Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Дарън Кокс - риболов на канал

Дарън Кокс – риболов на канал

Някога каналите бяха кръвоносната система на Великобритания, но в наши дни е по-вероятно на тях да срещнете рибари, отколкото претоварени със стоки кораби. ДАРЪН Кокс навлиза дълбоко в темата за това как да започнем да ловим на канали…1

Въпреки че първоначално каналите са били построени, за да осигурят евтина и ефикасна транспортна мрежа , която да обслужва индустриалната революция в страната в далечния 18 век, едва ли някой днес би могъл да ги направи по-удобни за риболов! Когато разглеждате основен проект на канал, ще разберете защо те са използвани за концептуален проект за много от ‘канализираните’ търговски водоеми за риболов надлъж и нашир по страната.
С идването на щеките през 80-е стана още по-лесно да се лови на каналите. Повечето от ‘каналите за туристически корабчета’ са с ширина от 14 метра, което ги прави идеални за щеков риболов, а не ви и трябват кой знае колко монтажи. Ако имате монтажи за бяла риба на езеро и такива за шарани, те със сигурност ще се справят с 80% от вашия риболов на канал.
Преди да започнем да говорим за монтажи, няма да е зле да разгледаме дизайна на каналите, за да имате по-ясна идея как да подходите към тях. Основно каналът е воден път за лодки, така че той трябва да има определена дълбочина, за да функционира както трябва. Повечето от нашите канали са с дълбочина от 1.4 метра и 1.8 метра в най-дълбоката им част. Обикновено това се пада точно в центъра на канала и именно там плуват повечето лодки, освен ако не срещнат друга лодка.
Така че двете страни на канала обикновено са плитки, макар и двата бряга да се различават един от друг. Алеята за влачене на лодките често е укрепена с метални панели (или ламарини), за да се гарантира, че няма да слегнат. От тази страна на канала обикновено дълбочината е около 60cm досами колоните, която оформя нещо като плитчина с ширина около метър. От там постепенно се спуска наклон, докато се достигне пълната дълбочина на канала е в средата.
2От другата страна на канала е основната плитчина, която обикновено е комбинирана с бряг, обрасъл с естествена зеленина, тръстики, корени на дървета, дънери. Вътрешните градски канали могат да имат и стена или ограда, но въпреки това, тези препятствия обикновено изтикват лодките към алеята за влачене (където обикновено седи рибарят), а отсрещният бряг се затлачва с още повече тиня и става все по-плитък и все по-широк, обикновено на метър от брега. При всички тия препятствия, можете да си представите къде ще бъде рибата. Срещу отсрещния бряг имате само няколко инча вода и трябва много внимателно да подбирате кои места биха били най-вероятни за хващане на риба.. Има най-различни видове риба по нашите канали, но основните видове там са бабушка, костур, скимери и по-големите платика. шаран и лин. Тези риби бурно се развиват и някои екземпляри могат да достигнат до доста големи размери – 5-6 кг шаран е най-често търсената „мишена” напоследък! Има още и кефал, бяла риба (сулка), щука, а на някои канали има даже и кротушка.
За да си изберете участък, трябва да познавате всички характерни особености на канала. Когато има широки участъци, обрасли с тръстика или бурени, обикновено те са пълни с риба. Висящите клони и храсталаци на отсрещния бряг също означават риба, особено бонуси, такива като платика, скимери, шаран, лин или кефал. Привързаните към отсрещния бряг лодки също са места, където се задържа риба, особено пред зимата. Бабушка, скимери и кефал обичат да се крият под тъмните носове на широките кораби. Ако остреща има такива особености, за най-добри резултати ще трябва да намерите между 30см и 60 см вода. Можете да ловите на по-плитко на отсрещния бряг, особено през лятото, но тази дълбочина е най-добрата за постоянно добри резултати. Големите риби като шаран. лин и кефал,може би се придържат към отсрещния бряг и за да ги уловите трябва да ловите близо до някоя по-характерна особеност (препятствие).
Монтажите и ластиците, които ви трябват, са прости; просто използвайте летните монтажи за шарани – малък дибер от 0.1 5g DC7, на линия от 0.18mm, вързана директнио към no18 Drennan Super Spade, би трябвало да свърши чудесна работа. Комбинирайте всичко това с ластик No16 и не би трябвало да имате някакъв проблем с големите кефал, костур или шаран.
Най-добрата стръв обикновено са кастери и червеи, но може и коноп, но днес рибарите използват царевица, пелети или месо , за да се целят в по-големи риби. Има смисъл да се започне с рязан червей и кастери , към които можете да добавите „мостри „ от друга стръв, за да видите дали ще потръгне. През зимните месеци може да се наложи да използвате по-леки ластици и линии, но ще ви трябват повече внимание и грижа, ако ловите близо до дънери.
За скимери и платики ще ви трябва повечко финес. Обикновено те обичат да се хранят в две зони на канала. Два до три фута на отсрещния бряг обикновено е добра дълбочина, на която можете да ги намерите, както и в основата на ръба отсреща, ако става дума за плавателен канал.

ОСОБЕНОСТИ НА ТЕРЕНА
Отсрещният шелф обикновено е много плитък заради наносите. И макар и дълбочината да е само няколко инча, рибата се чувства в по-голяма безопасност поради по-голямото покритие и това го прави първата зона, в която да се целите през цялата година.Очаквайте да видите повече бонус риби като шаран и лин близо до надвисналите клони и обраслите с тръстика места.
Ловете съвсем близко до тези забележителности , особено когато се касае за шаран. На направените под формата на канали търговски водоеми използвайте достатъчно здрави такъми. Освен това ловете на къса линия, за да усетите веднага кълването и да избегнете оплитания в клоните.

ОТСРЕЩНАТА ПЛИТЧИНА
3Наклонът на отсрещната страна, веднага след плавателния път, е добро място, в което трябва да се целите, защото рибата ще се движи нагоре по наклона, за да стигне отсрещната плитчина. Ако поставите стръв там, ще уловите най-разнообразни видове. Рибарите на скуат (Squatt – малък бял червей, широко разпространен във Великобритания) смятат , че това е ключово място за рибата, която търси около 2-3 фута вода, където да се храни на спокойствие.
На някои канали има дървета, които са надвиснали точно над канала , и ако ловите около тях, ще намерите доста риба, която е намерила убежище в по-дълбоката вода.

НАКЛОНЪТ НА ОТСРЕЩНАТА СТРАНА
Дъното на отсрещната плитчина е място, което Дарън смята за много важно, пък дори и само като резервно място, в случай на нужда. Като захранвате редовно с малки количества бял червей, когато потопите монтажа, можете да извадите голяма бабушка и някой и друг скимер и платика, което е идеално, особено ако искате да оставите „активната” линия от отсрещния бряг да почива.

КАНАЛЪТ ЗА КОРАБИ
Каналът за кораби и долната част на близкия до вас наклон често се пренебрегват. През лятото това ще е най-заетата част от водоема поради преминаващите кораби и няма да можете да ловите със същия ритъм като през зимата, но когато водата е бистра, тази дълбочина е мястото, към което се насочват много риби . Захранването със squatts и пинки с тъмна дънна захранка сработва за малките риби и понеже има допълнителна дълбочина, рибата ще се храни с по-голямо доверие и няма да се плаши от движението на щеката над главите им.

НАБЛЮДЕНИЕ НА ТРАФИКА
Корабите разстройват рибарите много повече от рибата и това е факт! Бъдете любезни с водачите на корабчетата и вероятно и те ще ви отвърнат като спазват ограничението за скоростта. Тайната на риболова на канал е никога да не захранвате прекалено много, когато често преминават кораби. Корабите ще размиват захранката и затова хвърляйте по малко рехава захранка, но често.
Когато има кораби, изглежда, че каналът тече във всички посоки. Тъй като шлюзовете се отварят, затварят, отново се запълват, каналът ‘ще скача’, тъй като нивото ще се вдига и спада рязко. Хвърляйте по едно око и не захранвайте, когато има прекалено много движение. Когато водата се успокои, отново ще продължите да ловите. Не забравяйте, че каналите ги има именно заради корабите!

ИЗБОР НА СТРЪВ
4Той е много прост, защото несъмнено най-добрата стръв са скуат, пинки и бял червей. С тях се лови де що има на канала. При типичен летен излет си взимам половинка скуат, 0.250г пинкита и малко червен и бял червей за куката. Четвърт кастери и шепа червеи са достатъчни за някоя и друга по-голяма риба като бонус. Конопът също е добър за канали, защото можете да го използвате както за линията за бяла риба, така и за бонус-рибите. За вашите бонус риби винаги можете да вземете някоя и друга пелета, царевица или месо , ако искате да пробвате. Ако не ви трябва много дънна захранка, един пакет за езеро или канал , овлажнена и пресята, може да ви стигне за цял ден риболов.

ДЪЛБОКИ КАНАЛИ
На север и на места, където достъпът до докове близо до морето е важен, каналите обикновено са по-широки, за да могат да преминават по-големи кораби. Канали като Aire S Calder Navigation, Manchester Ship Canal и Gloucester & Sharpness Canal имат традиционната форма на канали – крайбрежни плитчини с дълбок централен канал – но те са много по-широки и много по-дълбоки, така че се изискват малки промени във вашия подход. Дънната захранка трябва да е по-тежка и ще се наложи да захранвате повече, за да се преборите с теченията, предизвикани от отварянето на шлюзовете. Освен това те са изложени повече на неблагоприятни за риболова влияния. Въпреки това популациите от платика, костур и бабушка са големи, така че можете да разчитате на голям улов , на щека, поради по-голямата дълбочина

ЛИНИЯ НА ГОЛЯМАТА РИБА
Освен особеностите на острещния бряг, централната, плавателна част на канала, е друго ключово място, където можете да се насочите за голяма риба. През лятото ще видите рибата да патролира на дъното на плитчините, където се събира повече храна, а през зимата, когато по-дребната риба се събира на пасажи тук, има вероятност наоколо да се върти костур. Един добър начин да се ловят тези големи костури – е рязаният червей. Нарежете половин дузина червеи и някой и друг кастер и ловете с червей на куката, като го влачите бавно , за да привлечете вниманието на костура.

ОПОЗНАЙТЕ МОНТАЖИТЕ СИ
Поради специалния дизайн на каналите, ще трябва да направите няколко монтажа, за да можете ефективно да ловите по цялата ширина на водоема. Каналите варират на дълбочина заради наклоните и плитчините, създадени от корабния трафик и за да увеличите шансовете си когато ловите по тези места, трябва да обърнете внимание на това как е утежнен всеки от монтажите, така че да може да остане неподвижен при всякакво течение. Важно е как искате да представите стръвта , както и това как ще се храни рибата. Рибарите от висок клас ще имат навързани готови множество монтажи, за да покрият всички вариации на дълбочината, а освен това те ще имат версия от всеки монтаж с тежка и лека плувка, за да се борят с променливите условия.
По-долу има три монтажа, които биха покрили повечето ситуации на канала. Разбира се ,с придобиването на опит ще се научите как и кога да правите промени на всеки от монтажите. за да сте сигурни, че ловите ефективно на всяка една сесияТова са райони на канала, в които стръвта се промива нагоре и надолу по рифа, когато корабите минават и скимерите биха се хранили на всякаква дълбочина. През зимата обаче е по-вероятно те да се спуснат надолу по рифа на по-големи дълбочини. Ще ви трябват различни монтажи за тези две линии, тъй като дълбочината е прекалено различна, за да можете да ползвате един и същ.

За по-плиткия водоем на шелфа аз бих използвал плувка 4×10 или 4×12 DS16. Монтажът има основна линия 0.12m, вързана към лек, 0.08mm повод и Drennan Fine Match с размер 20 или 22. Ластикът е No3.Утежнението е проста броеница със съчми на разстояние, която пада бавно във водата и прихваща всяка риба, която пресреща стръвта на средата на водата.
Най-добрата стръв е скуат или пинкита в първите две топки със суха, фина захранка. Скимерите и платиката обичат дънната захранка и това оживява водоема много по-бързо, отколкото рехавата захранка. В началото аз бих захранил с две топки с дънна захранка, само с няколко squatts и на двата – и плиткия, и дълбокия участък. След това ще продължа да захранвам със скуат на тези две линии, които обикновено са само на метър една от друга. Катапултираният скуат обикновено се разпръсква над двата района като част от него остава на шелфа, а другите падат в дълбокото на другата линия.
Вторият, по-дълбок участък, е покрит със същия монтаж, но с малко по-тежка плувка. 4×14 DS16 е по-добрият вариант тук, а съчмите трябва да са събрани накуп и малко по-надолу по линията, така че тя да стои добре в дълбока вода. Линията, куките и ластиците са идентични на предишния монтаж. Можете да използвате този монтаж за да ловите надолу по близкия до вас риф,макар, че най-вероятно той е малко по-дълбок. Ако обаче маркирате двете дълбочини с Tipp-Ex върху щеката, ще можете да използвате един и същи монтаж.
Първоначалната ми стръв на куката винаги е червен бял червей. Изглежда той намира веднага големите риби и ако няма никакви от тях, аз напълно уверено сменям с пинки или с един единствен скуат, за да ловя риба с какъвто и да било размер.
Не бих се поколебал да подхраня с малко повече дънна захранка по-късно, за да оживя отново линията. Една по-големичка топка, подадена чрез купичка обикновено върши работа, особено, ако често минават кораби, които разпръсват храната. Най-близкият риф обикновено е мястото, където трябва да се започне риболовът на канал. Именно там ще намерите доста дребна бабушка, костур, скимери и кротушка. Малка топка дънна захранка с размера на топка за голф ще ви помогне да хванете риба през първите 40 минути, а дори и малко повече, но по-късно този участък обикновено замира и след това няма да хванете нищо до края на сесията. Докато ловите на тази линия обаче, ще дадете време на другите участъци да се населят и там вече да има риба, когато решите да се прехвърлите на тях. Има и други места на канала, където можете да наловите доста риба. По някое време, когато няма толкова много кораби, центърът на канала може да бъде идеален за голям костур, скимери, а дори и голяма бабушка. Това е любим участък през зимата когато каналите се освобождават и има два начина, по които можете да ловите. Първият е атака на големите риби с червеи и кастери.
Това е страхотен начин да уловите голям костур, а за него ще ви трябва и по-здрав монтаж. Голямо парче червей на кука номер 16, вързана на повод 0,12мм е достатъчно здрав монтаж. Започнете да захранвате с 6 нарязани червея с 20 кастера – всеки хранещ се костур или бонус голяма риба незабавно ще намери тази комбинация.
Като движите стръвта на куката нагоре надолу или я влачите по дъното от една на друга страна, ще предизвика всеки костур в района да поеме стръвта. Когато клъвне, изчакайте няколко секунди и едва тогава да подсечете!
Другият по-ловък начин е, когато ловите на дълбока вода и не очаквате да има много големи риби и просто търсите случайно количество бабушка и скимери. Като постоянно захранвате 3 или 4 червея на ръка и ловите на по-деликатен монтаж с минимум 0.09mm линия и кука номер 20 с един червен бял червей, можете да хванете някоя и друга бонус бабушка. Този подход може да е малко като «удари или пропусни», но си заслужава да опитате, особено ако знаете, че на мястото има големи бабушки или костури. По същия начин на тази линия можете да използвате и кастери.
Каналите по цялата страна са пълни с риба и са или много евтини, или безплатни за риболов. Подбирайте внимателно вашите участъци и ще имате наистина фантастични дни на риболов. Отбележете си всички особености по канала. Задайте си въпроса къде би могло да има риба и ловете на това място.
Има цели мили канали, на които не се лови много, така че ако сте готови да намерите риба там,можете да практикувате страхотен спорт , само за вас. APF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.