Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Тънкости за зимни бабушки

Тънкости за зимни бабушки

Бедна на хранителна стойност захранка, фина и с цвят подобен на почвата, евентуално и една идея сол, умерено количество вода…
Това са основните съставки за хубавия зимен риболов, особено на канал.
Кошниците за улов са запазени само за смели риболовци, които са готови да се сблъскат със студа и лошотовреме.

100_1027През зимата спадът на температурите води и до значителен спад в активността на рибите, а вследствие на това и значително намаляване на тяхното хранене.
Обратно, през лятото има тенденция рибата да се нахранва значително по-активно. Поради тази причина в студените зимни месеци храненето трябва да бъде изключително прецизно. То може да бъде регулирано по количествени параметри икачество на подхранката. Както вече сме коментирали параметрите на храната са – размера на частиците, цвета и съставките. Освен състава е важно по време на самия риболов да се подава точно толкова подхранка, колкото е необходимо. Не повече, за да не се прехрани рибата, но и не по-малко, за да не изчезне от вашето хранително петно. Самата подхранка не бива да е питателна з може рибата да е активна в участъка възможно най-дълго време. Така че има множество решения..
В тази статия ще се спрем по-подробно на рецепти, които можете да приготвите сами в къщи, но приготвени така, че да не прехранват рибата.
Може да решите да направите специфична зимна захранка, като замените или намалите до максимум най-хранителните брашна, като например царевичното кюспе и по-мазните брашна. Можете също и да печете брашната като конопа и галетата, за да ги обедните. И освен това, като добавите 30 % земя, хранителната стойност на останалите брашна ще намалее още повече (рецепта № 1).
Второто решение е да замените със земя 50 % от основната захранка, без да променяте нищо в рецептата. По такъв начин значително ще намалите хранителната стойност на началната захранка. При все това обаче захранката няма да работи толкова добре и няма да е така ефикасна,поне що се отнася до дисперсия и и атрактивност (рецепта № 2). Третата опция не е най-лошата, поне ако съдим по това, че се използва от множество състезателни риболовци. Има и още един вариант да подхранвате без подхранка, като използвате чиста глина с добавен фуил и съвсем малко пинки вътре.

МНОГО СВЕЖА СТРЪВ100_0940
През зимата е важно стръвта да е прясна. Стръвта от добро качество е гаранция за успех, особено когато е свързано с чувствителна и добре балансирана линия. Това да се добавя фуил или вердевас в захранката е класика. Бабушката реагира адекватно на тази стръв целогодишно. Първо разделете фуила, като за целта можете да използвате или фина суха глина или разделител на Сенсас. Още един допълнителен трик : когато свият студовете, внимавайте да не слагате фуила и вердеваса веднага в земята – ще замръзнат за нула време. Що се отнася до стръвта, аз най-често използвам вердевас и червени пинкита, но и другите са атрактивни.

Тъмен цвят, за да се слива със земята
Защо е толкова важен цветът на захранката ? Трябва да се знае, че рибата адаптира цвета си според средата, в която живее. Колкото по-тъмно е дъното, толкова по-тъмна ще е рибата. Тази адаптация спрямо цвета на естествените условия на живот е предпазна мярка срещу хищниците. През зимата се използва много тъмна захранка, почти черна (Van Den Eynde – Super Match). Това й дава предимството да се слива с дъното, което по това време е доста тъмно поради разлагането на растителността,която го покрива.Освен това водата е доста по-бистра, а това увеличава зрителния обхват на рибите и то най-вече на хищните. Когато направите хранително петно от светла подхранка рибата заставайки върху него се превръща в идеален обект за хищниците. Тогава мирните риби не стоят върху петното, а се нареждат по края на обръча.

Променяйте цвета според дълбочината на риболова

100_0937Изберете по-тъмна захранка – това ще позволи на рибата да се почувства малко по-сигурна и защитена на дъното, с което е свикнала. Ако сложите малко повече фуйл от вердевас, това ще е истинска радост за рибата. Дори и масата ще е с украса ! Това ще ви позволи да ги задържите по-дълго в участъка без дори да привлечете щука или някой друг хищник. Да, но ако водата, в която ловите не е прозрачна, трябва да се процедира другояче. Най-често се използва кафява,леко червеникава захранка, особено когато дълбочината е по-голяма. Трябва да се знае,че дълбочината също оказва влияние върху цвета на захранката. Червената захранка ще си остане червена на 1,5 м, но към 4 м вече ще бие на сиво. Всъщност колкото по-голяма е дълбочината, толкова по-избледняват и се замъгляват цветовете. На голяма дълбочина ще се виждат само сиви и бели нюанси.

Повторно смилане и пресяване на брашната
Гранулометрията на захранката си има своето значение, когато захранвате през студения период. Това е така защото колкото по-големи са частиците, толкова по-бързо засищат рибата. Тъй като вече сме намалили хранителната стойност на състава на захранката, сега ще я смелим възможно най-фино. Това ще придаде още по-голяма ефикасност на нашата смес. За целта е достатъчно да се смелят фино по-едрите (грубите) брашна. Затова пък на този етап те не трябва да се нагряват, тъй като така може да се увредят ароматните им свойства. Ако въпреки всичко са останали някакви едри частички, пресейте сместа. Така ще се елиминират грубите частици и сместа ще стане по-хомогенна. Но внимавайте ! Ако вече сте сложили стръвта, като фуйл например, вече е много късно. Въобще не пресявайте ! Иначе ще съсипете всичко.

„Посолете” малко риболова
Солта е нещо малко, което можете да добавяте през зимата. Всъщност, макар и да е подходяща за всички сезони, през лятото има по-голяма тенденция да се добавя захар. Солта има множество свойства. Рибите имат нужда от нея, за да се чувстват добре.
100_1048Сладководната риба има по-голямо съдържание на сол в тялото си, отколкото има в естествената й околна среда. Това й създава проблем, тъй като солта е с тенденция лесно и бързо да се свършва. Така че рибите трябва по някакъв начин да се сдобият с нея от водата, а това не е никак лесна задача. Така че да им се предложи сол несъмнено дава предимство. По такъв начин ще помогнете на рибата за регулиране на тяхното осмотично равновесие (тоест количеството сол, необходима за биологичното равновесие на рибата). Всъщност ефектът за самия риболов е в това, че рибата ще е по-възприемчива. А освен това солта ще подобри вкуса на захранката (като в кухнята). Остава да е намери каква е най-добрата доза. Средно се слага около шепа едра сол на килограм суха захранка, но може и да е по-малко. В крайна сметка е въпрос на вкус. Освен това, аз отделям голямо внимание на ароматите,като копър и кориандър, които са доста ефикасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.