Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
ИЗКУСТВОТО ЗА ИЗБОР НА КУКИ -

ИЗКУСТВОТО ЗА ИЗБОР НА КУКИ

Пет вида куки, които няма да ви подведат според Алън Скотърн!

Днес ще надникнем в кутията на петкратния световен шампион Алън Скоторн, за да видим какви са предпочитаните от него модели куки

При толкова хиляди модели предлагани куки не е никак трудно да се объркаш кой от тях да избереш. През годините съм пробвал почти всеки модел кука! Аз съм перфекционист и при мен изборът на кука е може би най-важната част от монтажа, така че трябва да е правилен.

Макар че непрекъснато пробвам нови модели куки, за да намеря идеалната форма, си имам една основна база от куки, които пробвам и използвам при възможно най-много дисциплини. Като намалите броя на различните модели куки, които използвате, можете да добиете увереност за всеки от моделите и да знаете точно кога да го използвате.

При избора на куки има някои ключови неща, които да търсите и да имате предвид. Едното от тях е целевите видове риба. Безсмислено е например да ловите шаран на свръхлека кука, предназначена за деликатен риболов на канал, както и няма смисъл да закачите едно пинки на яка кука B911 с размер 16!

Така че трябва да търсите кука, която не само ще извади целевата риба, но и е способна да представи стръвта на куката възможно най-добре.

Preston Innovations PR 31

Това е куката, която използвам ужасно много през зимата за риболов на вердевас  и джокер на канали, където очаквам риболовът да е труден.

Има дълго стъбло и фина тел – дългото стъбло помага за задържане на куката на място при бърз риболов на бабушка. Това е важно, тъй като някои куки се клатушкат насам-натам. Освен това са достатъчно здрави, за да се справят с някоя случайна по-голяма риба, а и моделът им си го бива. Използвам ги в размери 20, 22 и 24, като ги комбинирам с ластик No2 и No3, така че да създам добре балансиран монтаж за риболов на бабушка.

Kamasan B511

Този легендарен модел кука е от дълго време на пазара и успя да издържи теста на времето. Страхотна е най-общо за риболов на бабушка на скуат, пинки, хляб или коноп, но е добра и за лек риболов на бял червей, когато се целите в бабушка или скимери.

Широката извивка и никеловото покритие са много подходящи за такъв вид стръв , а цветът на никела е много подходящ за бистра като джин вода, като кара рибата да „хвърли едно око“ на стръвта. Използвам тази кука с ластици до No5 и с размери до 18, така че да направя хубав, добре балансиран монтаж, който да вади риба от естествени водоеми.

BARBLESS CARP MAGGOT (БЕЗ КОНТРА, ЗА ШАРАН НА БЯЛ ЧЕРВЕЙ)

Това е кука, която доста използвах тази година и е една от любимите ми от типа универсални модели за търговски водоеми.

Червеният й цвят може да е неприятен за някой, но аз смятам, че тя върви с повечето видове стръв.  Куката е с много подходяща дебелина тел и е достатъчно здрава, за да се използва с ластици до No14 или кухите им еквиваленти. Тези куки са с голяма якост, а свръхзаточените им жила си остават остри дълго време. Използвам този модел с размери от 14 до 18 и съм вадил доста голям улов с тях.

POLEMASTER WIDE GAPE (ЗА ЩЕКА, С ШИРОКА ИЗВИВКА)

Тази гама щекови куки е нещо като прикрита скъпоценност, но щом ги открих тази година, направо се влюбих в тях!

Те са доста здрави и именно тях избрах да използвам на Световния шампионат в Италия тази година. Повечето риболовци имаха проблем с откачила се риба, но при мен това почти не се случи през цялата седмица. Тези куки са страхотни за позитивен риболов на бабушка и скимери с „букет“ от бял червей, вердевас , кастери или малки парчета червей. Освен това са страхотни за речен риболов и наистина им имам голямо доверие. Това е кука, която задължително трябва да се пробва!

B911 EYED ( С УХО)

Ако трябва да правя щеков монтаж на косъм, именно това е куката, която бих избрал. Опитвал съм толкова много и най-различни други, но винаги се връщам на тази.

Те не са кой знае колко тежки, така че презентацията е перфектна, но същевременно са достатъчно здрави за ситуациите на щековия риболов, а и са перфектни, когато се използват за риболов на твърда пелета, както на плитко, така и на дълбоко. Не ми допада да ги използвам с монтаж прът-линия, тъй като не са достатъчно здрави за това, но са непобедими като щекови куки. Използвам ги с размери от 16 до 20, които покриват почти всичките ми нужди при щеков риболов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.