Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
ИАРА започва проверки за продажба на незаконна риба по магазините -

ИАРА започва проверки за продажба на незаконна риба по магазините

София, 2 декември 2013 г. –  Във връзка с Никулденските празници, инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ започнаха засилени проверки по водоеми, рибностопански обекти и търговската мрежа в цялата страна.

12,уеПроверяват се водоеми, рибностопански обекти, пазари и магазини за продажба на риба и рибни продукти, с цел уточняване на придружаващи документи – разрешителни за улов на риба, произход на рибата и декларации за първа продажба.

 При установяване на несъответствия се предприемат действия, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. Масовите проверки ще продължат до 6 декември 2013 година, включително, а след това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

 През последните дни на месец ноември, инспектори от отдели „Рибарство и контрол“ на ИАРА Варна  и Бургас са извършили проверки за бракониерски набези и нерегламентиран превоз на риба.

Инспекторите на ИАРА Варна са извършили проверка на пазара на град Дългопол. Там е заловено лице, извършващо нерегламентиран превоз на риба с лек автомобил „Опел Астра“. На нарушителят с инициали А.К.А е съставен акт за превоз на риба в неспециализирано транспортно средство. От лицето е иззета 28,900 кг. риба /бяла риба – 2.100 кг., пъстър толстолоб – 10.500 кг., уклей – 11.200 кг. и сребриста каракуда – 5.100 кг./ В последствие рибата е дарена на социална кухня към Варненска и Великопреславска митрополия.

Инспекторите на ИАРА Бургас съвместно с Асоциацията на природозащитниците Бургас  са извършили поредна проверка на язовир „Мандра“. От водоема са извадени 1400 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях 30 кг. риба – сребриста каракуда е върната във водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.