Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
7 рецепти за риболов на Шон Ашби

7 рецепти за риболов на Шон Ашби

 

Този месец редовият член на английския отбор на Drennan Шон Ашби (Sean Ashby) разкрива  седем рецепти за дънна захранка, които са му помогнали да спечели многобройни индивидуални мачове и ценни точки за отбора във важни състезания.

За времето като член на Drennan Team England и Kamasan Starlets съм имал щастието да ловя с най-добрите мачови риболовци на света. Освен това получих доста добро обучение за подходящите за дадена ситуация миксове дънна захранка и как седем смеси от дънна захранка могат са покрият всички мои подходи за риболов на мирна риба.

Всички дънни захранки, които използвам, са разработени и произведени от Sensas и се предлагат във всеки добър магазин за риболовни принадлежности, така че ако искате да ги опитате, лесно можете да ги намерите.

Най-важното нещо е да обмислиш внимателно какво ще прави сместа.

Както повечето добри риболовци разбират, увереността и вярата в себе си е жизнено важна, ако искаш да успееш, както и това да обмисляш внимателно какво точно ще прави сместа.

За някои мачове може да е важно сместа да действа като преносител на насипната стръв, докато при други, особено в ситуации, при които пред себе си имаш много риба, може да ти трябва много богата смес. Ако не сте опитвали тези смеси на водоемите, на които ловите, пробвайте ги и вероятно скоро ще развиете такова доверие към тях, каквото имам аз.

Зимна смес за канал/река

Съставки: Super Canal Black / Canal Noire fine / фина черна влажна глина (Terre de Somme)

1Тази смес от 25% Super Canal Black, 25% Canal Noire Fine и 50% фина черна влажна глина ми спечели доста пари през последните две зими и то на няколко водоема, но най-вече на канала Stainforth & Keadby в Yorkshire. Може да се използва заедно с вердевас и джокер или със скуат и пинки. Тя е предназначена предимно за бабушка, но става и за скимери,  костур и кротушка, които също я харесват.

Смесвам двете дънни захранки доста навлажнени и едва тогава добавям пакета глина и пресявам цялата смес. Обикновено подхранвам с къпинга за по-голяма прецизност и правя доста меки топки, които се разтварят при контакт с дъното.

И двете дънни захранки са доста фини, като Super Canal Black има по-големи частици, а и двете съдържат семена, което прави дъната захранка доста активна. Мисля си, че при бистра вода това помага да се привлече повече риба, което се отразява и на активността. Друго предимство на тази смес е, че когато рибата прояви интерес, разбутаните от нея частици показват, че в участъка има риба. Глината е само за тегло, но помага също  и за бързото разпадане на топките.

Като най-общо правило, когато захранвам с джокер, подхранвам с двойна глина (смес от два вида, ако си спомняте)  и макар и сезонът да е още слаб, може би си заслужава да се подхрани и с оригиналната смес.

Жълт облак – смес за платика/скимер

Съставки: Lake/жълт Tracix

Това е микс, който направо умирам да пробвам в Англия, при подходящи условия. Видях как действа на мач  от Sensas Challenge във Франция, на езеро с доста и дребни скимери. По време на тренировките, езерото беше пълно с бабушка, скимери, платика, костур! Въпреки това през първия ден се вадеше само дребна риба и понякога и по някоя платика. На втория ден почнах, както си му е редът, със смес то Lake и глина, без да уловя нищо. Говорих с един от моите съотборници, който беше видял един от риболовците да подхранва с жълто оцветена смес и да лови. Имах един флакон жълт Tracix , която бях довлякъл на брега, така че намокрих сместа и добавих около половин флакон Tracix. Като имах предвид, че мястото беше дълбоко над 3м, започнах да хвърлям малки топки от сместа, които се разпадаха незабавно при контакт с водата,като оставяха голям жълт облак след себе си.

След не повече от 5 минути вече ловях дребни скимери и стигнах дотам, че спечелих сектора с 2kg. Френската магия е жълта дънна захранка за скимери и платика и аз лично смятам, че си заслужава да се пробва с нея.

Лятна за платика/скимери2

Съставки: IM5 Vit-Min Natural/ Magic/IM5 Vit-Min Natural течна добавка / зелена боя 

Това е смес,която през последните 2-3 години използвам на места като Barston Lakes, където има доста скимери. Работи еднакво добре на шека и фидер със стръв като бял червей,кастери и кълцан торен червей. В някои случаи добавям и микропелети към сместа.

Magic е доказана стръв за скимери, а IM5 добавя много важното рибено брашно, тъй като голям процент от нея са смлени пелети. Предпочитам да ползвам дънна захранка в естествен цвят, а след това да я боядисам в подходящ цвят. Sensas сега произвеждат зелен оцветител (боя) за дънна захранка/пелети, който е направо перфектен.

Последната съставка е около 1/3 бутилка течен IM5 – смърди ужасно, но платиката го харесва! Първо смесвам сухи двете дънни захранки, после добавям оцветител (боя) към водата преди да ги размеся – по този начин цветът се разпределя равномерно. Дънната захранка ще изсъхне и едва тогава слагам течната добавка и вода, ако е нужно. Тази смес трябва да се къпира и да е сравнително суха, когато се лови на отворен фидер.

Barston е водоем за атака и дънната захранка трябва да е пълна с хранителни частици, които заедно със солидни количества стръв, да доведат до по-голям улов от платика и скимери. Доброто нещо е ,че рибното брашно ще държи на разстояние бабушката, така че, когато клъвне, да си заслужава.

„Специална смес” на Drennan Team England (на английския отбор на Drennan)

                

Съставки: Lаke/глина (Terre de Somme)

С който и от членовете на английския национален отбор да говорите, ще ви каже, че много английските златни медали са получени именно благодарение на тази смес.  Тя беше използвана за скимери в Унгария и за бабушки в Белгия, а това са само два от примерите. Това е много семпла смес, при която се използват равни количества Like и глина, но е много универсална. Може да се направи лепкава, за да стига до дъното на дълбок водоем, или пък рехава, така че да експлодира при удар в повърхността. А има случаи, при които сме смесвали поотделно двата елемента и сме хвърляли първо Lake  с джокери, а после сме добавяли малко сива глина към влажната. Цялата тайна е в това да се хвърля глина по участъка – колкото и ужасно да изглежда, така се създава масивен облак, който привлича рибата в зоната, където тя да намери стръвта. Освен това си мисля, че те се чувстват по-сигурни в мътната вода.

Друг пример е международното състезание, на което бяхме домакини ( Home international)  на Holme Pierrepont, в Nottingham. Първият ден беше истинска мъка за мен , защото стисках глината прекалено силно и тя не можеше да образува облак. След като поговорих със съотборниците си, на другия ден вече го правех както трябва и завърших секцията с 12кг качествена бабушка.

Аз мисля, че този подход може да се използва и със стръв като кастери и бели червеи – ключът е в това да се разпръсне глината така, че да направи голям килим, който рибата да прегледа, преди да се настани в захранената зона.

Реки с бавен/среден ход (течение)

3Съставки: Roach 3000/Gros  Gardons/глина (Terre de Riviere)

Това е страхотна смес за дънна захранка за реки с бавен или среден ход, като Нена (Nene)  и  Уивър (Weaver), където основната цел са бабушка и платика. По равни количества  Roach 3000 и Gros Gardons се смесват заедно и доста влажни, преди да се добави торбичка Terre de Rivi?re.  Gros Gardons е лепкава дънна захранка с аромат на шоколад, която бабушката смята за неустоима, особено през лятото.

Пълна е с големи частици като конопено и  маково семе, които работят непрекъснато, като излизат от основната топка и се спускат надолу по течението , привличайки повече риба в захранената зона. Terre de Riviere се използва за тегло и тъй като е по-плътна от нормалната влажна глина, няма да образува облак, който да се отмие и да повлече рибата надолу по реката.

Бели червеи или пинкита на кръгла плувка като Jean Francois, или по-голяма стръв като червей или двойка кастери на по-малка плоска плувка, ще се целят в качествени екземпляри от привлечените от тази смес риби. След топките първоначална захранка, постоянното подхранване с коноп ще задържи хранещата се риба, а може да се използва и на куката.

Бързи реки

Съставки: Fine Carp/River/глина (Terre de Rivierei/Aromix Liquid Hemp

Тази смес се използва основно за бързотечащи европейски реки, като река Вах в Словакия, или канала Кастрехон (Castrejon) в Испания,но може да се използва и на реките Уай (Wye) или Севърн ( Severn), а както и на придошли реки. Както Fine Carp, така и River, са много лепкави дънни захранки, които могат да задържат  насипната храна. Terre de Rivi?re отново се използва, за да придаде тегло.  Аз бих смесил всички компоненти заедно, за предпочитане с бъркалка, преди да навлажня с вода, докато почти стане готово. След това добавям течен ароматизатор „коноп” – Aromix Liquid Hemp. Това има два ефекта – явният е че добавя аромата на коноп, който е най-добрият познат атрактант за риба, докато захарното съдържание на  Aromix ‘омекотява’ сместа.         \

Така сместа не се активира толкова силно и не привлича чак толкова много дребна риба. Така всякакъв джокер, вердевас, кастер или рязан червей ще паднат на дъното в очакване на по-голяма риба, като платика, скимер или мряна, които доверчиво да се хранят.

Най-добрият начин да се лови над тази стръв е или да се придръпва малка плувка от типа на Stach, или да се използва по-голяма версия, която да лежи на дъно със статична стръв.4

Двойна глина

Съставки: Мокра глина (Terre de Somme/ бентонит

Това е най-важната смес, когато се използва вердевас и джокер. Използва се най-общо за подхранване на участъка след като първоначалната захранка е изядена и рибата започва да се оттегля. Изисква се внимание при смесване и лесно може да се разпадне. Започнете с пресяване на мократа глина в кофа, а след това добавите 1/3 торбичка сива глина и ги размесите. След това с дрелка (бъркалка), разбъркайте сместа, докато вече не сивее. Използвайте пръскалка с най-фината възможна дюза , за да впръсквате вода докато разбърквате. Продължавайте да разбърквате, докато видите първите признаци на слепване и започнат да се образуват малки бучици. Тогава трябва веднага да спрете, иначе всичко започва наново! Добавете джокер и направете от сместа топки с размер на топки за голф  , които къпирайте в участъка.

Като общо правило, подхранвам всеки път когато кълването намалее. Не забравяйте да покриете сместа с влажна кърпа, за да не изсъхва. Бих казал, че тази смес се използва в 95% от всички международни състезания, в които участва английският национален отбор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.