Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Топки за платика -

Топки за платика

Състезателят от младежкия английски национален отбор Калъм Дикс ( Callum Dicks)  има някои интересни мисли за това как да се натрупа печелившо количество улов при риболов на река. Pole Pishing го наблюдава в действие на река Бристол Ейвън (Bristol Avon). ..

 

В повечето реки на Великобритания виреят риби с различни размери. Бристол Ейвън е направо извън класациите. Няма кой знае колко мачове, които да се организират около Бристол, но при риболов резултатите са нещо повече от впечатляващи.  Тези, които ловят за удоволствие, могат да се насладят на отличен излет, стига да изберат и използват подходящите тактики.

2Поради естествените колебания на водата, повечето реки имат две състояния – мътна и бистра.  За повечето реки важи, че най-много риба се хваща в мътна вода – тогава рибата се чувства по-защитена и се храни с по-голямо желание. При безопасни нива, това е най-доброто време за риболов на река, а щеката е една от най-добрите тактики. Когато условията са толкова добри, направо ще се учудите от резултатите – рекордът на Бристол Ейвън се държи от чичо ми Кевин, с 42 платики или общо тегло около 80кг. Направо невероятно!

Ейвън се контролира от шлюза в Бат (Bath), който предпазва града от големи наводнения и поддържа, доколкото е възможно, постоянно нивото на реката.  Ето защо ходът на реката може да е доста непостоянен, дори и при кратки сесии и трябва да сте готови за всякакви промени, които могат да променят презентацията ви.

Седя на участък 121 , на около миля по ръкава Saltford Trees. Заедно с Newbridge , това е ръкавът, който предизвиква най-много внимание при мачове.

В него има най-различни видове, които виреят и в други реки, като бабушка, платика, костур и уклейка. За да спечелите, на повечето мачове ще ви трябват над 12кг, а дори и да сте на риболовен излет за удоволствие, също би ви се искало да уловите възможно най-много. Според мен има само един начин на риболов, за да се постигне това тегло – позитивният!

Струва ми се, че може да се целите в по-големи видове, като платика, но да ловите изграждащите теглото на улова бабушка и костур и накрая пак да сте постигнали високо общо тегло или  пък приятен ден, изпълнен с активен риболов.  Но и не можете да ловите „негативно„ за бабушка и костур и да чакате да се появи някоя голяма платика – просто не става така. И тук, както и на много други реки във Великобритания, а и в чужбина, са ефективни позитивните тактики. Като направите два монтажа, това ще ви даде възможност за различни презентации, предпочитани от някои видове: бабушката преследва стръвта, докато платиката предпочита неподвижната/бавно движеща се стръв. Захранването обаче играе най-голяма роля за привличането на различните видове във вашия участък.

Моята стратегия на захранване се основава на риболова с вердевас, но работи перфектно и с традиционните видове стръв като бял червей, кастери и рязан червей. Сигурен съм, че французите „разработили“ този стил на захранване и спечелили доста международни мачове, са имали нещо наум. В него влизат два типа захранка, които се въвеждат в участъка по различен начин. Аз съм напълно убеден, че хвърлянето на стръв привлича риба. Вродената им любознателност гарантира, че те задължително ще проучат какво е вдигнало този шум и тогава ще намерят килима със захранка, каквато искат да ядат.

Използвам един и същи вид дънна захранка и за двата метода на захранване, но има разлика в количеството частици, които добавям и начина, по който те попадат във водоема. Използвам равни количества (1kg пакети)  Sensas Black River, Sensas Lake и Sensas Gros Gardons. Смесвам ги от предната нощ, така че частиците да попият повече вода, което гарантира, че сместа ще е по-инертна и няма да се вдигне над дъното, където да привлече по-малки видове, като уклейка. Когато се опитвате да ловите по-голяма риба, имайте предвид, че е по-добре да използвате не толкова активна смес. 1Моят микс е доста лепкав и бързо ще слезе на дъното без да се разпада или да изпусне частиците, които съм добавил в него.

В началото на такава речна сесия аз хвърлям голямо количество от дънната захранка, съдържаща много малко насипна стръв. Днес смятам да хвърля 15 топки, тъй като очаквам хубав ден.

Към това количество дънна захранка добавям шепа конопено семе, малко кастери и бели червеи и някое и друго зърно сладка царевица.  Както и при търговските водоеми, така и тук сладката царевица е страхотна стръв за големи видове – тя остава на дъното докато не бъде изядена, а и освен това е доста атрактивна визуално. На Бристол Ейвън с нея е уловена доста риба. Хвърляйки това количество дънна захранка, ще създам голяма зона, където рибата да пасе, без да се  ограничава прекалено. Когато замятам, гледам да съм доста точен, но зона от около 1 квадратен метър също е идеална. Втората част на дънната захранка се изсипва с купичка, веднага след като 15-е топки са паднали на дъното. Сипват се много по-прецизно, така че да се създаде по-плътна зона със стръв, която рибата да посещава по-често. Именно там ще спускам стръвта на куката, тъй като има най-голям шанс да закача риба. Избрал съм си маркер на отсрещния бряг, така че знам къде е по-голямото количество стръв. Като използвам същата смес за дънна захранка, слагам малко повече насипна стръв. Кастери, рязан червей, сладка царевица – сипвам щедро от всичко това, така че топките да са богати на стръв – по шепа от всичко е перфектно. Червеите са нарязани доста фино, така че повечето парчета са под 10mm дължина.

На страничната поставка съм подредил няколко кутии със стръв, съдържащи кастери, бял червей, рязан червей, конопено семе и сладка царевица, като всички от тях ще бъдат  използвани като стръв за куката или ще ги включа в топки за подхранване по време на сесията. Моя основна стръв за куката ще бъдат кастери и парчета червеи. Можете да използвате бели червеи, за да уловите бабушка, когато в участъка ви няма по-голяма риба.

Има три начина за подхранване на вашия участък и те се диктуват от видовете, които планирате да уловите. Ако ловите предимно костур и искате да продължите така, аз бих използвал байтдропер, с който да изсипя повече рязан червей и кастери. Костурът не е голям любител на дънната захранка, така че ако го искате доволен – дайте му чиста стръв. Можете да подхранвате от време на време, докато ловите.

Ако уловя двойка платики и смятам ,че са се оттеглили временно, бих изсипал с купичката две топки дънна захранка, богата на частици. Това ще направи рибата по-доверчива и ще я накара да се върне в основната ловна зона. На много мачове ми се е случвало, когато уловя една платика, за да извадя втора, да трябва да изсипя с купичката малко повече стръв.

И последен е начинът, който обикновено използвам на сесиите, независимо от вида риба. Хвърлям насипно кастери още отначало, за да увелича атракцията и да накарам рибата да дойде и да започне да се храни. След това на всеки няколко минути хвърлям по половин джоб (на прашката)  кастери на мястото, където е падала основната захранка.
4 Въпреки, че захранването е жизнено важно, не трябва да се пренебрегват и монтажите. Този подход се основава на това да се съберат заедно всички аспекти, така че да кълве през цялата сесия .

Днес съм направил три монтажа – две плоски плувки и една от по-тумбест модел.  Ловя в най-дълбоката част на реката, която е на 14.5 метра на щеката ми. Дъното е плоско и вероятно ще има голямо течение, но което е също толкова важно – ще има и платика. Дълбочината е около 3.5м, а ходът на реката е добър за щеков риболов, не прекалено бързо, че презентацията да е трудна, но не и прекалено бавно, за да трябва дълго време за придвижване на монтажа по участъка.

5    Тумбестата плувка е 2g Maver Series 3: тя е с метален кил за по-голяма стабилност, добре очертано тяло, което стои под повърхността  и пластмасова антена с добра плавателна способност, така че да не потъва, когато я дърпам назад. Този монтаж е вързан на 0,14mm основна линия, към която има 18cm повод от 0.10mm с кука с размер 17 Sensas 3405 . Мътната вода и избраните видове стръв за куката ми позволяват да използвам именно този размер. Поради видовете, които търся и начина, по който смятам да ги ловя, ми трябва стръвта на куката бързо да слиза на дъното, така че използвам два дропера No8 поставени на 15см разстояние, с една оливетка над тях. Така стръвта ще слиза бързо на дъното, а кълването ще се показва позитивно на антената.

Монтажът е направен така, че едва да докосва дъното, но мога да го променя по време на сесията в зависимост от реакцията на рибата. Сложил съм този монтаж на двоен ластик No3 , който е перфектен при различни видове в дълбока вода. На този тип монтаж очаквам да уловя предимно бабушка, клен и по-малък костур. Използва се за риба, която преследва стръвта и ще поеме стръв, която се движи по хода на реката.

Двата монтажа с плоски плувки Cralusso Torpedo имат същите крайни такъми, но се отличават само по плувките. Чрез тях мога да представям стръвта неподвижно, ако течението се усили или забави. По-лекият монтаж е с 2-грамова, а по-тежкият – 3-грамова версия. Монтажите са вързани на 0.18mm Genesis , като мога да използвам различни поводи, в зависимост от вида, който търся. Днес ще използвам 40см от 0.14mm с кука с размер 14 Kamasan B560 .

За да запазя неподвижна долната част на монтажа, използвам броеница от три съчми No8 , позиционирани точно над двата свързващи възела. Основното утежнение е около 60см по-нагоре.

Ако течението беше по-силно, щях да сложа още двойка съчми до втората броеница, така че да съм сигурен, че поводът ще стои на дъното. За да измеря дълбочината, използвам закачена с клипс сонда, която прикрепвам към втората броеница, а след това настройвам монтажа така, че плувката да е на около 2см под повърхността. После, след като закача повода, броеницата ще застане точно над дъното.Важно е над плувката да има около метър линия, иначе това може да доведе до прекалено позитивно кълване, като рибата „удря” върха. В резултат може да я загубите. Дългата линия няма да позволи това да се случи. Когато ловите с плоска плувка, щеката се поставя на напречната греда на куфара, така че монтажът да остане неподвижен. Върхът на щеката леко опира повърхността така, че цялата линия да лежи на повърхността и да не се влияе от поривите на вятъра.

За този монтаж използвам сдвоен ластик No5, защото ми дава пълен контрол над всяка закачена риба. Бих използвал монтажа с плоска плувка за улов на платика и по-голям костур. Това са риби, които обикновено стоят и пасат над захранката , като поемат най-голямата или различна стръв – стръвта на куката.

 

ДНЕШНАТА СЕСИЯ

Не бях много сигурен как ще ловя днес на този участък, защото беше време за мачове , а това е най-лошият момент де се опитваш да ловиш платика на река. Направих всичко както вече описах и след като захраних, веднага започна да кълве. Беше предимно бабушка и по някой и друг костур. Важно е първо да използвате монтажа за „изтичане”, защото така ще можете да уловите любознателната бабушка преди големите риби да се доверят и да се настанят над стръвта.

Сложих няколко кила в живарника, но изпуснах и доста риба.

Въпреки че хванах някоя и друга хубава бабушка, така и не успявах винаги да усетя кога кълве: стори ми се, че 2-грамовият монтаж идва малко тежичък и затова сложих друг топ кит и закачих монтаж с 1 грамова плувка от същия модел и със същото утежнение. Незабавно се усети невероятно подобрение на коефициента кълване.. Макар и да отнемаше повече време да застане в работно положение , кълвеше по-бързо и всеки път, когато плувката потъваше, вадех по една  бабушка. След около час пробвах и с плоския монтаж да видя каква риба евентуално се е настанила в участъка  и куката, с цял червей на нея, привлече вниманието на доста костури. Когато закачам цял червей, гледам да е среден на размер и го срязвам наполовина, след това закачам и двата края, така че да получа доста активна стръв на куката.

Рибите бяха с добър размер и като превключвах между този монтаж и другият за „изтичане” бързо събрах около 8кг платика и костур!

Когато оставаха два часа до края на сесията, улових втората платика, с размер около кило. Бе последвана от още една, както и от двойка костури  – ясен знак, че трябваше да подхраня с богати на стръв топки. След като изсипах с купичката две топки на същото място, отново се пробвах там с плоската плувка . Не след дълго регистрирах кълване и извадих платика номер три!

Подхранвах всеки път, когато улавях костур и след седем скимера и платики вече можех да кажа, че е ден, в който има достатъчно риба за снимане. Едва ли има много риболовци, които да могат да кажат, че са уловили над 15кг риба на река за около пет часа, но тези тактики все пак ще ви дадат добър шанс да се опитате да го направите следващия път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.