Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Платики на фидер в Ирландия -

Платики на фидер в Ирландия

Напоследък гостуващите риболовци за удоволствие казаха, че има добър улов на реките и езерата , като някои дори казаха, че Ирландия е почти „като преди”. Говори се за направо трофейни екземпляри, включително платика над 5кг, лин над 4кг, бабушка над 1кг. Някои от местата, откъдето се съобщава за такъв улов, от дълго време не са виждали риболовци, но рибата си е още там, разсейвайки мита, че „всичката риба е умряла или изловена!“
Резултатите от фестивала също бяха много добри и за по-голямата част беше необходимо голямо тегло, за да се спечели. Още на първия ден на фестивала Gowna Саймън Старт (Simon Start) улови 60 големи скимера с общо тегло от 59кг, като теглото на улова на некласиралите се беше между 10 и 20кг. Classic, King of Clubs и All Ireland също дадоха своя принос с резултатите от добър улов.
Трябва ли предварително да се подхранва със стръв? Не е задължително. И е възможно просто да се отиде на брега и да се извади голям улов? Ами, да!
За да докажем това, аз и моят приятел за фестивали Лий Саймъндс ( Lee Symonds) решихме да отидем някъде, където отдавна не сме ловили и да направим заедно един хубав излет, който да отразим подробно.
Избрахме брега на река Теса от системата на Gowna , тъй като това беше място, на което никой от нас не беше ловил през последните 2-3 години. Някои от вас може да са ходили и ловили там, но там се лови рядко – предимно по фестивали.
Има репутацията, че дава добър улов, но след като една вечер, като седяхме в Shamrock Inn в Killeshandra, чухме някакви посетители да се оплакват колко зле е станало това място, решихме че това е още една добра причина да отидем там.
Нека също да кажа, че отидохме на риболов когато времето не беше добро и водата се беше покачила! Не, не че имам намерение да се оправдавам, а да подчертая факта, че можете да ловите и при лошо време.
Решихме и двамата да ловим на фидер – като се имат предвид вятъра и дъжда, това щеше да ни улесни живота – повечето хора, които идват на риболов в Ирландия, също предпочитат този метод.
Лий монтира 12ft Team Daiwa фидер пръчка с връх 40г и макара Preston Innovations PXR 4000, заредена с шнур, докато аз избрах доверената ми фидер пръчка 13ft 5hakespeare Super team с връх 28г и макара Daiwa, заредена с предпочитаното от мен 6lb влакно Power Steel. Това влакно е фантастично за фидер, тъй като действа като шнур, но лови като моно и не плува като някои шнурове – за мен е просто най-доброто.
И двамата започнахме с 90 см повод Power Silk и куки 10 –ки, вързани към него, а ако беше нужно, щяхме да променим дължината, според това какво искаше рибата. Странно е, но някои хора не вярват като им кажеш, че използваш куки с размер10, но ние го правим. Причината за това е проста – 90% от ирландските риби никога не са виждали кука, нито са закачани на такава, така че не е нужно да ловим на малка кука. Освен това на размер 10 можете да закачите доста стръв и имате множество опции да ги смесвате на „коктейли”. Това не може да стане с малките куки, тъй като на извивката няма достатъчно място.
Лично аз предпочитам да използвам или кука Colmic Nuclear BS957, или BS5000, които са доста здрави, или пък Kamasan B590, докато Лий предпочита куки Tubertini Series 2
И двамата избираме големи фидери, които могат да носят доста стръв, за да се поддържа интереса на рибата.
Ясно е, че има случаи, в които трябва да се лови на малка кука – макар и да не са много – тогава, ако трябва, бихме слезли на 12 или 14.
Тъй като без захранка не се ползвахме с никакво предимство, и двамата избрахме големи фидери, които могат да носят доста стръв, за да се поддържа интереса на рибата, ако имаше такива, разбира се! Първоначалните ни монтажи бяха основно от типа патерностер – нищо особено, но естествено вие бихте могли да използвате монтаж, който смятате за най-добър. Нещо, което често виждам тук, е че посетителите често използват неправилни фидери и неправилни фидер-пръчки. Повечето пъти виждам, че хората използват или къси, 10ft пръчки, с които не може да се замята на разстояние, или дебели шаранджийски, които въобще не могат да покажат кълването, дори и да кълве. Един добър, среден фидер 12ft с набор от върхове от ?oz до 3oz ще покрие всички евентуални случаи.

Топ съветите на Ян и Лий
01 Винаги подбирайте подходящи за случая прът, макара и монтаж.
02 Погрижете се да имате от правилните фидери, които да покрият всички случаи.
03 Вземете си доста и разнообразни видове стръв; не се скъпете, защото това ще ви струва и риба.
04 Не се плашете да използвате големи куки; рибите имат големи усти и могат да се справят с голяма стръв.
05. Ако можете да подхраните със стръв, това ще помогне, но не се притеснявайте, ако не можете – големите фидери ще свалят доста стръв долу.
06 Ако можете, свържете се с някой местен водач и искайте информация.
07 И накрая, не вярвайте на това, което разправят – все още има риба!

Малките, леки фидери няма да ви свършат работа, независимо от обстоятелствата. Виждам доста рибари да използват фидери, които могат да носят само 20 грама олово. Те не само не побират достатъчно стръв, но и когато се сблъскате със силно подводно течение, което е повече от вероятно, те не могат да се задържат на дъното. Добрият размер фидер носи около 30 г олово, като начало. Добрите фидери са тези с тегло към дъното, а не отстрани. Те са по-лесни за замятане под права линия, замятат се на по-далече и по-лесно „пробиват” вятъра, който често духа насреща, но изборът си е ваш. Освен това, в дълбоките ирландски води се опитайте да използвате фидери, които нямат отвори , тъй като това ще им помогне да се върнат обратно на повърхността и над възможни коренища и препятствия в участъка.
Но, да се върнем на днешния ден. Взели сме от стандартните видове стръв – бели червеи, кастери, червеи и царевица. Това ни дава доста възможности за избор на стръв и за комбинации, които да предложим на рибата. Нашата дънна захранка за излета беше 50/50 микс от Van den Eynde Gold Pro Bream смесена с Black Lake. Това е хубава смес, която работи за платика, скимери и бабушка.
В това ще влязат и доста кастери, рязана царевица, както и шепа кълцани червеи, като всичко се подава малко по малко. Не знам защо, но като се сложи повечко рязан червей, рибата може да се оттегли и кълването рязко да намалее. Това може да се случи дори и с пасаж от платика … може би някой учен може да даде обяснение?
Лий заметна пръв на около 25 оборота (на макарата). Аз заметнах малко по-далеч – на около 35 оборота , но на същата дълбочина, като Лий около 10м . Това, че ловяхме на различни линии, ни даваше двоен шанс – ако единият ловеше, а другият не, щяхме да сменим на по-добрата линия.

Започнахме с три червени ларви на куката и след около 5 минути при мен клъвна за първи път, което доведе до малка бабушка. На следващото замятане тя бе последвана от хибрид от около 150г. Лий също започна да вади, но след около 20 минути подсече в нещо, което мислеше, че е коренище…. докато то не започна да мърда! Върхът на пръта му се огъна и се оказа, че е една ядосана платика, която след няколко минути вече беше в кепа. Беше хубава – около 2кг и ни даде надежда за още.
След като пропусна следващото кълване, Лий смени стръвта на куката с коктейл от червей + червена ларва и почти веднага щом стигна до дъното, върхът отново се огъна силно и нова платика пое пътя към брега. Като видях, реших че е време също да сменя стръвта на печелившата комбинация от червей и ларва. След няколко минути върхът се огъна почти до долу и даже нямаше нужда от подсечка. С малко повдигане на пръта установих, че това е моята първа платика за деня.
Времето не беше добро с нас и продължи да се променя от вятър на дъжд и обратно. Освен това от време на време трябваше да се борим със свирепо подводно течение, което изникваше все по-често, отляво надясно. Онези леки фидери, за които споменах в началото, щяха да се подмятат по течението като ваглер по река и нямаше да ви даде шанс да клъвне нито веднъж!
Нямаше как да поддържаме интереса на рибата само към една единствена стръв, както обикновено се случва, така че трябваше да сменяме стръвта, за да объркаме рибата. След като се оттеглиха от ларвата и червея, смяната на кастери би могло да ни извади риба. Но тогава трябваше да сменяме на царевица, а дори и само на червей. Хващахме по две риби, но поне ловяхме нещо, а и платика при това!
Това също показва колко е важно да носите стръв за смяна, защото ако имате само бели червеи, например, а рибата престане да кълве на тях, няма накъде да ходите.
Скоро знаехме, че всеки от нас щеше да се радва на забележителен улов и сега гледахме времето малко да просветне, за да може фотографът да направи снимките. Ловяхме от 3 часа при това непредсказуемо време, но за наше учудване, се показа слънце и ние извадихме живарниците и направихме снимки на рибата.
Имахме хубава, макар и скъсена от времето, сесия на река Теса, но беше достатъчна да покаже, че все още може да се появите на някое място за риболов в Ирландия и да се радвате на добър улов, без никаква подготовка, но с подходяща стръв и такъми.
Така че, ако мислите за пътешествие до Ирландия, за удоволствие, или за някой фестивал, има още доста риба, която чака да я уловите!

2 thoughts on “Платики на фидер в Ирландия

  1. И тук имахме преди инвазията на бракониери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.