Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Юрий Пейков - тънкости при риболов на река Марица -

Юрий Пейков – тънкости при риболов на река Марица

Както всеки водоем, така и река Марица си има своите особености. Лично аз предпочитам да ловя на Марица с „Болонезе“. Тази пръчка с дължина от 5 до 9 метра е предназначена изключително за риболов в реки с течения.

Утежненията 

Аз практикувам три основни вида утежняване за Марица.При бавно течение съчмите се пръскат по линията.
При по-бързо течение съветвам да ползвате за утежняване оливетка или оловна тръбичка. Тежестта се групира над самия вирбел. Много е важно оловото да бъде подвижно. По този начин, когато рибата поема стръвта, тя не усеща тежестта на оловото, а само повода и вирбела.

Плувките 

Плувките за риболов на Марица зависят отново от течението, дълбочината и далечината, на която ще се риболовства. При по-слабо течение можете да монтирате плувка 1,5-2,5 г, а при по-силно течение се ползват плувки от 6, 7, а понякога и от 8 грама. За предпочитане е да ловите с тумбести плувки или обърнати капки.

Стръвта 

Стръвта е другият фактор, освен утежняването, който пряко влияе върху улова. В зависимост от сезона, вида и активността на рибата се избира подходящата стръв.
При леко размътена – чакърлия вода, рибата с удоволствие приема за стръв торен червей. Когато е много студено и водата е снежна, тя предпочита сланинката. Във всички останали моменти риболовът е подчинен на капризите на рибата и трябва да се експериментира.
В момента много удачно се лови на кука с червен конец и стръв – сланинка, жълъдов или бял червей. Забелязал съм, че през определени периоди на годината рибата приема по-активно определен цвят. През зимата скобарът и морунажът определено предпочитат червения цвят. Най-вероятно рибите го свързват със своята естествена храна вердевас.
Другият перфектен метод за риболов в момента е на мънисто. Тази система е измислена от пазарджишките рибари. Утежнението е същото, но на повода се слагат две мъниста. Едното е по-голямо, със седефен цвят, а другото е по-малко, за предпочитане червено. Куката трябва да е не по-малка от номер 10. Не зная по какви причини, но рибата се активизира от тези мъниста и атакува, дори когато не кълве на стръв.
Когато рибата е много капризна, можете да опитате на водорасло от самата река. Тази стръв е естествена за рибите и те я приемат с охота. Специфичното при този риболов е, че се лови на няколко пръста над дъното. Водораслото е предпочитана стръв както на скобара, така на морунажа и кефала.
Последният метод, когато рибата не иска да кълве на нищо друго, е малката тройка с червен конец. Принципно аз съм против тази система, но тя все пак се практикува удачно на река Марица. Много е спорен въпросът дали този вид риболов е търмък, или не. Риболовът се извършва с малка тройка. В повечето случаи рибата я лапа цялата. Скобарът обаче, тъй като има малка уста, обикновено я побутва с носа и тогава се закача. Точно това е преимуществото на тройката.
Лятно време скобарът се лови много добре на щипан хляб. Тази система е патент на старите рибари. За целта хлябът трябва да е много мек и пресен. Трохата се закачва на куката и се прищипва в горния край към стеблото.
Подхранката 
Подхранването на река е малко по-специфично, отколкото на язовир. Специално аз ползвам своята захранка „Ефект“, както и на Румен и Наско – „Промикс“. При по-голяма дълбочина е добре да се добави малко пръст в подхранката, за да потъва по-бързо. Топките се хвърлят 5-6 метра преди плувката, за да могат да направят облак по цялото протежение на риболовната зона. Ако имате възможност, е добре да хвърляте и по малко жито или бял червей, но не прекалявайте. Все пак помнете, че през зимата рибата е слабо активна и лесно се засища.

Юрий Пейков стана майстор по спортен риболов за 2001г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.