Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Луд по шарана

Луд по шарана

С навлизането в студените части на календарната година, стратегиите за постоянен и качествен улов на шаран на търговски водоеми трябва да бъдат преценени и променени, така че да отговарят на по-променливите от всякога условия. Има моменти, в които шаранът се храни лакомо, но други пъти преобладаващите условия играят своята роля и е трудно да бъде съблазнен. Рязкото охлаждане, промените в налягането (а някои биха добавили и фазите на луната) могат да се отразят доста неблагоприятно на шаранджийския спорт.
2Като редовен участник в три риболовни мача седмично, за мен е важно да следя и за най-малките промени в поведението на шарана в прехода от лято към есен. Ключът към успеха е през цялото време да си обективен и да се адаптираш към конкретните условия за деня. Не е задължително това, което е сработило дори и ден преди това, да е приложимо точно в деня на събитието (мача).!
През това времена годината а после и през зимата, прилагам онова, което наричам „План на Пери в 4 точки“ и ви предлагам да правите същото, за да можете да обърнете нещата в своя полза. Нека да навляза в детайли в този прост , но ефективен подход.
Казано просто, отбелязвам си четири зони в моя участък, така че да увелича шансовете си да хвана шаран, а също и други видове, стига да са така добри да се хранят. Рибите могат да се събират на плътни пасажи понякога, така че е важно добре да измерите наоколо, за да установите къде на дъното на езерото има особености , тъй като най-вече шаранът обича местата, на които има ръбове и падини,
Крайбрежните зони също са вероятни ловни участъци, но това дали шаранът ще дойде наблизо зависи най-вече от температурата и цвета на водата. На търговски водоеми шаранът се е научил да търси остатъци от останала храна (захранка) в крайбрежната зона, но също и добре знае кога има мач и идва едва в края на деня. Като приложите по-тих и спокоен подход, бихте могли и да ги съблазните и по-рано.

Ще измеря дълбочината между 11 и 14 метър, а също и на около осем метра от едната страна, особено ако намеря някакъв пад, или плато, където може да стои шаранът. Това са първите две точки от моя 4-точков план, а другите две ще бъдат в крайбрежната зона отляво и отдясно, особено ако са лесни за захранване и риболов.
Mescar е езеро от 4 акра, разделено на 64 участъка. Това е открито езеро с шест залива и без острови, с шест фута средна дълбочина. Въпреки че е изкуствено езеро, основната му част изглежда доста „естествено”. Това, което искам да кажа, е че дъното не е толкова еднообразно. Дълбочините варират и всеки участък е различен от другия. Честно казано, на мен това ми харесва защото е добро риболовно предизвикателство и кара мозъка да щрака през цялото време. Да ви кажа честно, прекалено еднаквите риболовни места може да са много досадни, макар и да са създадени с доброто намерение за справедливо състезание. Лично аз предпочитам езера със смесени условия където основният залог за спечелване на мача е ноу-хауто за начин на мислене, предизвикателство за ума, а не надпревара за бройка риби. Тук на Mescar, ще ви се наложи да измисляте всичко в движение!
Гледам монтажите ми да са възможно най-прости, може би само с един малко по-сложен елемент, който е вързаните на косъм пелети и за който ще разкажа подробно малко по-късно. За близката крайбрежна зона избирам плувка модел 4×12 KC Carpa Chimp. Това са доста яки, добре направени плувки, идеално подхождащи на стреса и напрежението на шаранжийския риболов. Антената е доста дебела и дълга и аз обикновено добре я утежнявам, за да потъне. Върху металното стъбло има три гумички, така че дори и еднат ада се скъса, това не е отразяв на риболова.
Якостта на ластика и линията са продиктувани от това колко труден смятам, че ще бъде риболовът.1
Аз утежнявам плувката с малки, лесноподвижни сцепени сачми Preston Innovations Stotz-броеница от шест No9, групирани заедно на около 15 инча от куката, както и три No 10 разпределени на равни разстояния отдолу. Якостта на ластика и линията са продиктувани от това колко труден смятам, че ще бъде риболовът. Типичният ми избор при целеви улов от шаран от 2lb до l0lb, плюс няколко по-едрички скимери и платика, би бил бял или сив Hydrolaslic. По-лекият бял е с размери от 6 до 10, а сивият – от 10 до 14. Крайбрежните зони често могат да предложат по-голям шаран, така че за по-голяма предпазливост, обикновено избирам сивия. Изборът ми на влакно обикновено се спира на Maver Genesis от 0.14mm за основната линия и 0.12mm за повода. Предпочитаният от мен модел кука е Tubertini 80, която е здрава и суперостра, с размер 16 за пелети и 18 за сладка царевица. Абсолютно съм уверен в размерите и вярвам, че те привличат повече кълване.
Използваният от мен монтаж за риболов в по-дълбоки води включва по-голяма плувка 4×14 KC Carpa Chimp. Тук избирам белия Hydro ластик, тъй като очаквам повече скимери и платика по-натам. Влакното и куките са същите като при другия монтаж.
Правя си също и няколко идентични резервни монтажа, на намотвачки , разбира се, просто да съм сигурен, че при късане и оплитане по време на мача няма да си губя времето. Имам и друг подобен монтаж, поставен на топ кит и в него се крие моята малка тайна за формата на монтажа на косъм. Аз слагам пелетите на монтаж на косъм. Ключовото предимство да се използват твърди пелети с лента за монтаж на косъм е че при подсечка не ги губите и можете да замятате отново, докато закачите риба – а това си е голямо пестене на време.
Монтажът на косъм е прост за сглобяване. Просто слагам лента за стръв преди да направя началната прима за монтажа на косъм и това е! Готово за използване и не е нужно да се правят разните му там ласо-възли. Изборът на кука е размер 16 Kamasau В911 с ухо. Моделът на утежнение за монтажа за риболов навътре в откритото е малко по-гъвкав. Това, което искам да кажа, е че мога да започна, например, с броеница и няколко по-малки, разпределени дропера, но мога също и да раздалеча сачмите за да може стръвта да пада равно и гладко. Защо? Ами просто защото сработва от време на време, а и защото, както вече споменах, трябва да прилагате по-неконсервативен подход. По това променливо време на годината рибата може да е както над, така и на дъното, така че трябва да експериментирате с утежненията.

Преди края на ноември, все още всичко се върти около пелетите и царевицата. За да има шанс да спечелите мач, трябва да се целите в по-голям шаран, който неминуемо можете да съблазните с царевица или пелети на куката.
Може да се окаже, че си заслужава да се добави малко повече храна, а да се раздвижат нещата!
Дори и да казвам това, не съм от тези, които не биха опитали и с друга стръв. Винаги имам желание да опитвам нови възможности и нещо, което определено съм установил, че работи изключително добре, са пелетите от чуфа (земен бадем) Dynamite Baits Monster Tiger Nut.
С какво са толкова специални? Ами, произвеждат се в три размера – 4mm, 6mm и 8mm и са направени от разтворими във вода съставки като брашно от чуфа (Tiger Nut) и мляко от чуфа. Щом веднъж попаднат във водата, пелетите, които са натъпкани с много и неустоими атрактанти и естествени захари, като имат много добри попускателни свойства и веднага привличат и стимулират шарана да се храни. Тези пелети имат този супер-сиропен, леко орехов Untitled-15аромат и сладък вкус, който се свързва със земните бадеми (чуфата), от години доказана стръв за големи шарани. Нещо повече, това не са истински земни бадеми и могат легално да се използват на повечето от по-модерните и напредничави търговски водоеми! Наистина високо ги ценя , тъй като са алтернатива на стандартните пелети.
В моят, състоящ се от четири точки , план за атака, подхранването е доста просто: просто трябва да сте сигурни, че всички са подхранени, така че всеки път когато решите да посетите някоя от тях, да имате добър шанс да уловите риба.
Обикновено давам бърз старт на ловните участъци (точки) като използвам средна купа за щека, с която вкарвам смес от различни по размер пелети в участъка, в който съм набелязал. Докато ловя на дадения участък, обикновено сипвам с купичката на щеката допълнителни парченца стръв, главно накиснати твърди пелети, които бързо да се спуснат и разпръснат на дъното
Обикновено започвам със стръв нагласена така, е едва да докосва дъното. Тук отново трябва да подчертая наложителната необходимост внимателно да измерите дълбочините на ловните участъци. Дълбочината, на която представям стръвта в крайбрежните участъци, е два до три фута, но при тези навътре трябва да се измери точно, тъй като варира от четири фута на близкия риф до шест фута на 11 метра.
Първият час винаги е трудно предвидим. Понякога може да бъде много продуктивен, друг път да е истинска мъка, но трябва да сте еднакво търпелив, като и да променяте, утежненията и размера на стръвта, докато накрая започне да кълве.
Бих казал, че ако през първите 30 минути не кълве кой знае колко, може би си заслужава да захраните отново с по-голяма доза, просто да опитате да привлечете риба и да оживите участъка! Малко е хазартно, но аз бих заложил, само и само да привлека повече интерес от рибата.
Поставям царевица на куката като прокарвам жилото надолу през горния край и го изваждам отстрани. Установил съм, че при този начин се закача повече риба при кълване. Някои риболовци монтират пелетите през горната част, но аз предпочитам да прокарам куката около тялото. Може да си е лично предпочитание, но иначе пак ви казвам, че трябва да мислите разкрепостено и да експериментирате докато постигнете добър коефициент кълване/закачане. Монтажът на косъм може да е уникален начин да се представят пелетите, така че опитайте и него.
Днешната сесия се разви , както следва:
Улових четири едрички шарана, в бърза последователност, в близкия ловен участък, на рифа (издатината), който намерих. Закачиха се на пелети. След това отново подхраних същия участък и опитах пак, но uулових само скимери и платика. Пак подхраних същото място и след около час опитах крайбрежната зона вдясно, но нищо не излезе, така че й добавих още пелети и я оставих за малко, като наблюдавах дали ще се появи активност.
Другият крайбрежен ловен участък беше надолу към десния бряг, почти в съседния участък. Той се оказа по-продуктивен може би защото шаранът се чувстваше по-уверен да се храни там.

Моят подход в това променливо време на годината е добре премерен.

Untitled-17Този план или по-скоро рутинно упражнение да се опитват последователно различните ловни участъци и да се вади риба от всеки от тях, със сигурност увеличава времето на улова, а това води единствено до повече риба в живарника (мрежата, ама нали на някои не им харесва „мрежа” ?).
Отне ми три часа подхранване, за да накарам рибата да се настани в по-далечния участък: същевременно по-близката линия се оказа по-продуктивна в началните етапи с няколкото добри шарана от нея. Само че когато рибата се настани на по-далечния участък и закачената на косъм пелета, успях да натрупам едър, 41b шаран плюс няколко платики и една хубава мъздруга (Leuciscus idus), което даде тласък на общото тегло на улова.

Моят подход в това променливо време на годината е добре премерен. Днес беше по-меко, но въпреки това рибата беше несигурна от време на време. Аз обикновено не препирам и търпеливо подхранвам участъците, а именно това и се иска при променливото време, свързано със смяната на сезона.
В крайна сметка, отметнах похвалните над 601b-plus улов, с няколкото бонус шарана, които дойдоха изневиделица от крайбрежния участък преди съвсем да замре. Това често се случва, така че бъдете готови!
Когато ловите шаран на търговски водоем, винаги опитвайте и възприемайте добре обмислена стратегия. Наистина, чувствайте се свободни да използвате моя собствен план от 4 точки! Работата е там, че определено ще натрупате повече риба, ако подходите към своя участък като имате наум подготвен набор от възможности. Наслука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.