Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Българите 23-ти на Световното в Париж 2001г -

Българите 23-ти на Световното в Париж 2001г

Световно Париж 2001

Световно Париж 2001

48-ото Световно първенство по улов на риба в сладки води се проведе в Париж в средата на септември на река Сена

Всички участници обаче са единодушни, че състезанието е протекло отвратително. Тук не става въпрос само за липсата на риба, а за това, че реката не предлага равни условия за риболов. Дълбочината варира от 1.5 до 6 метра на дължината на една щека. Секторите са били проточени на разстояние 25 километра, за да има що-годе равни условия.

Риболов на Сена
Риболов на Сена

И сякаш господ беше против риболовния спорт. Точно няколко дни преди Световното първенство температурите паднаха главоломно доста под средните за сезона. Това направи рибата апатична. Като по поръчка се появи и силен северен вятър. Това напълно отряза апетита на платиките и големите червеноперки, които се ловяха масово там.

Отборът на англичаните пристигна в Париж 11 дни преди официалните тренировки. В топлото време е имало няколко добри дни. За три часа Уил Рейзън е хванал един 5-килограмов шаран, един сом 2 кг и още един 7 кг. Оттам тръгват информациите по Интернет за прословутите гигантски червеноперки и платики. Точно тогава англичаните залагат на прословутата си тактика за едри риби, която след първия ден се оказва, че спешно трябва да бъде сменена.

Световно Париж 2001
Световно Париж 2001

Въпреки че някои от платиките са били над 3 кг, повечето състезатели са атакували основно уклеи, като периодично са прочесвали дъното за едри риби. Българинът Румен Панов е закачил една такава платика по време на тренировката си.
На третия и четвъртия ден от тренировката станало ясно, че риболовът ще е много труден и уклеите ще имат много по-голямо значение, отколкото някога са си мислили състезателите.

Без съмнение няколкото големи риби, епизодично извадени, объркали индивидуалното класиране. В това състезание Франция загуби.

ПЪРВИ МАНШ

В първия ден един сом изплува на няколко сантиметра от плувката на Жан Дескюи и стоя там повече от 30 минути… Според престижното издание “Деклик пеш” много по-трудни са били секторите “А” и “Е” , а в останалите са излизали почти еднакви по размер риби. Много от големите състезатели са останали без риба през първия ден. Това наложило през втория доста от имената в спорта да бъдат сменени от мениджърите.

Легендата Алън Скотърн е бил първи номер в сектора и повече от два часа е дебнал единствената си червеноперка.
Европейският и миналогодишен световен шампион Якопо Фалсини е останал на 20-о място и е бил сменен през втория ден. Един американец в сектора е хванал една платика и две змиорки…

Френският ас Диего да Силва става трети с гигантската си платика – 2.600 кг, и с още няколко по-дребни риби. Зад царя на близалката е имало огромна тълпа, която скандирала фаворита от индивидуалните турнири на Франция. Странно защо обаче той не е ползвал любимите си плувки-близалки, а е ловял с обикновени през цялото време.

От двете страни на Да Силва шестима души били капо. Това позволи на французите да отнемат няколко точки на англичаните и италианците. Деске трябвало да защитава името си и хванал две червеноперки, като преди това бързо опънал валата с няколко уклея. Така французинът стана втори в сектора. Четирикратният световен шампион Боб Нуд използва факта, че чехът си позволи да изпусне няколко платики и зае престижното девето място в зоната. Близо до него лови Уил Рейзън. Италианецът Джанлуиджи хвана една пъстърва и ловеше основно уклеи на пропадане. В най-добрия сектор Жил Гуден е станал трети – едно много добро постижение за французите. Той е имал по-малко уклей от останалите, но един кефал от 2 кг го изкарва напред.

Войната между фаворитите е била най-вече в сектор “Д” на острова. Уил Рейзън е девети. Трабуко завършва четвърти, което позволява на Италия да настигне Франция и да се бори с Англия.

Така се оформя битката между Италия, Франция и Англия.

ВТОРИ МАНШ

Италия диша във врата на Франция и Англия. В сектор “А” Фужа замества Дидие де Сар. Полякът Петр Лоренц, който стана първи в сектора предния ден, хваща една голяма платика. Това му осигурява титлата. В последната минута обаче платиката излиза от сектора и той я връща обратно във водата. Минути по-късно швейцарец засича една платика… Десет минути преди края Умберто Балабени закачва 2.8 кг платика, което го прави световен шампион. Италианците завършват много силно, отнемайки ценните точки на Франция, като стават втори. В другите сектори информациите са по-неблагоприятни, те са по-добри за французите в “Б” и “С” секторите. Стив Гарднър и Уил Рейзън са хванали хубави риби-змиорки. Стив изпуска във водата една змиорка и свършва втори. А Уилям Рейзън става първи в сектора с три пъти повече риба от първия ден.

В “Б” сектор участниците от Италия спасяват положението с четвърто място, в “С” става 6-и Дескюи, Симон Кареро дъни отбора с 26-те наказателни точки, което отнема възможността на италианците да станат световни шампиони. За сметка на това французинът Жил Гуден става първи в сектора с невероятен риболов на уклей. Трябвал му е един трофей само и хванал една пъстърва. За нещастие тя не е била достатъчна.

Диего се посветил 100% на риболова на уклеи през втория ден. Така става 4-и и това му осигурява бронзовия медал в индивидуалното класиране. Всички италиански надежди си отлитат с 16-те наказателни точки на Роберто Трабуко. Така се стига до тъжната истина. Французите са бити с четири точки – веднъж от англичаните, които са направили невероятен втори манш, и втори път от италианците.

Трудно състезание, което е помогнало на англичаните да станат първи. След състезанието поради топлото време са излезли шарани, големи мряни, платики и червеноперки. Според наблюдателите италианците са можели да бъдат суперфаворити, ако тази риба я е имало по време на турнира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.