Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как се монтира ластик на щека -

Как се монтира ластик на щека

И сега, след като си купихте щека, как точно да сложите ластика? Обясняваме всички варианти…

 ПЛЪТЕН/ЛАТЕКСОВ ЛАСТИК

 

2За последните десетина години твърдите ластици бяха единственият избор и все още са популярен и надежден материал.  Тяхното относително удължение е приблизително  5:1 до 6:1, като цената е различна, в зависимост от производи теля.  Това е най-евтиният вариант, а с една ролка можете да оборудвате минимум 2 топсета.

Плътният ластик е по-лек от кухия и не влияе толкова на баланса на щеката. Освен това се предлага в много по-леки класове, което го прави, предпочитан за риболов на дребна риба на водоеми, за които се изискват ластици, по-леки от No6 , като например при риболов на бабушка на реки или канали.

Плътните ластици обикновено са леки от No2 (0.6 mm) за дребна риба до такива за големи „зверове” – No20  (2.3mm). Някои фирми делят и маркират ластиците на номера, други на милиметри, трети използват и двете,  но по принцип всички са едни и същи.

Повечето фирми използват цветово кодиране за отделните гами, но е най-добре да се придържате към една и съща марка, за да избегнете евентуалните разлики.  Напоследък нарасна търсенето на естествения на цвят „латексов” ластик . Този не съдържащ пигменти вид изглежда се разтяга повече , но затова пък не  е толкова траен . Някои от цветните ластици, като например оригиналният Slip на Preston Innovation, са обработени със силикон, за да могат да се движат по-гладко.

Макар и да са по-евтини, плътните ластици не са толкова износоустойчиви като кухите и изискват по-честа смяна. В зависимост от това колко често ходите на риболов, ще ви се наложи да сменяте ластика на всеки месец-два, докато с един кух ластик можете да изкарате и цял сезон.

 

ТОП СЪВЕТ

Всички ластици – и кухи, и плътни, бързо се развалят, ако са изложени на пряка слънчева светлина, независимо за колко време. За да намалите това, пробвайте да използвате средства за закачане (hook-up devices?),когато монтажът на щеката не ви трябва, вместо да опъвате прекомерно ластика.

Първият вид,който се появи хитово по магазините, беше Hydrolastic, или за кратко – Hydro, който все още е доста популярен. Тази патентована марка се разпространява от Daiwa и е единствената, при която има течност в сърцевината. Течността намалява сплескването на ластика при опъване и затова така добре „работи” срещу закачената риба.Разработката на кухия ластик направи революция в риболова на щека, особено за едра риба. В една ролка с кух ластик обикновено има 3 метра, като цената отново варира в зависимост от производителя.

На пазара се предлагат и други видове, без течност, които въпреки това са доста ефективни. Ластиците от някои марки са забележимо по-меки от другите, но те също са характерни с тази специфична конструкция с двойна сърцевина.

Хубавата страна на кухия ластик е по-голямото разстояние, на което се разтяга в сравнение с другите ластици, а също и начинът, по който се натрупва силата, която става все по-голяма с изтеглянето на ластика навън. Той действа леко при подсечка, но има сила в резерв, ако се огледате за нещо по-голямо.  Фактът, че кухият ластик се разтегля повече от плътния (обикновено около 7:1 до 8:1) е предимство защото се намалява рискът от измъкване на куката. Понякога обаче може и да е недостатък , защото не дава толкова голям контрол над рибата и понякога е трудно да я  насочите за прибиране  в кепа. Но с навлизането на втулките ( пул бънговете –pull) и комплектите за опъване този дребен проблем бе решен.

Много е трудно пряко да сравняваме класовете плътни ластици с кухите ластици защото те имат различни свойства. Затова при кухите ластици класовете (номерата или там както са ги кръстили) се дават в по-голям диапазон, например  6-10, вместо като определен номер – напр. No8. Не е толкова сложно, колкото изглежда, но може да се каже, че кухият ластик от даден клас може да се справи с много по-голям диапазон от размери риби, отколкото плътен ластик от подобен клас. На кухите ластици им трябва малко, да не кажем никакво смазване след монтажа . Освен това са много по-здрави и не трябва да се сменят толкова често. Това ги прави отличен избор за онези, които ходят на риба за удоволствие, но все пак предпочита малко по-класно, по-„мачово” оборудване.

Плътният ластик трябва да се сменя веднага щом видите някакви пукнатини или износване около конектора,  докато при кухия не трябва да се притеснявате толкова, докато не се износи съвсем – наистина е доста яко нещо!Основният недостатък на кухия ластик е че е много по-дебел и тежък от плътния му еквивалент и това се забелязва най-добре при по-големите дължини щеки.

СДВОЕН ЛАСТИК

По едно време плътният ластик се предлагаше само до No8 и това ограничение накара риболовците на на едри риби да експериментират със сдвоени дължини . Напоследък има двама риболовци, които възкресиха тази идея – Акън Скоторн и Стив Рингър , а това определено оказа влияние върху популярността на тази идея.

Когато плътният ластик се сдвои, това леко променя свойствата му. Първоначално е мек и като че ли действа само едната нишка, преди и втората да „влезе в играта” и да увеличи натоварването. Двете нишки работят и една срещу друга,  което пък помага за прибирането. Може и да поспорите, че така се комбинират свойствата на плътния и кухия ластик.

Сдвоеният ластик е особено популярен в размери Nо5, Nо6 и No8 , макар че си заслужава да се опитат и по-тежките варианти. Сдвоеният No5 е особено ефективен за скимери и малки каракуди, докато сдвоеният No8 е страхотен шаранджийски ластик за всички сезони. При подсечка сдвоеният No5 се държи подобно на единичен Nо6 , но при пълен опън вече става като Nо10. Сдвоеният  No6 започва като Nо 8 и завършва като No12. Сдвоеният  No8 започва като Nо 10 и завършва като No14.

Имайте предвид, че когато се сдвоят, някои марки плътни ластици не работят като други и даже са склонни на слепване. Цветните видове изглежда работят по-добре от естествения латекс, а най-добри за това определено са тези със силиконово покритие.

Някои от топ риболовците са върли защитници на сдвоения ластик, докато други го смятат за голям глупост. Едва ли ще разберете кое как е, ако не опитате сами.

КАКВА ДЪЛЖИНА?

Дължината на топ кита определено диктува каква дължина ластик ще използвате, но не винаги. Доста от рибарите прокарват  леките ластици до  No5 или No6 само през топ 2 на мачовия топсет , а това е горе-долу към метър и половина. Най-вече за сребристите риби, това е напълно достатъчно. Освен това означава, че може да използвате една ролка за няколко кита.

По-здравите ластици –  Nо 6 нагоре и кухите ластици най-често се слагат на мач топ три или пауър топ две, които обикновено са два и половина – три метра дълги. По-голямата дължина има по-голяма амортизираща сила , поглъщаща удара , а това често е нужно когато се вадят големи риби.

Това са основните принципи, които ще ви помогнат, но щом вече знаете как работи ластикът, ще сте и по-склонни да експериментирате с по-големи и по-малки дължини. Например, ако прокарате лек ластик през три секции, това ще го направи още по-мек при подсечка и по-милостив при морене на рибата. Лошата му страна обаче е, че дава по-лош контрол на рибата при прибиране.

По-късите дължини също си имат своята употреба, особено когато не искате рибата да има голямо движение. Това е особено полезно при обрасли с коренища водоеми , където трябва да контролирате рибата на много по-близко разстояние от обикновено.

Не е задължително действителната дължина на топ кита да определя дължината на ластика вътре.  Ако две секции са малко, а три са много, можете да монтирате бънга в средата на коляното, но не забравяйте да го вържете с нещо, за да може да го вадите.

 

ВДЯВАНЕ НА ЛАСТИКА

Вдевачките с диамантено ухо са предназначени за вдяване на ластика през топ кита. Ако топ китът е чисто нов и/или чист и сух отвътре, може и да не ви трябва вдевачка –просто пускате внимателно ластика отгоре и го изкарвате от другия край. Добър съвет е, като сменяте стария ластик, да вържете края на новия за него и да издърпате от другата страна.

1 

НАТЯГАНЕ

Обикновено ластиците са най-добре опънати, когато се прибират в топ кита без да „свистят” (да се прибират рязко). Не са много ситуациите, при които ластикът трябва да е прекалено натегнат, но от друга страна,  едва ли бихте искали и да провисва. Това би довело до оплитания, а освен това куката не може да застане както трябва в работно положение. Добрият риболовец би заделил малко време от сесията за фина настройка на ластика. Именно тук на помощ идва намотвачката-бънг!

Ластиците често се разтягат след  употреба, така че преди да започнете риболова, трябва да ги попритегнете. Най-лесният начин да го направите, е да накарате някой да хване конектора и на няколко пъти да се отдалечи от вас, докато извади ластика докрай.

Няма съмнение, че най-популярните бънгове са тези с намотвачка. Освен че с тях се регулира натягането, но  можете да навиете и резервен ластик. Това е полезно, защото обикновено най-бързо се износват първите няколко сантиметра на ластика – около конектора. Трябва просто да развиете малко ластик и да вържете към конектора, без да се налага да сменяте цялата дължина.

Бънговете-намотвачки могат лесно да се обрежат с остър нож, така че да се плъзнат лесно в основата на вашата секция No 2 или No3. Трябва да се бутне достатъчно надолу, така че мъжката част да легне добре вътре, но не и прекалено, така че да не може да се извади и да ви трябва екстрактор.

 

ТОП СЪВЕТ

Ако случайно окастрите прекалено много бънга, увийте малко лента за електроизолация около него, за да увеличите диаметъра.

 

ЛУБРИКАНТИ

Някои риболовци са твърдо убедени, че за ластика трябва да се използва лубрикант, докато други използват само вода. Всичко зависи от големината, а дори и от марката на ластика, който използвате. По-голяма нужда от смазване имат плътните ластици, както и по-леките номера. На кухите ластици пък им трябва малко , а дори и никакво смазване, за да се плъзгат както трябва.

Ако вашият щеков ластик слепва или  провисва, макари да е опънат както трябва, тогава ще трябва да използвате лубрикант. Ако не, уверете се, че върхът е срязан както трябва и вътре не се е натрупала мърсотия или не са влезли песъчинки.

Множество фирми продават ефективни лубриканти, които са на водна или маслена/силиконова основа. Препоръчваме ви да използвате лубрикант от същата марка, като ластика, защото някои са по-добри от другите – просто си зависи от марката.

Освен добрата стара H2О, има и няколко други често използвани вещества, които си заслужава да се пробват. Полиращите спрейове за почистване на контролното табло (за коли) Son ОF A Gun или Armor All са две от тях, а пък разтворения кондиционер  (гел) за коса е направо дар от модата! Избягвайте да използвате разните му там препарати за миене на съдове, защото макар и ластикът да изглежда блестящ, има тенденцията бързо да се разяжда.

 

КОНЕКТОРИ

Има три основни метода за свързване на ластика: пластмасовите конектори, Dacron конекторите  и „пачи крак” ( звезда с три лъча). Всеки от тях си има положителни страни, така че вие трябва да решите кой да използвате.

В момента по магазините се предлагат пластмасови конектори дори и за най-дебелите ластици. Те са евтини, ластикът се връзва лесно , а линията се закача с прост клуп.

Dacron конекторите (или Дакронекторите) са малко по-дебели при връзване, но затова пък дават спретнато и безпроблемно свързване, което почти не дава оплитания, за да говорим , че не тракат като пластмасовите. Две са фирмите, които продават дакронектори, но затова пък се връзват от раз (вж картинките).

Единичен или двоен възел в края, подрязан, за да се направи „патешко краче”, е най-простият метод за връзване. Да не говорим, че не струва нищо! Трябва обаче да направите достатъчно голям възел, за да сте сигурни, че няма инцидентно да се прибере навътре във върха на щеката, така че някои риболовци слагат буфер от мънисто между възела и върха. Друго решение е да използвате по-дебело парче ластик за връзването. Това е добър начин за естествените латекси с цветен код.

С Dacronnector и пачи крак просто се прави клуп с основната линия отгоре. Опъва се добре спрямо възела и няма да се извади.


КАК СЕ ВРЪЗВА ПЛАСТМАСОВ КОНЕКТОР


1.Преди да вържете конектора издърпайте пластмасовата тръбичка надолу по ластика.

2. Внимателно направете прост възел.

3. Навлажнете и затегнете добре възела.

4. Нанижете отгоре пластмасовата тръбичка и подрежете стърчащите краища.

 

КАК СЕ ВРЪЗВА DACRON КОНЕКТОР

 

1.Направете възел на ластика и сложете примка от резервна мухарска линия или около него.

2. Издърпайте здраво надолу така, че да се захване плътно за възела.

3. Изберете някакъв избран от вас буфер, като мънисто с форма на капка Mash TT Teardrop (показано на картинката). За някои мъниста вдевачката за ластика или шило (за въжета) ще свършат работа.

4. Прибутайте мънистото плътно до възела на ластика и след това вържете възел в края на  Dacron-а.

5. Стопете леко краищата, за да се образува малка капчица. Друг вариант е да капнете малко бързосъхнещо лепило.

6. Можете да използвате и друг буфер, като кух ластик (горе) and Kоrda Helicopter Beads (долу) и конусообразни тръбички за монтажи (не са показани ).

3

КАК СЕ ВРЪЗВА КОНЕКТОРПАЧИ КРАК”

 

Направете двоен (а дори и троен) обикновен възел.

Ннавлажнете, затегнете и подрежете краищата.

Опция: Опитайте с късо парче от  ластик с различна дебелина.

 

НАЙ-ДОБРЕ ТВЪРДО

Независимо дали става дума за леки или тежки ластици, много от новаците в риболова правят грешката да не режат достатъчно върха на щеката. Трудно е да убедиш някой да  среже този доста скъп материал, но нека кажем само, че ползата от добре преминаващия ластик си заслужава.

Колкото повече се огъва върхът на щеката, толкова повече ластикът ще се трие в страните. Това създава нежелано триене и вибрации (особено без смазка), което явно води до загуба на риба. Така че, колкото по-твърд е вашият топ кит, толкова по-добре ще се движи ластикът. В това отношение щеката работи по съвсем обратен начин на прът-макара. При пръта ви трябва възможно повече огъване, за да поеме движенията на  рибата (при морене) , докато щеката трябва да е по-твърда, за да може ластикът да свърши тази работа.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.