Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Ян Ван Шендъл - ловихме с поводи от плетено влакно на Световното 2014 в Хърватска -

Ян Ван Шендъл – ловихме с поводи от плетено влакно на Световното 2014 в Хърватска

Представяме ви някои подробности от интервюто с Ян Ван Шендъл, дадено пред италианския риболовен портал www.matchfishing.it

В първата част Ян Ван Шендъл разказва за проблмите с риболовния спорт в Холандия през последните години, основно заради неправилната система за класиране на състезателите, както и неправилната администрация. В страната е имало едва няколко изявени състезатели, способни да се представят на световни състезания, но така и не успявали да ги съберат заедно в един национален отбор. След IMG_6454серия провали федерацията кани Ян Ван Шендъл за главен треньор. Така той създава нова система за класиране, основана на елиминации из между 50 души. С това започва възходът на Холандия.
Специално за Световното първенство в Хърватска Ян отбелязва, че този тип риболов за тях е напълно непознат и именно това прави тази победа толкова ценна. До преди официалните тренировки холандците са ловили на 15км нагоре по течениенто на канала и си мислели, че са схванали риболова, но в последствие се оказало, че това изобщо не е така, особено що се отнася до това как правилно трябва да се лепи белият червей. Затова Ян, заедно със своите помощници отишъл да „шпиони“ италианците и унгарците. След получената информация холандците посетили една от течащите наблизо реки, с кристална вода и там на място изследлали разпадането на топките лепен червей и как реагира рибата. Наблюденията им помогнали много и след два дни вече знаели как точно да лепят червея, как топката пада на дъното и какво точно се случва с нея. След това на холандците започват да им кълват едри риби, но не всички влизат в живарника. Основната причина – рязането на влакното по време на ваденето. Дори поводи 0.26мм не решават проблема. В крайна сметка всички холандци решават да ловят с поводи от плетено влакно 50см. Но най-важното е, че холандците успяват да съберат рибите, независимо от късанията, което показва правилна тактика, нещо, което не успяха на направят повечето отбори.
За лепене на червея холандците използват 8-10 л мозайка. А в храната са добавяли изпънат бял червей.
Целта им е била да се ловят основно скобари и бели врени. Там където е имало мрени, холандците дохранвали само с лепен бял червей, където е имало и други риби с 2 топки храна и 1 топка бял червей.
На въпроса на дистанцията Ян отговаря, че са ловили и двата дни на 11м. Но правейки разбор по-късно той смята, че в някои сектори е можело да се лови и на 9 м, но тогава те просто не посмяли да го направят.
Дохранването е извършвано на 1.5м нагоре по течението, като оставяли 1.5м разстояние от върха до плувката, за да удължат изтичането. В зависимост от сектора са използвани близалки от 25 до 60г. Относно линиите – основното влакно е било дебело до основното отежнение. След това по-тънка линия и накрая повод от плетено влакно. Така ако влакното се повреди под основното отежнение лесно може да бъде заменено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.