Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Следвайте Guru - то -

Следвайте Guru – то

От няколко години насам не минава и месец без да се появи нов фидер на пазара! Някои не допринасят с кой знае какво и материалите, използвани за тяхното производство не са с добро качество.  Давид искаше да провери дали моделите Guru на Korda наистина заслужават  успеха, който имат на пазара.

 

От една или две години фидерите не спират да еволюират. Това прави доста статии, които посвещаваме на новите модели, повече или по-малко иновативни или ефикасни, но този, за който ще ви говоря днес, наистина е различен.  В Англия той направи такъв бум, че бяха изчерпани дори складовите количества на производителя. Този модерен фидер се дистрибутира от Korda и носи името Guru. Може би вече познавате тази фирма, тъй като от доста години тя произвежда известни продукти за шаранджийски риболов. Точно те създадоха PVA разтворимите торбички за примамки stickbait. Тя комерсиализира също, както вече съм ви говорил, малки клипсове, които позволяват да се представят топка бели червеи на монтаж на косъм. И накрая, Korda е много известна и със своите подводни клипове, от които може да се види как се държат дивите шарани на захранен участък и пред спуснат монтаж.

Давид реши да сравни метода фидер Guru с много популярния модел на Fox.

 

Неотдавна от Korda  решиха да навлязат с марката Guru  и на пазара на принадлежностите за крайбрежен риболов на захранен участъкa и за целта се заобиколи с много добри специалисти, като Стив Рингър (Steve RingerІ – един от най-добрите риболовци на комерсиални водоеми в Англия,  Алекс Бонс (Alex Bones) и шампиона Мик Бул (Mick Bull). Както и много други, и аз като видях първите продукти на Guru в търговската мрежа, ми се прииска да ги пробвам. Първите, на които хвърлих око, бяха метод фидерите и фидерите за пелети  и отидох на една голяма баластиера, пълна с бабушки. Целта беше да сравня резултатите, получени с моите обикновени фидери от марките Fox или Kobra. Но нека да видим за какво става дума…

 

Метод фидер

Методите фидер Guru се предлагат в два размера : 24 и 28 g. Със сплескана форма, те напълно приличат на останалите модели, предлагани на пазара. Всъщност, въобще не е така ! Има някои дребни подробности, които са доста интересни.

Опора за куката. Става дума за нещо като малка платформа, която позволява куката да се опре над топката със захранка, а щом като токата се размие, куката да не се закачи за фидера.

Олово. Както и при другите модели, то е разположено в основата на метода фидер, но понеже формата му е подобна на оливетка, по-голямата маса е в челната част, което увеличава както разстоянието, така и точността на замятане.

Тяло. Обратно на моделите на Fox, корпусът е по-дълбок, което позволява захранката да се притисне по-добре върху метода. Това намалява риска част от нея да падне при удара на фидер в повърхността. Моделът на Guru разполага и с нещо като крилца, които дават възможност захранката да остане на място.

По-добро отношение към рибата. Много от метод фидерите са оборудвани с ластици, които имат основното неудобство да действат солидарно с куката в случай на късане. Тогава рибата трябва да влачи фидера, който й виси от края на устата, не може да се освободи толкова бързо и рискува да умре. Фидерите Guru имат система от клипсове, които позволяват да се избегне този проблем; ако линията се скъса по време на борбата, фидерът се освобождава.

 

ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА МЕТОД ФИДЕР С ЛАСТИК

Повечето от риболовците на големи риби на метод фидер предпочитат оборудваните с ластик модели. За това има множество причини. Първо, това намалява риска от късане при кълване, обикновено доста силно. Но наличието на ластик намалява откачванията по време на борбата, най-вече по време на морене. Всъщност, когато методът е извън водата, той се люлее само на няколко сантиметра от куката, забита в устата на рибата и неговото тегло е достатъчно да провокира откачване. Освен това, ластикът позволява да се използва евентуално по-фин повод. Това рядко е необходимо когато се лови на метода, но може и да се случи.

Без съмнение, методът остава един от най-добрите
видове фидери за големи риби на водоеми с дълбочина под 3 метра.

 

Фидер за пелети

През последната година съм посветил една статия на този доста нов вид фидери. Изглежда доста от читателите са го оценили, тъй като все по-често на брега виждам рибари, които ги използват.  Трябва да кажем, че те комбинират предимствата на метода фидер (къс повод и много ясно кълване) с тези на класическия фидер (възможността да се използват голямо количество стръв и захранка). Фидерите за пелети могат, разбира се, да се използват с всички видове захранка и безспорно са по-добри от метода при дълбочини над 3 m. Prestonпредложи първите и наистина ефикасни модели. Те разполагат с ластик, който минава през корпуса и е защитен с тръбичка от твърда пластмаса. Оттогава на пазара се появиха голям брой  различни, повече или по-малко успешни модели. Такъв е случаят и с Guru, а ето и основните му характеристики.

Прорез. Корпусът на фидера разполага с отвор отпред, който позволява стръвта на куката да се постави сред примамките на захранката.

Олово. Поставено е в челната част и е перфектно профилирано, за да осигури точност и дистанция на замятане. Това е истинско подобрение, поне по отношение на други модели като Kobra, да речем.

По-добро отношение към рибата.  Системата за освобождаване на фидера в случай на късане е същата като при метода фидер.

 

Тест на брега на водата

Независимо дали става дума за метода или фидер за пелети тези два продукта разполагат с интересни технически характеристики. Само по себе си се разбира, че са замислени от риболовци, които знаят за какво става дума. Обратната страна на медала е, че определено са по-скъпи от другите модели (около 4 евро парчето). Признавам си, че първоначално не бях много убеден от системата с малката платформа, предназначена за куката. В края на краищата ловя от години на метода и досега никога не съм усещал такава нужда. Понякога, само за да продават продуктите си, производителите добавят  ненужни неща. Дали пък не е така и за тези нови фидери Guru ? Единственият начин да разбера е да отида на брега на водата и да ги пробвам !

 

Метод фидери

Отидох на брега на една голяма баластиера, където знаех, че ще уловя платика и някой и друг хубав шаран. За целта, принципно трябва да се заметне на 40 метра, там където дълбочината е между  2,5 и 4 m. Идеалните условия да се получи добра представа за тези фидери при замятане е да се провери дали защитават добре захранката. В началото на този юни времето е хубаво и има лек вятър, който се блъска в брега. Отлични условия за риболов на платика.

Както за теста ми от миналия месец за методите фидер, решавам да използвам монтаж, оборудван с голям и тънък вирбел , така че лесно да сменям монтажа и последователно и лесно да пробвам различните фидери. Предвидил съм да използвам методите фидер Fox и Guru от 24 и 28 g, фидер за пелети Guru и един Kobra. В резюме, ето първите констатации, които можах да направя набързо по време на риболовната акция.

Замятане. При насрещен или страничен вятър не беше лесно да се замята на 40 метра от брега. Няма съмнение, че методите на Guru се замятат много по-лесно от тези на Fox.

Независимо дали са метод или фидер за пелети, моделите на Guru се замятат изключително добре.

Изглежда, че добре пресичат въздушния слой, докато при Fox има тенденция леко да планират и траекторията да се отклонява при страничен или насрещен вятър.

Захранка. Никакви грижи. Методът фидер на Fox се пълни лесно със захранка, а поставянето на стръвта отгоре не е никакъв проблем. С модела на Guru нещата са малко по-сложни. Причината е точно във въпросната платформа. Разбира се, тя позволява лесно да се постави кука с монтаж на косъм върху купчинката със захранка без риск да се закачи за фидера , но затова пък наистина усложнява задачата с притискането на захранката в предвидената за целта лята форма.  Едва след няколко неуспешни опита успях да намеря решение. Състои се в това да се постави куката върху платформата, методът да се покрие със захранка и да се притисне с ръка. Дръжте така фидера със стръвта нагоре и после силно притиснете отгоре с формата. Ако процедирате по класическия начин (т.е. да слагате първо захранката във формичката), захранката няма да се задържи и ще падне от фидера още в момента, в който се удари в повърхността. При всички случаи, не смятам, че тази малка платформа носи несъмнено преимущество.

Формичка. Методът фидер Guru има специфична форма, която му дава сериозни предимства пред всички останали модели от гледна точка замятане. Но за какво, да му се не знае, се доставя с класическа форма ? Ако използвате много лепкава захранка, няма проблем, , но ако захранката е малко по-ронлива, има риск тя да падне от фидера в момента ,в който той докосне повърхността.  След като цял един ден замятах и лових, вече си изградих мнение. Метод фидерите Guru несъмнено се замятат много по-добре от всички други. Платформата може би намира своето приложение през зимата,  когато монтажът дълго трябва да се оставя на място между всяко замятане, но през лятото не виждам каква полза има от нея. Накрая, за мое съжаление, създателите на идеята малко са претупали концепцията за формичката. Дали съм навит да сменя моите класически метод фидери за Guru ? Честно казано, в повечето случаи, а и като се има предвид, че най-често ловя на места където няма нужда от замятане на голямо разстояние, несъмнено не. Разбира се, бих взел със себе си и няколко метода Guru за моите риболовни ваканции на голямото езеро Сер Понсон  (Serre-Pon?on)  където със сигурност ще ми бъдат полезни, но иначе бих си останал верен на моите стари фидери.

Фидер за пелети

Както показва и името му, той по същество е предвиден за риболов с експандер пелети. Но доста бързо риболовците установиха, че могат да го използват и при други обстоятелства. Неговата форма е добре адаптирана за риболов на дълбоки места, когато е необходимо да се използва малко захранка и много стръв. Този път направих тестовете на водоем богат на хубави платики, но малко по-дълбок. Приготвих доста лепкава захранка (Dynamite Baits Silver за трофейни) към която добавих голямо количество, но меки пелети.

Замятане. Този път направих два монтажа: единият с фидер Guru и другият с Korda. Щях да сменям с единия и другия на всеки 10 минути. Започнах с Korda , но само след няколко опита разбрах, че не се замята добре и го смених с Guru. Още от първия път видях разликата. Благодарение на формата и разположението на оловото, замятанията са прости, далечни и прецизни.

Захранка. След като влязох в няколко форума в интернет разбрах, че много от риболовците срещат проблеми със заплитането на  фидера. Специфичната форма на Guru елиминира изцяло този тип риск, тъй като куката е поставена вътре в захранката, a на нивото на отвора в предната част на фидера.

Фидерът за пелети Guru елиминира всякакъв риск от оплитане, дори и при суперкъс повод. Честно казано,  Kobra се пълни доста лесно със захранка, но аз все пак предпочитам  Guru, тъй като е едновременно сигурен и лесен за използване. Освен това, има още едно предимство на този тип фидер – той се изпразва лесно от съдържанието си. И в това отношение Guru се доказва на по-високо ниво от Kobra, особено при тези доста дълбоки води. Това не може да се види на прима виста, тъй като Guru има по-малки отвори от Kobra. Би могло да се помисли, че ще е по-трудно да излезе стръвта. Но всъщност нещата съвсем не стоят така и си мисля, че това се дължи на големите отгоре на фидера, които улесняват циркулацията на вода във вътрешността и избутването на стръвта навън.

При Kobra оловото се задържа по-добре, отколкото при Guru, но замятанията на голямо разстояние са направо катастрофални !

Материали. След като набързо зарязах Kobra-та поради жалките му изпълнения при замятане, а рибите кълвяха добре, нищо не можеше да ми попречи да прекарам един хубав и плодотворен риболовен ден. Или поне така беше до едно замятане, което беше напълно идентично на останалите, но след което така и не успях да опъна линията. Колкото и да навивах с макарата, все едно накрая на линията нямаше нищо ! За части от секундата бях оптимист и си казах, че сигурно някакъв шаран е глътнал стръвта и се е отправил с пълни сили към брега.

Във Франция има множество големи естествени дълбоки езера : фидерът за пелети Guru би могъл да донесе доста нещастие там !

Но съгласете се, че щеше да клъвне както трябва! Но не, трябваше да призная очевидното – оловото просто се беше откачило по време на замятане. Като огледах по-отблизо един друг фидер (пак повтарям, за 4 евро парчето), си дадох сметка, че оловото се крепи на място с едно дребно пластмасово краче. Макар и на пръв поглед да изглежда здраво, явно не може да издържи на натиска и повтарящите се замятания. Разбира се, решението е просто: като и при метода фидер на Garbolino, достатъчна е една капчица лепило, за да се залепи оловото, но ми се щеше да си мина и без такъв тип „направи си сам”.

Страхувам се, че истината е, че производителите възлагат концепцията за нови фидери  на компетентни риболовци, но след това започват производство в големи мащаби ( разтегляйки цените до макс…) без да губят време да направят сериозни тестове по време на риболовна акция. Преди 15-20 години изборът на материали за производство на фидери беше доста по-ограничен. Не че риболовците нямаха идеи, а просто себестойността на производството беше много висока. Тогава производителите не бързаха толкова преди да инвестират в скъпоструващи формички и да пуснат нов модел на пазара. Може да се каже, че става дума за истински финансов риск. Оттогава обаче стига само да се отиде в Китай с проста схема за това, което се иска и няколко месеца по-късно,ето ви  пълно карго. Никой не си губи времето да получава мостри, които да се тестват на брега на реката преди да се пуснат за продажба или пък често доставените нямат кой знае колко общо с вече с масово продаваните на пазара… От доста месеци увеличавам опитите и статиите за фидерите от различни марки: по-голямата част от тях наистина имат  множество интересни нововъведения, но почти всеки път съм разочарован или от качеството на използваните материали, или от чупливостта. В повечето случаи проблемът е в мястото и начина на фиксиране на оловото. Признавам си, че това ужасно ме изнервя. В крайна сметка, ако бяха написали на опаковката, че се препоръчва да се залепи оловото преди използване на фидера, щях да разбера, но никога не е така. Оставят риболовеца да им купи продукта и после да се оправя както може на брега на водата !

 

Въпреки всичко, фидерът за пелети  Guru е без никакво съмнение най-добрият на пазара. Дори и да трябва да го лепите, оловото разполага с перфектна аеродинамична форма, която му дава възможност за едновременно за доста далечни и прецизни замятания. И което е още по-добро, отворът към предната част определено елиминира възможността за оплитане. Безрезервно го класирам като един от най-добрите предлагани на пазара фидери за пелети. Този път, без никакво съмнение, бих заменил  Kobra с Guru ! ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.