Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Зимен риболов на дупка -

Зимен риболов на дупка

Ето че зимата дойде. Студът направи своето и неподвижните водоеми са сковани от лед. Използвайки опита на световните майстори на риболов на дупка – руснаците, ще ви разкажа как те ловят платика на леда. Тази риба е разпространена в България, но зимно време не се лови успешно.
Преди всичко не трябва да забравяте за безопасността на зимния риболов. Носете със себе си въже, аптечка, кибрит, увит в найлон, и задължително резервни дрехи. При пропадане в леда помнете, че най-важното е да не изгубите самообладание. Разтворете ръце и когато пропаднете, започнете да излизате от дупката гърбом назад.
Със замръзването в биологията на рибите настъпват промени, които влияят пряко на тяхното поведение. Според руснаците активният риболов на платика започва няколко седмици, след като ледът е сковал водата. Добре е да се лови в участъци, където се знае поне примерният релеф на дъното. Обикновено се дупчат около десетина дупки, половината от които в по-дълбокото, а другите на по-плитко.
Основното нещо за успешен риболов на платика е доброто подхранване. Храната включва задължително вердевас, галета, трици, печен и млян слънчоглед и коноп. Основното обаче е вердевасът, който не трябва да бъде по-малко от 20% от общата смес. Много е важно мястото, на което ще ловите, да е без течение. Иначе има опасност да захраните дупките на своя съсед.
Лови се обикновено с една зимна въдица с кивок на мормишка. За стръв най-удачно е да се ползва вердевас, пинки или букет от вердевас и пинки.
Основното влакно не бива да
бъде по-дебело от 0.10 мм. Формата на мормишката е капка 1-1.5 грама.
След като подхраните, пускате мормишката на дъното и започвате играта. Отлепяте стръвта от дъното и започвате да отпускате бавно. Клатите няколко секунди бързо, след което отлепяте стръвта и отново отпускате бавно. Зимната риба обикновено атакува именно при това отпускате плавно към дъното.
С този на пръв поглед примитивен вид риболов са запознати повечето риболовци, които ходят на зимен риболов. Но резултатите невинаги са добри даже при активно кълване на рибата. Често повечето от рибарите правят груби грешки, които водят до спиране на кълването. Една от най-разпространените грешки е шумът на леда. Щом платиката се е събрала на вашите дупки, не трябва да дупчите нови дупки в близост – това ще изплаши вашата риба.
Груба грешка е също така несвоевременното подхранване. Ако в разгара на кълването подхраните, в близкия час няма да имате кълване. И още много други, които се учат в течение на практиката.
Няколко думи за тактиката на риболов. Когато имате 10 дупки на леда, които са захранени, трябва да ги обловите всичките по няколко пъти. Затова не се застоявайте дълго на тези дупки, на които няма кълване или кълването затихва. Тези дупки трябва да си “отпочинат”.
За да разберете дали има риба на определена дупка, пуснете такъма на около 70 см от дъното. След това започнете много бавно да го спускате към дъното. Ако отдолу има платика, тя жадно ще атакува вашата мормишка, още преди да е стигнала до дъното.
Руснаците ловят понякога и с две въдици в една дупка. Звучи малко странно, но е факт.

2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.