Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Кой е Марк Даунс и защо англичаните са неизменно в челната тройка? -

Кой е Марк Даунс и защо англичаните са неизменно в челната тройка?

Как и защо англичанията бият на световната сцена

Ако Марк Даунс беше мениджър на футболен отбор вместо на националите по риболов на Англия, той щеше да се класира редом до сър Алекс Фъргюсън или Жозе Моуриньо. Неговите изключителни постижения в мачович риболов на международно ниво са обект на завист на всеки от отборите на Световното първенство.


Зашеметяващата победа на Англия на световното първенство в Полша бе шестият златен медал в отборното класиране, които Марк Даунс и неговият ко-мениджър Марк Ади са спечелили за своето 13 – годишно управление и показа, ако въобще е било нужно някакво доказателство, защо отборът се класира на първо място в света. Причината за този успех е често е приписвана на способността на Марк Даунс като тактик – особено когато става въпрос за миксове за захранка – но има един труден въпрос, който тай така и не може да проумее: Защо малка част от братството на мачовите риболовци, най-вече интернет тролове, които се крият зад анонимността, която предоставят интернет форумите, все още поставят под въпрос способността му да ръководи.

Марк, на 59 г съвсем не е вчерашен, а и има достатъчно дебела кожа, за да позволи на сипещите хули върху него да му повлияят, но няма как да не е потресен от това защо зашеметяващото господство на Англия на световната сцена не е по-широко аплодирано у дома в Англия, докато в цяла Европа гледат на отбора като на истински спортни суперзвезди .
Марк казва : През годините съм се научил, че хора критикуват по най-различни причини, но обикновено е от завист. Остави, ами дори и отборът не е подминат понякога. Аз не влизам по форумите, но намирам за странно това как някои хора може да искат Англия да се провали или просто приемат за даденост, че трябва да спечелим.

Направо ме напуши на смях, като видях в репортаж за световното първенство как „сме се борили докрай, за да сложим край на поредицата безплодните участия на световни първенства“  и то, като имате предвид, че ние спечелихме златото през 2010 година. Ако две години без един златен медал е безплодно тичане насам-натам, какво да кажем за един такъв страхотен отбор като националите на Франция, тогава ? Те са без победа от 2004 г. насам, или пък Белгия , които за последно са стояли на върха на почетната стълбичка в далечната 1983 г.?
„Предполагам, че сами така си постлахме,  защото понякога правехме нещата  да изглеждат прекалено лесни, но това означава да имаме отбор един отбор, който да стърчи една глава над конкурентите си и то с универсални умения в спортния риболов. Но става все по-трудно и по-трудно да спечелим, особено на места, където целевите видове риба може да са ни съвсем непознати. „

Докато бяха начело на националния отбор двамата Марк повториха рекорда за брой спечелени златни  медали на Дик Клег, който беше мениджър на националите 17 години. Единствената разлика е, че „сър“ Дик добави също и четири сребърни и два бронзови, но легендата  на Barnsley лесно ще признае, че по негово време в състезанията са участвали само Италия, Франция и държавата домакин, която и да е тя.
Напоследък всички държави от Източния блок са страховити противници, а броят на отборите, които могат да спечелят, се увеличава всяка година.

Mark добавя: “По мое време Англия спечели само един сребърен медал и няма как да не призная, че можехме да се качим на подиума още няколко пъти, ако не беше  нашият манталитет да спечелим. Има мачове, на които сме били в топ шест в деня на откриването, но след това сме се опитвали да насилим победата, а не просто да играем безопасно и да заемем второ или трето място. Но това наистина не в наш  стил.  Франция дори отива на  световен шампионат с единствената надежда поне да се качи на подиума.

„Нашите изпълнения в борбата да се следят масово по цяла Европа и едва ли има някой във Великобритания , който да не бъде изумен от хвалебствията за отбора, независимо от държавата, в която се провежда състезанието.
„Преди тазгодишното събитие Уил Рейзън беше интервюиран от полска телевизия и беше описан като Роналдо на световния спортен риболов, а  по време на двата дни на  канала Зерански всеки един от нашите състезатели имаше тълпа от между 200 и 300 зрители зад гърба си, докато при другите състезатели имаше по двама-трима зяпачи.

„Нашата популярност е голям тласък за спонсорите на нашия отбор Drennan и Sensas, а също и други британски фирми за риболовни принадлежности, които искат да увеличат продажбите си в чужбина. „
И макар че, откакто пое поста от Дик през 2001 г., светлината на прожекторите да  е изцяло върху управленските умения на Марк, не е лесно да се забрави, че неговото собствено CV с щека, пръчка и макара в ръка е не по-малко впечатляващо. Той има добър „риболовен корен“, тъй като неговите баща, дядо и чичо са ловили за Birmingham AA, а той самият почва да лови кротушка на канала Стратфорд (Stratford) в Уарф Лейн ( Wharf Lane) в Уест Мидландс още от петгодишен.

Първата му победа на мач идва на деветгодишна възраст, когато той повежда класацията на спортно събитие на Brecknalls AC събитие с една змиорка, костур и четири кротушки. През тийнейджърските си години той се превръща в редовен победител на риболовната сцена на Уест Мидландс (West Midlands) , а през 70-те години на ХХ век оглавява силно конкурентната Sports Argus лига – нещо подобно на титлата «Мачмен на годината» (Matchman of the Year), без изобщо да счупи 6lb-та бариера!
Марк също така е натрупал една камара други големи индивидуални победи през годините, включително King of Clubs, Sealink Classic и финала на Зимната лига (Winter League).
Неговата кариера в английския национален отбор започва на 21-годишна възраст, когато той е бил отведен в България като резерва, а през следващата година вече печели първото си място на титуляр на международно състезание в Австрия, където завършва на последно място в секцията, както и повечето от останалата част от отбора.

Той признава: „Сега като се връщам назад, си спомням, че целият мач беше малко като фарс.
Още при първото замятане на слайдер пропуснах кълване и измъкнах двата бели червея от устата на нещо, което очевидно е било голяма риба, а след това като заседнах и така 2 часа и 50 минути, без да клъвне въобще.
“ Marcel Van Den Eynde беше до мен и  ловеше дребен костур на 2.5м къса пръчка,  така че скъсах със зъби влакно, вързах го накрая на пръта и  закачих три костура в последните 10 минути , за да не съм капо.“

След това международната му кариера минава на заден план, докато Дик Клег не застава начело на отбора и го връща за още четири мача – два от тях като резерва. Неговият акцент при носенето емблемата на Трите лъва е бил през 1990 г. , когато се е класирал на седмо място в сектора си и през двата и е завършил 14-ти в общото класиране, с което помага на отбора да спечели сребърен медал, който все още пази като скъп спомен.

След като след две години е обявен за резерва за световно първенство в Северна Ирландия , Марк решава, че бъдещето му е по-скоро в управлението и той започва да се грижи за националния отбор за юноши и девойки на Англия, преди да стане дясната ръка на Дик.
Марк съвсем честно си признава: „След като шест пъти представлявах Англия, теглих чертата и осъзнах, че просто не съм достатъчно добър, но знаех и друго – че бих могъл да свърша по-добра работа в управленския екип и със сигурност съм доволен от начина, по който се развиха нещата. „
Но ако все пак има някой, който счита, че Марк, който е почти на 60 г., мисли да се пенсионира, ще остане разочарован, защото той няма намерение да се оттегли в близко бъдеще.

Той казва: “ След като спреш да правиш нещо, което обичаш, то започва страшно много да ти липсва. Със сигурносът ще разбера, когато дойде време да спра, но дори и тогава пак ще искам някакво участие на международно ниво, тъй като това се превърна в моята истинска, доживотна страст.“.

СУПЕРГЕРОИ

И при все, че Марк е ловил с най-добрите състезатели на планетата, има двама , на които той се възхищава най-много – покойните Clive Smith и Kevin Ashurst.
Марк смята, че Clive – основател на Shakespeare Superteam – го научил на всичко за начина на сформиране и ръководене на топ отбор и казва: „Аз съм ловил заедно с Клайв в най-успешния отбор на Бирмингам на 1980-те г.

Той беше първият, който добави професионален завършек на отборния спортен риболов и ми показа значението на тренировките и привличането на възможно най-добрите състезатели в отбора.
„И Кевин наред с него поради ярко изразената му естествена способност. Наистина не съм срещал човек, който да отиде на водоема и просто да започне да лови, без да прави нещата твърде сложни.

„Когато за първи път започнах да използвам различни комбинации от захранка Кевин ми каза:“Има само два вида захранка – кафява и бяла!“, но докато пътувахме заедно на различни мачове в Европа, и двамата прогледнахме. Той вероятно е изиграл най-важната роля за това аз да попадна в националния отбор на Англия.“

            Bob Nudd очевидно е високо в класацията на Марк за най-добри риболовци на всички времена, но той все още си спомня колко дълго му се е наложило да събира кураж, за да каже на четирикратния световен ас, че брадвата се спуска над международната му кариера, което в крайна сметка води до събитието от 2006 година.
Марк си спомня: „Направо ми беше пресъхнала устата, когато трябваше да му се обадя, за да му съобщя, че отпада. Признавам, че предната нощ дори не можах да спя, тъй като се притеснявах какви точно думи да подбера. Но Боб се държа разкошно и каза, че напълно е очаквал, че времето му на върха е към края си. Да, ама по-късно през седмицата трябваше да се обадя на Джо Робъртс, за да му кажа, че отпада от Първа национална дивизия на и той като започна една дневна тирада и накрая даже взе да ми крещи по телефона! „

1954 – роден в Бирмингам

1960 – най-ранни спомени за риболов

1965 – първа победа на мач а 1lb 11/2 oz на река Ейвън при Офънхем в графство Уорикшир

1970 – Завършва седми на организираното от Британската риболовна асоциация състезание Bug’Un, при 8 хиляди участъка

1972 – става капитан на новосформирания отбор Starlets (Бирмингам младежи)

1975 – избран от Стар Смит в състава на английския национален отбор на световния шампионат в България. Жени се за Хелън

1978 – състезава се с националния отбор вуъв Виена, Англия завършва последна

1979 – отпада от английския национален отбор  на Стан Смит

1986 – печели Sealink Classic

1989 – печели клубния шампионат Irish King

1990 – избран в състава на английския национален отбор  от Дик Клег за световния шампионат в Югославия. Сребърен медал за Англия в отборното класиране, 15-ти в индивидуалното класиране

1990 – започва да работи със Sensas

1992 – отпада от английския национален отбор  на Дик Клег

1994 – става мениджър на английския младежки национален отбор

2001 – става комениджър на английския национален отбор. Печели световния шампионат в Париж

2004 – индивидуален шампион в Зимната лига

2013 – печели шестия златен медал в отборното класиране на Световното първенство в ПолщаЕдно голямо предимство, което имаше английският национален отбор, че въпреки  че поръчахме свръхмалък вердевас от един френски доставчик, базиран в Полша, който отгоре на всичко съобщи на французите какво смятаме да правим,  – по-голямата част от рибите на англичанте  бяха уловени на извънредно големи джокери, подбирани с ръка от Марк Ади.
Марк добавя: „Марк е страхотен тактик, но също и голям педант, поне що се отнася до това да следи за нашата стръв. Той гледа всеки един вердевас и даже съм убеден, че ги е кръстил по име.  . Имаме сита с най-различни големини на отворите. Марк прокара през тях големи полски джокери иизбра най-дебелите за стръв за куката за целия отбор. „

ГАДАЕНЕ ПО КАРТИНКА

Глобалната слава на Англия означава, че всяко тяхно движение се контролира от съперническите отбори. Всъщност, след като станаха свидетели на победния ход на английския отбор, повечето от най-добрите нации сега имат по двама мениджъра. По време на някои от тренировките за събитието тази година около шест отбора записваха на видео целите четиричасови  сесии на Англия,  които  след това изучаваха в дълбочина.

Марк казва : „Направо си ги представям членовете на тези отбори – насядали пред телевизора в хотелската стая с кофа пуканки в скута си  и кока-кола в ръка. Ние винаги сме се опитвали да бъдем много открити, но напоследък започнахме да смесваме нашата захранка преди да стигнем до брега, а след това покриваме кофите с капак. „

Той също така е готов да използвате малко симулация с цел заблуда, ако е необходимо. По време на тренировката за международен мач в Португалия, където целта беше кефал, от отбора установили, че сместа от  джокер и вердевас със земя от картофена нива е много по-ефективна от дънната захранка. Когато бе направена проверка на стръвта в  деня на откриването всеки член на отбора регистрира разрешените седем килограма дънна захранка, но използвахме само пръст. На следващия ден отново регистрирахме недокоснатата смес и пак не я използвахме! Италианците все още отказват да повярват, че са били толкова блестящо измамени.

През 2008 г. Англия направи фурор на мача при откриването в Италия, като улови цели камари бонус риба чрез натрупване на много стръв около живарниците. Тактиката бе копирана на следващия ден от останалата част от състезателите, но така и  не сработи… защото се правеше от всеки и рибата си научи урока.

ОТБОРЕН ИГРАЧ

Ако срежете Марк на две, от него ще изтекат думите  „отборен играч“. Освен няколкото големи индивидуални състезания в Ирландия,  цялата му кариера е била насочена към отборни състезания като Division One National, Super League, Winter League и Sensas Challenge. Печелещият трофеи Kamasan Starlets винаги е играл огромна роля в кариерата му и той с гордост може да се похвали, че отборът се държи заедно  вече цели 40 години, докато други отдавна са се разпаднали.

Той казва: „отборният риболов е онова, което ме възбужда и върху което съм се концентрирал в продължение на последните 40 години. За съжаление Суперлигата е вече си отиде, Зимната лига се нуждае от подмладяване, а националното първенство е важно, защото отборите се опитват да завършат в топ 10, а след това да се борят за място за участие в Световното клубно първенство.  
„Шампионатът на Sensas има добро бъдеще все пак, и аз мога да събера между 30 и 35 отбора, ако можех да намеря достатъчно места, подходящи за провеждане на състезанието. Повече от нашите топ риболовци започват да участват на риболовни състезания във Франция, Германия и Испания и това е чудесно, тъй като това може само да ни направят по-добри.

Но ако искаме да продължим да доминираме на международната сцена, ние отчаяно се нуждаем от отбор юноши младша възраст (под 14 г.). Това ще ни даде необходимата приемственост .
„Страни като Сърбия имат масивна политиката за младежта, която включва обучение в уикенд училища и всичко е платено от тяхната федерация. Схемата за младежта се счита за нещо по-важно от секцията за възрастни. Англия има най-добрите универсални риболовци в света, но ние трябва да осигурим на повече младежи международен опит в по-ранна възраст. „

БЪДЕЩЕТО ИЗГЛЕЖДА … НЕЯСНО
Шансовете Англия да запази корона си през следващата година никак няма да са лесни, освен ако мястото – водноелектрическа канал в Хърватска – е напълно трансформирано.
Участъкът от водния път бе използван преди 15 години за младежкото световно първенство и се оказа доста трудно за овладяване. Дълбочината е между шест и седем метра, а силата на течението е такава, че с него могат да се справят само 50-грамови плоски плувки , а трябва да се ловят мрени с двойни размери!

Марк казва : „Захранката, която използвахме, трябваше да се пече на слънце, в противен случай просто щеше да бъде пометена.  А целта беше да се опитаме да уловим голяма мряна или 10 до дузина уклейки.  Това наистина беше кошмарно място, но да се надяваме, че се е променило малко. Не е страхотно място за отборен риболов, но както винаги ще дадем най-доброто от себе си. „
А дори и да не се е променило, само глупак би заложил срещу двамата Марк и тяхната банда от международни суперзвезди, които идват с печеливш метод, който да накара критиците да замълчат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.