби с три пъти по-голям размер и много от тях се изпускат. Струпване на риби се забелязва в крайните места от секторите, докато там, където има дълга поредица от риболовци, се изнемогва и няма риба. Дънно хранещата се риба, наречена бога, доминираше в риболова днес. Тя е кръстоска между червеноперка и мряна, но с уста като на скобар, дълга и източена. Най-удачно се очертава да се лови на вердевас с такъм, полегнал на дъното. В някои от секторите има милиарди дребни кротушки, които буквално кълват постоянно, и мнозина от въдичарите се опитват да ги ловят, но почти безуспешно. Почти всеки отбор лови главно на щека и много малко на ваглер. Големите отбори използват подхранка, която силно мирише на фъстъци, обилно примесена с джокер, която рибата богата обича. Има обаче лимит от 1 л джокер и вердевас, комбинирани за състезанието.

По време на разговорите ми с единия от двамата мениджъри – Марк Ади, той ми каза, че отборът на сутрешната тренировка е хванал максимално около 1.500 кг. Следобед обаче са ловили доста по-добре. Преди тренировката те са ловили на участък, където е имало малко бога, така че и те, като повечето отбори, непрекъснато се учат.
Успях да говоря с много участници от отборите, но не с всички от местните. Испания сутринта имаха най-голямо тегло (2 кг), но следобед нямаха почти нищо. Сектор „С“ беше много слаб. Прословутите италианци изтеглиха крайно място и тяхното най-добро представяне беше около 15 риби, което е някъде около 1 кг. Швеция бяха два сектора встрани, но не ловиха почти нищо, а шотландците хванаха само няколко риби. Холандците ловяха в „С-16“ и имаха максимално тегло по-малко от 1 кг сутринта. Португалия имаха най-голямо тегло.
В сектори „А“ и „D“ кефалите до кило са в изобилие, но късат нежните линии. Затова пък в сектор „Е“ се говори, че французите хващат добре, основно дребна бога. Този сектор е много по-дълбок и по-широк. Французите имаха най-голямо тегло в сектора от 3.5 кг.
Отборът на САЩ изтегли „Б-8“ и те ловяха бога и морски кефали с най-добро тегло от 3.25 кг. Нямаше още новини от Ирландия или Уелс, само се разбра, че уелският мениджър Ерик Хъмфрис не е много доволен от авиолиниите „Луфтханза“, защото загубили багажа на отбора му, както и от това, че англичаните са намерили по-евтин хотел от него. А тези, които познават мениджъра на Уелс, знаят, че той рядко е щастлив от нещо.
Вторник, 10 септември. Още 4 дни
Последните новини, които имам от местните нации, са позитивни. Секторите в центъра на Коимбра се очертават като най-добрите за голям улов. Докато ирландците хващаха добре с най-голям улов от 4 кг в понеделник, шотландците се справиха по-добре от тях във вторник с най-добро тегло от 5 кг, в които преобладаваше богата. Това бе най-доброто тегло до момента. Водата тук е по-дълбока и по-широка, отколкото в останалите сектори, без препятствия и водовъртежи. Говори се, че този сектор ще става все по-добър с очакван улов от 6 либри. След обяд имах дълъг разговор с двамата мениджъри на англичаните – Марк Даунс и Марк Еди. Господин „Щастие“ (Уил Рейсън) беше най-добрият на основната тренировка с 2.2 кг сутринта, но няколко души от отбора изнемогваха с риба около кило.
Както изглежда, секторите стават по-добри, колкото по-надолу по течението се движиш. Англия все още експериментираше. Трима ловяха на ваглер, като най-добрият улов беше 600 г с мач, което не бе добре за самото състезание. Ваглерът се очертава като загуба на време, каза Даунс, който беше отново със своите черни мафиотски очила.
Бих казал, че сме 8-и на тази тренировка, но се усъвършенстваме, заяви той. Тук се лови по-трудно, отколкото очаквахме, и 1.5 кг риба ще бъде много добро постижение в някои от секторите по време на състезанието. Спъд Мърфи спечели надпреварата в сектор „D“ с 2.8 кг, а коментарът му беше: „Не мога да повярвам, че на такава река като тази трябва да се риболовства с толкова фин такъм.“. (С 0.06 мм поводи и куки №24.)
Сряда, 11 септември.
Още 3 три дни
Днес бяхме в сектор „Е“, който е в центъра на град Коимбра. Тук течението е много по-бавно и е значително по-дълбоко. По предварителна информация това беше секторът, където трябваше да има най-много риба. Във вторник уловите са стигали до 5 кг за три часа тренировка. Днес обаче рибата даваше доста различно – основно дребна риба (бога) и най-доброто постижение беше около 1.200 кг. Друга риба, която се появи, беше кротушка и мряна. Всъщност при четири подавания днес имах четири различни риби: кротушка, бога, слънчева риба и мряна. В този сектор кефали нямаше, тъй като наблизо има електроцентала. Уелс риболовстваше добре и отново Спъд Мърфи спечели сутрешната надпревара. Тимовете стават все по-уверени. Почти всичко, което ни беше казано за мястото, преди да дойдем, беше невярно или неточно. Но наистина трябва да риболовстваш тук, за да разбереш за какво става дума. Определено се лови с по-фини такъми, отколкото очаквахме. Уелсците днес експериментираха с оливетки и наредени на синджир съчмички, но беше доста неубедително. Според Ерик разковничето е в обилното и качествено подхранване. Този извод брадатият е направил, след като по-големите риби са изчезнали внезапно по средата на манша. Всички ловят на щека. За САЩ това беше нормално. Не така обаче стояха нещата за състезателите от Африка. Там по принцип ловят едри екземпляри, основно на фидер. За тях риболовът на плувка беше нещо абсолютно непознато. След това аз счупих девето коляно на своята щека, добре че Ерик Кембъл ми даде резервно парче, за да мога да играя. След като останалите от отбора се съвзеха от смеха, Мик Тил изпусна своя топсет в реката и трябваше да се гмурка.
Както и да е, хванахме няколко риби с максимално тегло от 1 кг, на калифорниеца Марк Грийн.
Марк Ади се появи по средата на тренировката заедно с Алън Скотърн, което значеше, че Алън май няма да е в отбора. По-късно разбрах, че Алън този ден имаше почивка. Англичаните идваха първи на водата и грабваха някой от крайните сектори. Тъй като обаче бяха дошли 7 души, вместо обичайните 6, заемаха повече места и това ограничаваше отбора, който е до тях. Имаше подадени жалби до организаторите и това наложи един от англичаните постоянно да почива.
Попитах Марк дали вече е избрал отбора, а той отговори: „Не, но и да бях, нямаше да ви кажа!“. По-късно чух от другите отбори, че и през този ден в сектор „Б“ англичаните не са имали добър улов. Стю Конрой най-вероятно си е извоювал място в тима, тъй като хващаше най-много риба. Съвсем ясно е, че средните сектори „Б“ и „С“ са най-трудните и този ден там имаше няколко валата. Но въпреки това по време на самото състезание едва ли се очертава да има валати, тъй като има стотици кротушки в плитчините. Швейцарците са имали валати този ден. Нашият отбор опита да храни на две точки, но не беше успешно. Става все по-ясно, че кефалът основно не може да се лови и че местните имат някакъв специален такъм с голяма кука и здрав ластик. Рибите често изскачат целите над водата и нерядко се откачват. Голяма част от кефалите са затърмъчени.
Вторник, 12 септември.
Още 2 дни
Днес сме в сектор“А“, повече за него по-късно. Значителна част от репортажа е от Марк Грахам от Matchangler.com. Грахам е редовен посетител на световните шампионати. Днес той се бореше в съседство с французите. Англичаните днес ловиха много добре в сектор „Е“. Алън е хванал над 4.5 кг риба. Уловите бяха на англичаните: Дарън Дейвис – 4 кг, Скотърн – 4.5 кг, Уил Рейсън – 4.25 кг, Шон Ашби – 3.05 кг, Стю Конрой – 2.3 кг, Боб Нуд – 3.1 кг, Стив Гарднър – 3.4 кг. Ловили са основно бога. Следобед рибата кълвеше по-добре. Стю Конрой ловеше много и имаше 72 риби за два часа, когато ръководството му нареди да спре. Стив Гарднър изгуби две снадки от топсета си, изваждайки риба. Жените на Шон, Марк Ади и на Стив направиха зрелищно пазаруване в Коимбра, което доведе момчетата до треперене.
В средните два сектора нещата стават все по-зле. Марк Даун мисли, че 1.2 кг в тези сектори по време на състезанието ще е едно добро тегло. Особено зле изглежда „Б“ сектор. Всяко изтегляне на жребий в този сектор ще бъде препятствие, което големите отбори трудно ще преодолеят. Кефалите стават все по-важни. Друг отбор, който се справя добре, е Холандия. Техните улови са над 4 кг всеки ден. В „А“ сектор французите имаха най-голям улов – 5.600 кг. Това включваше много кефали. Италианците продължават да хващат лошо, но след шампионата за инвалиди в този участък, бъдете сигурни, че те знаят точно какво правят и ще бъдат опасни. В отбора на САЩ липсва пети човек. Няколко от нашите риболовци имаха нещастни случаи с изпразнени банкови сметки, неочакван развод и гръмнал бойлер. Сега очакваме човек от САЩ, който лети насам. Ние стигнахме до улов от 3 кг сутринта, основно благодарение на една чудесна мряна от 1 кг. Тези мряни не приличат на нашите, с по-големи устни са и по-големи люспи. Този мач няма да бъде като последните световни шампионати, както през 1987 г., когато Клиф Брансън от Уелс взе златния медал. Мястото е много различно сега, твърди мениджърът на Щатите Мик Тил. Тогава големите отбори като Италия и Франция не бяха толкова добри с ваглер, както Англия, и те лесно спечелиха. Тези дни англичаните са поне толкова добри, колкото англичаните на ваглер. Тогава Италия се опита да се противопостави с болонезе, но неуспешно.
Това, което е променило тази река, е наводнение след разрушаване на голям язовир, който е отнесъл всичката местна риба. Рибните запаси постепенно се възстановили и така се наместил морският кефал. Когато нивото на водата паднало, кефалът останал в капан. Тези риби не са като морските кефали, те прекарват целия си живот в сладка вода, твърди Марк Даун, и до известна степен са се променили.
Утре е последната тренировка, след което е официалното откриване. След това следва дълга нощ, последвана от връзване на такъмчета, куки, ластици и последни приготовления. След това – старт за големия МАЧ.
Все повече журналисти се събират на брега. Последния път, когато Световният шампионат е бил в Португалия, над 10 000 зрители са били на откриването.
Петък, 13 септември.
Още 1 ден.
Бърз преглед преди финалната подготовка. Англия е избрала отбора и Боб Нуд е първа резерва. Дарън Дейвис е тотално изключен. Нормално – първата резерва лови на мястото на най-ниско класирания риболовец от първия ден. Стив Гарднър изтегли едно от най-добрите места в „Е“ сектор, където англичаните имаха над 5 кг.

Страна Сектор Точки Кг

1 Espanha 52.5 49 220
2 Portugal 55.5 42 500
3 Belgica 74 40 740
4 Inglaterra 84 37 780
5 Hungria 93 38 040
6 Italia 97 36 940
7 Franca 117 35 940
8 Pais de Gales 123 32 760
9 Luxemburgo 125 31 120
10 Rep. Checa 128 30 180
11 Alemanha 138.5 29 040
12 Russia 140 30 420
13 Noruega 151 28 140
14 San Marino 157 27 360
15 Croacia 160.5 26 680
16 Jugoslavia 163.5 28 000
17 Eslovaquia 174 25 580
18 Holanda 177.5 27 420
19 Suica 185 23 100
20 Suecia 187 24 400
21 Irlanda 188.5 24 140
22 Polonia 190.5 22 860
23 Eslovenia 194 22 980
24 U.S.A. 203 20 440
25 Austria 205.5 21 440
26 Finlandia 205.5 20 900
27 Bulgaria 213 21 320
28 Escocia 215.5 19 640
29 Ilhas do Canal 235.5 17 780
30 Africa do Sul 256 15 020
31 Letonia 270 12 900

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.