Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Меки или твърди пелети -

Меки или твърди пелети

Да вземем двама рибари – един, който лови на меки пелети и друг – на твърди пелети и да ги сложим да ловят един до друг на търговски водоем. Кой от тях ВИЕ смятате, че ще победи и защо?

 

Untitled-88 copyНа Мinor Farm Leisure, в Worcestershire, е направо тъпкано с риба, което означава, че улов от над 30кг е често срещано явление – както през лятото, така и през зимата. Правилата на това място са приятно лесни и прости и са направени така, че всеки да може да лови и никой да не се задържа дълго като победител.  Това означава, че на практика, може да се лови на всичко, но пелетите са предпочитаната стръв, както и на повечето търговски водоеми,

 

Оръжията са избрани и е време за начало на битката. Нека по-добрата пелета победи!

 

Преди време Анди Мийл ( Andy Meal) беше написал една статия в сродното издание Match fishing, в която се възхваляваха предимствата на твърдите пелети като целогодишна стръв, както за куката, така и като захранка. Всъщност, той перфектно демонстрира тяхната ефективност на полузамръзналото езеро  Аш Лейк ( Ash Lake) на същия този комплекс.

Но да превъртим лентата до днешния ден когато  го поканихме на същия този водоем и му предложихме първото такова състезание  „X срещу Y”! Дали атаката на Анди с твърди пелети ще надвие конвенционалния подход с меки пелети?

Untitled-85Разбира се, трябваше ни още един рибар и дългогодишният партньор в пътуванията на Анди – Лий Уърет (Lee Werrett), беше точният човек. Правилата бяха много прости. Анди можеше да захранва и лови само с твърди пелети, а Лий можеше да захранва и лови само с меки пелети. След като оръжията бяха избрани, а риболовците – настанени на два съседни участък на Middle Lak, беше време за битка. Нека по-добрата пелета победи! »

 

АТАКАТА НА АНДИ С ТВЪРДИ ПЕЛЕТИ

Риболовът на твърди пелети днес със сигурност е предпочитаната от мен опция. Тъй като и преди това съм ловил тук, при това с успех, определено смятам, че  при меко време и предвид количеството риба на това място, твърдите пелети ще бъдат победителят за деня.

Untitled-86Повечето рибари подхранват с твърди 4mm или 6mm пелети, а след това ловят с меки експандер пелети отгоре. Моята теория е, че ако рибата е хрускала твърдите пелети без някой да я лови, защо да не се закачи твърда пелета и на куката? Аз лично смятам, че на някои места по-големите шарани вече свикнаха с меките пелети и именно това е причината рибите с размер над средния да се ловят на твърда пелета на косъм. И това не се отнася само за Manor Farm и аз успешно използвам твърдите пелети на почти всяко друго място, на което съм бил – като се почне от най-дълбокият Cornwall  и се стигне до Северна Англия

Днес за начало използвам 6mm и  4mm в двата ловни участъка – грубо на 6 и на 13 метра навътре. Не мина дълго преди да спра изобщо да използвам 4-милиметровите защото явно рибата не правеше разлика, а и ми беше по-приятно да подхранвам и ловя на 6mm. Освен това по-големите пелети повече придържаха рибата към дъното. Днес захранвах по различен начин – както с навлажнени пелети с купата, така и с катапулта, с киндер-пота и на ръка.

Накрая установих, че най-добрият начин да ловя беше да изсипвам по 6-8 пелети с купата Frenzee Precision Particle, а след това да спусна монтажа точно отгоре им. Така започваше да кълве веднага, а и имаше по-малко неправилно закачена риба. Ако не кълвеше, просто вдигах плувката на няколко саантиментра над водата и отново я спусках.

Въпреки че първоначалният план беше да сравним двата подхода при захранване на дъно, явно днес имаше повече риба малко по-високо над дъното.  За да е честно състезанието, и двамата ловяхме на дъно, но можеше да се усети, че рибата плуваше по-високо във водния стълб, което водеше до някоя и друга неправилно закачена риба от време на време. Ако това беше мач, определено щях да се опитам да ловя на по-плитко.

Основният ми монтаж беше 0.5g Frenzee FP100 на 0,16mm основна линия и як 0.16mm повод, тъй като не очаквах рибата да е много притеснена от влакното. Утежнението беше броеница от No8-ци и No 10-ки на около 30см от куката, с един дропер No10 точно над 15см повод. С напредването на деня направих допълнителна настройка на тази презентация като плъзнах надолу две No10 от основното ми утежнение, за да създам позитивен монтаж от „двойна броеница”. Куката беше с ухо, размер 16 Drennan Carp Match и вързана на възел без възел с примка (ласо) накрая.

Освен това направих и по-лек монтаж – просто за всеки случай, ако риболовът стане труден, но така и не ми потрябва.  Иначе беше с 0.3g тънка плувка с метален кил FP500 на 0.14mm линия. И за двата монтажа използвах сдвоен черен ластик No8 Preston Slip и втулка ( pull bung). Само за експеримент, някъде в последния час, пробвах с малко по-големи пелети – от 8mm, както за захранка, така и на куката. За целта смених куката с номер 14 и направо бях учуден колко добре го прие рибата. Всъщност и рибата беше по-голяма като размер – от 3lb до 4lb парчето. С 8mm пелети не само че хващах по-голяма риба, но и като че ли тя „прочисти” участъка. Имам предвид, че спряха фалшивото кълване, а мехурчетата и пяната също намаляха.  Беше все едно щракнах с някакъв ключ и може би всичко се дължеше на това, че 8mm пелети потъваха по-бързо.

„Беше интересна сесия за сравнение на двата подхода.”

Завърших с това, че улових няколко риби на късата линия на 6 метра, но изглежда рибата се хранеше по-добре навътре, на 13 метра. Водата ставаше все по-бистра и сигурно това беше причината рибата да предпочита да стои по-далеч навътре.

Беше интересна сесия за сравнение на двата подхода и аз се радвам, че успях да я завърша с улов от порядъка на 60 кг. Макар и двамата да ловихме много добре през деня, моят улов бе от забележимо по-голяма риба и повечето шаран, а не хибриди F1. Това беше основната разлика за днес и съм сигурен, че твърдите пелети бяха причина за това.

„ЗА” ТВЪРДИТЕ ПЕЛЕТИ

•  Готови за използване директно от пакета

•  Издават привличащ рибата шум

• На една и съща стръв може да се улови повече от една риба

•  Добри за риболов на плитко

•  Цялата кука остава на показ

•  Жилава стръв

•  По-малко атрактивна за досадните рибки

• Често се ловят по-големи риби

 

„ПРОТИВ” ТВЪРДИТЕ ПЕЛЕТИ

•  По-голяма вероятност за неправилно закачане

•  Трябва да се закачат на косъм

•  Пипкаво приготвяне на повода

• Малко повече време за закачане на куката

 

АТАКАТА НА ЛИЙ С МЕКИ ПЕЛЕТИ

Днес определено бях изтеглил късата сламка, тъй като моят подход с меки пелети се оказа не така успешен като този на Анди с твърдите, но си мисля, че доста от това се дължи на фактора шум. С това имам предвид, че омекотените пелети не вдигат онази привлекателна за рибите шумотевица на повърхността на водата, която се постига със сухите пелети. Приемам, че това беше една голяма причина, поради която не можах успешно да привлека и задържа по-големи риби в участъка.

 

Untitled-87„При мен кълвеше по-малко, но затова пък моят коефициент кълване/закачена риба опредено беше по-добър.”

 

За да преодолея това, малко по-късно в сесията се опитах да стискам омекотените 4mm пелети и да оформям малки топки. Така при изсипване се чуваше едно атрактивно „пльок” на повърхността, което до известна степен ми помогна . Това също ми помогна да задържа рибата по-близо до дъното, преди топката от пелети да се разпадне. Само че, също като Анди и при мен имаше фалшиво кълване, а отгоре на всичко и повече пяна, докато той беше уловил дори шаран от 3.5кг, особено след като увеличи размера на пелетите си.

Мисля си, че основната разлика в нашия улов дойде от това, че аз имах доста по-голям процент дребна риба, отколкото Анди

За моя изненада, днес нямаше досадни скимери, но затова пък двойка линове си харесаха закачената на куката 6mm мека пелета.

Всъщност., започнах доста добре на монтаж „кука в примка” – кука размер 1 6 Fox Series 2 , движеща се в 3in примка. Над тази примка имах две сачми No8 с основно утежнение на 12 инча. Лових така на дъно, но за не повече от час, когато се наложи да сменя с нещо по-подходящо. И за двата монтажа използвах 0.5g модел Fox на влакно 0.16mm Micro Plus+ и 0.16mm поводи, със сдвоен ластик No8.

Untitled-89С напредването на деня установих, че най-добрият начин да подхранвам беше да изсипвам с купичка топка от смачкани пелети, на половин метър от плувката, спрямо брега и след това да спусна монтажа отвъд. Това определено намали както фалшивото, така и пропуснатото кълване

Макар и в началото моят модел на утежнение да беше подобен на този на Анди, накрая вдигнах „броеницата” на около 18 инча от куката и спусках 3-4 инча на дъно. Като ловях по този начин, трудно пропусках кълване с 6mm експандер на куката. От време на време правех стръвта на куката малко по-атрактивна като топях пелетата в течен  CSL. Вероятно при мен кълвеше по-малко като цяло, но затова пък моят коефициент кълване/закачена риба определено беше по-добър. Ясно се виждаше, че когато Анди забодеше риба, след това той връщаше обратно стръвта във водата, докато аз трябваше всеки път да поставям нова стръв. От друга страна, при мен неправилно закачената риба не беше толкова много!

Ние ловихме на доста подобни линии и монтажи през по-голямата част от деня, така че сигурно е интересна разликата, получила се от различният начин на захранка. Моят улов от 40кг по-дребна риба беше наистина малко разочароващ, но не спирам да мисля, че ако температурата беше малко по-ниска, разликата в теглото на улова нямаше да е толкова голяма.

През последните две години ние успешно използваме начина, по който Анди лови днес. Той е някак си изцяло наопаки на препоръчваните от всички меки пелети. Е, да, отнема повече време с това връзване на поводи на косъм, но определено си заслужава. Да ловите по този начин е въпрос на лична преценка, но съм сигурен, че щом пробвате, ще ви се отворят очите. Често Анди и аз правим и двата монтажа за дадена сесия – стандартен и ласо монтаж – винаги си заслужава да се опита. Днес пелетата на ласо беше кралят!

 

„ЗА” МЕКИТЕ ПЕЛЕТИ:

 • Не толкова селективни, така че ловят всичко
 • Може да се смачкат на топка
 • Лесно се закачат на куката
 • Бързо се сменя стръвта
 • Вътре лесно може да се скрие по-голяма кука
 • По-лесно се ядат от рибата
 • По-малко пропуснато кълване
 • Лесно се добавят ароматизатори

 

„ПРОТИВ” МЕКИТЕ ПЕЛЕТИ:

 • Привличат досадни рибки
 • Отнемат 10 до 30 минути за подготовка
 • Стръвта трябва да се сменя по-често
 • Не толкова ефективни за риболов на плитко

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.