Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как са печелим през януари - риболов на бомбарда -

Как са печелим през януари – риболов на бомбарда

Този месец Стив ни води на втвърдилия се като камък търговски водоем, за да ни покаже как да успеем да накараме рибата да клъвне поне няколко пъти!
6 Януари е може би най-трудният месец за риболов. Късата светла част на деня, ниските температури и променливото атмосферно налягане – всичко това прави този месец най-ниско продуктивното време на годината. Но понеже всички ние сме запалени риболовци, все така гледаме всяка седмица да се отдадем на любимия спорт, а с малко повече мисъл можете да уловите доста риба дори и при най-лошите условия.

За мен през януари всичко е въпрос на това да клъвне поне няколко пъти – отминаха онези дни, в които беше нещо обичайно да извадиш 50кг и сега вече трябва къде по-скромен улов, за да можеш да грабнеш заветния кафяв плик с наградата. Често ти стига да клъвне една шепа пъти, за да си осигуриш място в челното класиране, а през това време от годината пълното доверие  подхода е първостепенно значение.

Има доста риболовци, които могат да уловят някой и друг шаран през зимата, но номерът е в това да извадиш няколко допълнителни!

Бомбардата

Бомбардата осигурява много повече зимни шарани, отколкото всеки друг метод! Това е фантастичен подход, когато рибата просто не иска да се храни и трябва вие да отидете при шарана вместо той да дойде при вас. Бомбардата ви дава възможност да ловите със статична стръв на различни дистанции, да претърсвате участъка, без да използвате много захранка.

Трябва обаче да можете да четете участъка, а не просто да заметнете и да чакате. Заметнете в участъка и гледайте за кръгове, които да ви дадат индикация за това къде може да има риба. Веднъж щом ги намерите вече е въпрос на подход и конкретна работа, за да ги извадите!

 

Не замятайте преди началото!

Една от най-големите грешки, която виждам да правят хората, е да заметнат преди да е даден старт на мача. През това време на годината шаранът е много чувствителен на шум и безпокойство, така че ако го обезпокоите дори и с малко преди началото на мача, това може да ви изиграе лоша шега по време на мача.2

Знам, че в горния параграф за бомбардата вече споменах, че трябва да следите за кръгове във водата, за да намерите къде има риба, но само ще добавя, че трябва да го правите и през цялото време на мача. Оставете другите риболовци да замятат насам-натам преди сигнала за начало – така рибата може да избяга във вашия участък.

Избор на водоем

Въпреки че обичам риболова на F1, и през зимния сезон все така ми се иска да ловя шаран и да видя как прътът се огъва под тежестта му.

Макар и през това време на годината намирането на шаран може да се окаже трудна задача , на мен пък все така ми допада.

Моят зимен шаранджийски риболoв се върти около Meadowlands  (Мидоулендс) и Makins (Мейкинс). Това са големи водоеми с големи риби, които могат да са доста темпераментни, но , но няма по-хубаво чувство от това да видиш как върхът на щеката започва да се върти в студен зимен ден.

Това е моят избор на водоеми през зимата, което не означава, че няма цяла камара други, от които да извадите някой и друг шаран в студа.

Местоположение, местоположение, местоположение

Някои риболовци може и да се изненадат, но през зимата шаранът рядко стои на дъното. Всъщност често рибата стои някъде на до половината дълбочина, на място, наречено термоклин, естествено по-топъл слой на водата. Шараните са студенокръвни животни и могат да се стоплят на естествено по-топли места.

Но първата работа е да ги намерим. Внимателно следете върха на щеката  за индикации, които могат да сигнализират за наличие на риба. Веднъж щом намерите мястото, трябва да установите на каква дълбочина са и именно там могат да са от полза плаващите видове стръв.

 


1Измерете дълбочината

Бих казал, че повечето шарани, които съм извадил на бомбарда през зимата,  са били уловени над дъното. Установил съм, че в по-плитки води можете да ги уловите на дъно, но в по-дълбоките езера е ключово важно да ловите над дъното. Аз използвам различни видове плаваща стръв, а в усилията си да извадя някоя и друга риба, в миналото съм се пробвал да ловя на плаваща стръв и на 6 фута над дъното!

Пробвайте да ловите на различни дълбочини, като използвате поводи с различни дължини. Промяна от едва шест инча може да ви възнагради с шаран, така че пробвайте, за да наперите правилната дълбочина за деня.

Само като насока мога да ви кажа, че съм установил, че 18 до 24 инча е идеалната дълбочина за плаваща стръв над дъното и обикновено започвам от там.

Хляб на „Pop-Up” монтаж

Според мен най-добрата стръв за риболов над дъното е хляб. Смятам, че белият му цвят го прави добре видим за шарана, което е доста важно. Освен това хлябът бързо набъбва и става свръхмек, така че шаранът може лесно да го яде, когато попадне на него.  Освен това има добра плавателна способност. Предпочитаният от мен хляб е дебело нарязаният Warburtons, от филиите на който изрязвам 10mm дискове, а след това връзвам на косъм три или четири от тях. Толкова много риба съм уловил на хляб през ггодините, че все така първо почвам с него.

Стръв на дъно

Има много водоеми, където за да клъвне, трябва да ловиш на дъно. В този случай има няколко вида стръв за куката, на които разчитам, като първият отново е хлябът. Само че вече го приготвям по-различно – слагам го за малко в микровълновата печка, а след това го разточвам, за да може филиите да се уплътнят, за да може хлябът да потъва по-лесно. След пет минути стръвта става нещо като меко хлебно саламче.

Царевицата е класическа шаранджийска стръв още от край време, а в наши дни лови даже повече шарани от всякога преди! Ключът към успеха й е нейната видимост, а две или три зърна, вързани на косъм, са най-добрата възможна стръв, когато става дума за риболов на дъно. Никога не ходя на зимен риболов без кутийка царевица.

Малките ярки бойлита също са печеливш избор, а когато се комбинират с PVA, се получава убийствена комбинация, но за нея – малко по-късно.

И накрая, на някои места най-добрата стръв може да бъде  обикновена пелета. Тя обикновено е подходяща за места, на които доста се използват 8mm пелети, а те са моят първоначален избор в по-меки дни, когато решавам да пробвам да подхраня с пелети.

PVA!

Неще и съмнение, че замятането на малки торбички PVA в комбинация с ярко бойли е моят начин номер едно, за да предизвикам кълване. На тази комбинация съм уловил хиляди шарани  и затова й имам пълно доверие. Използвам само малки торбички, с размера на гроздово зърно, но това е достатъчно храна, за да клъвне.

Важно е да се използва подходяща PVA и Guru Speedmesh е перфектна, тъй като се разтопява бързо, дори и при студено време.

5

Размер на оловната тежест

Що се отнася до оловните тежести, опитвам се да използвам най-леките, с които да мога да мина. Гледам да не плясва прекалено силно във водата, за да не изплаша рибата. Да, но пък трябва да можете да заметнете торбичката PVA, така че когато използвам такава, увеличавам теглото на ловната тежест.

Плаващи бойлита

Често общувам с най-добрите шаранджии в страната и се опитвам да използвам някои от техните методи и в моя собствен стил на риболов. Единият от тях е да използвам малки, но добре видими, много атрактивни бойлита. Тази плаваща стръв е с ярък цвят  обикновено дава добри резултати. Аз гледам да ловя с тях възможно най-близо до дъното и обикновено не ги повдигам повече от един-два инча. Задавам дълбочината, като използвам три No8, за да може бойлито да потъне.

Плаващите бойлита дават добри резултати и когато на дъното има доста боклуци и разлагащи се материи. Когато ловя с плаваща стръв съм сигурен, че куката е чиста.

Критично балансирана стръв за куката

Едно от страхотните нщеа при бойлитата е, че стръвта може да служат за критично балансирана стръв, която единствено потъва.Тя плува съблазнително точно над дъното и когато шаранът се опита да я смуче, тя навлиза рязко в устата на рибата.

За да създам такава стръв за куката, аз просто прикрепвам стръвта на косъм, както обикновено,  а сед това подрязвам бойлито с ножица, така че теглото на куката да го накара да потъне.

 

PVA пелети

Аз пълня PVA торбички само с пелети и почти винаги използвам 2mm микропелети. Въпреки това, по мое мнение стандартните микропелети са доста невзрачни и непривлекателни. Видимостта е най-важният фактор в зимния риболов и аз правя моите пелети да се виждат от цяла миля. Смятам, че червено и жълто са най-подходящите цветове и смесвам и от двата вида, за да създам перфектната захранка. Освен това ги „подсилвам“  и с една идея от течния Active-8, ей така, за малко повече увереност.

3

Минимум замятания

Някои от най-добрите риболовци на бомбарда са онези, които са готови да направят само една шепа замятания през целия мач. Преди замятах доста активно и все ме биеха риболовци, които просто замятаха веднъж и чакаха. Бързо разбрах, че може да е от голяма полза да замяташ възможно най-малко и да се въздържаш да правиш нещо друго. Така безпокойството на рибите се свежда до абсолютния минимум, което може да е от голямо предимство.

На повечето места има „време за кълване“. Имам предвид времето, необходимо, за да клъвне след замятане. Най-често то е между 15 и 30 минути, така че аз обикновено изчаквам поне 30 минути след замятане, преди да обера влакното.

Терминални такъми

Едно нещо, което съм длъжен да подчертая е, че именно защото ще ловите само няколко риби, не се изкушавайте да намалите размера на терминалните такъми! Ще кълве много по-рядко, така че трябва да извадите онова, което сте закачили. Моите поводи винаги са 0.19mm N-Gauge, като почти винаги ги комбинирам с кука QM1 размер 14. Това са много здрави принадлежности, на които имам доверие и знам, че ако клъвне осем пъти, ще съм си дал най-добрата възможност да извадя осем риби!Goo може да ви осигури кълване!

Здравите и надеждни такъми са жизнено важни дори и през зимата

По принцип харесвам простите монтажи и правя монтажа за бомбарда с клипс за тежест Guru – хубав и акуратен начин за прикрепване на оловната тежест към линията. Има и вирбел с карабинка, така че да мога по лесен и бърз начин да свалям и сменям поводите.

Ако вече съм абсолютно отчаян и всичко друго се е указало безуспешно, пробвам с Goo. Тази шаранджийска добавка направо очарова трофейните риболовци. В основата си това е продукт, който създава голям, различен от всеки друг, зелен облак. Аз просто намазвам малко Goo или върху PVA торбичката, или върху стръвта на куката и не ще и дума, че това ми е докарвало няколко допълнителни шарана, когато всичко останало се е оказвало безуспешно! Наистина си заслужва да се опита.

Увереност

Най-голямото предимство, което можете да имате по време на зимен риболов,  да вярвате, че ще клъвне както обикновено! Самата вяра в използвания от вас метод може буквално да ви извади повече риба и аз използвам стръв и такъми, с които знам, че ще клъвне. Понякога е много трудно да привлечеш шарана, а и несъмнено е още по-трудно, когато очакваш да извадиш не повече от един-два и няма как да не призная, но при всички случаи е нужна позитивна нагласа! Днешният ден беше отличен пример за това, тъй като, въпреки че заметнах на различни места в участъка, ми трябваха цели четири часа, преди да клъвне. Знаех си, че в крайна сметка все ще извадя някой и веднъж щом това се случи, вече знаех, че ще извадя и друг. Извадих втората риба, когато заметнах към мястото, на което я бях видял и само няколко минути по-късно върхът рязко се огъна!
4Едрият огледален шаран бе изваден след като Стив бе засякъл движението на рибата и бе заметнал към нея.

Показват се!

На някои места рибата може просто да ви „дразни“, дори и през зимата. Дори и риболовът да не върви, ама хич, следя непрекъснато дали няма да видя някъде да се покаже риба и често успявам да заметна към нея. Често се случва да заметна към рибата с малка PVA и ярка стръв на куката и кълве бързо.

Опитайте на ваглер

Януари често се оказва време от годината, характерно с високо налягане, което означава равна, спокойна повърхност на езерата и сух студ. Това обаче може да е и перфектна възможност да извадите пръта за ваглер. Установил съм, че замятането с ваглер в участъка е не само начин да се намери риба, но може да е и убийствено добър начин да я извадиш. Аз ловя между една трета и две трети от пълната дълбочина, което изглежда е правилно.

Използвам големи ваглери, тъй като ми дават възможност да замятам надалече, ако е нужно, като не слагам никакви утежнения по линията.

Най-добрата стръв е 8mm пелета, зърно царевица или китка бели червеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.