Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Царят на белия червей -

Царят на белия червей

Ленгуит е риболовно място , което е много добро към мен  и не на последно място в началото на тази година, когато трите точки, които спечелих там в предпоследния рунд на състезанието на Kamasan, окончателно ми спечели титлата, както и чек от ?2,000, който върви с нея.

Untitled-33Днес съм на езерото Кевин, където има доста добър шаран и сребриста риба и за да можете да постигнете действително най-доброто от участъка ви тук, трябва да имате план, който да цели и двата вида риби. През топлите месеци бих се изкушил да ловя отсреща шаран на пелети, а надолу към средата – сребриста риба на бели червеи и кастери. Но сега, когато дойде студеното време, белият червей е моя избор и за двете линии. Както на всички водоеми, времето може да направи риболова малко непредвидим , така че знам, че като ловя на бял червей си давам най- добрия възможен шанс да уловя каквото плува.

Днес седя на участък 29 , който е типичен пример за всички участъци тук, на Ленгуит, като мога да ловя до острова, на 14. 5 метра.

Белите червеи ми дават най-добрия шанс да уловя, каквото плува

Untitled-31Смятам да направя измервания за две линии – нагоре по отсрещния бряг, на около 70см вода. Планът е да ловя близо до голия бряг с хубав равномерен наклон, което ще ми позволи да ловя на по-плитко, ако се появи повече риба и се получи фалшиво кълване. Ако риболовът стане труден, съм измерил и за още една линия близо до един надвиснал клон, тъй като рибата би се хранила по-доверчиво там.

Надолу към средата намерих хубаво равно място на 12,5 метра, което е достатъчно далече от моите две далечни линии, така че да мога да хвърлям насипен бял червей, без да привлека рибата надолу по наклона.

 

При падане на температурите гласувам доверие на верния  бял червей

 

ТАКЪМИ

Що се отнася до монтажите, съм от тези, които смятат, че нещата не трябва да се усложняват прекалено, така че правя само два. За шаранджийската линия съм монтирал плувка 4×10 KC Carpa Chimp float на линия 0.12mm Browning Cenex line с 12см повод, отново 0,12mm и кука KamasanB911 с размер 20. Що с отнася до утежнението, съм избрал разположени на разстояние сачми No11, започващи на 12см от куката. За сребристата линия в по-дълбоката вода съм избрал 4×12 KC Carpa Cent, отново на 0,12mm линия, но този път с  0.10mm повод. Изборът на кука си остава същият, а броеницата е на средата на монтажа, с три дропера No11, създаващи красиво и бавно, естествено падане през последните два фута вода.

Untitled-34Един малък трик , който винаги използвам при риболов, е да слагам малка задна сачма (т.нар. back shot) почти до халката на плувката. Това помага плувката да потъне до самата пъпка, но ако вълнението или вятърът станат проблем, мога просто да я плъзна нагоре по линията, с което ще се покаже повече от антената, без да рискувам да повредя монтажа, като извадя някоя сачма.

И двата монтажа са с мек сдвоен ластик No6 Preston Innovations Slip elastic, който е достатъчно мек, за да вадя сребриста риба, но същевременно и достатъчно мощен, за да се пребори с шаран.

 

СТРЪВ

Днес съм си донесъл около 1 литър червей – червен и бял, както и малко пелети, но със спадането на температурите смятам да се доверя изцяло на надеждния бял червей защото знам, че с него наистина се вади де що плува.

Знам, че някои рибари използват белия червей във вида, в който идва от магазина, но трябва да се знае, че има някои неща, с които можете да направите стръвта ви по-добра. Първото нещо, което правя, е да пресея стръвта няколко пъти. Това маха нежелани обвивки и частици, които могат да се окажат голям проблем когато подхранвате с прашка, защото са с по-различна плътност от белия червей и летят на различно разстояние, пръскайки се навсякъде по участъка,

Освен това обичам да слагам по малко куркума на белия червей. Някои го правят само при много студено време, като атрактант, но тя също обезмаслява червеите и така те потъват по-бързо което , което е полезно, когато ловите на дъното, какъвто е случаят днес.

 

ПОДХРАНВАНЕ

Аз си мисля, че е важно да се запомни, че през това време на годината, когато времето се променя, трябва да сте адаптивни. Това не е като през лятото – да сипвате стръв с лопата и да знаете, че все ще привлече нещо в участъка ви, но пък не е и като в дълбока зима, когато подхранвате с по четири бели червея и седите и чакате да клъвне.

Днес смятам да подхранвам далечните линии с киндер пот, защото си мисля, че шаранът все още живее около островите, така че не ми трябва да захранвам тежко, за да привлека риба там. Надявам се да уловя от намиращата се там риба като сипвам по някой и друг бял червей с киндер пота; после мога да оставя линията за малко, след като съм извадил няколко риби, но такива линии стават все по-силни с напредването на деня и намаляването на светлината.

На другата линия обаче, ще започна да подхранвам с прашка, тъй като смятам да ловя сребриста риба , така че падащите редовно във водата парченца стръв ще ми помогнат да ги привлека в участъка. Ако нещата потръгнат, мога дори да почна да ловя над дъното.

 

СЕСИЯТАUntitled-35

Започвам с линията нагоре по оголения бряг. За мое учудване, след като захраних с 10 бели червея с киндер пота, трябваше да чакам цели 10 минути преди да получа каквато и да е индикация. Затова пък после бързо последва едно малко шаранче около 500г. Нищо друго не се появи, така че реших да опитам на другото място, което бях измерил – близо до укритието на надвисналия храст, защото явно денят щеше да е труден, а се надявах там рибата да се храни с по-голямо доверие. Появилата се кротушка не беше точно онова, което очаквах и след още 10 минути безполезно чакане, реших да се пробвам на долната линия.

            Бях добре подготвил тази линия, докато се пробвах на отсрещния бряг, като подхранвах с по пет бели червея на всеки няколко минути, така че смятах, че там вече ме чакат няколко гладни кефала. Да, ама не! Монтажът едва успя да застане в работно положение и един сърдит шаран извади ластика. След като отново спуснах там монтажа, се появи друг, който обаче отърва кожата преди да го прибера в кепа.

Кълвеше по наистина капризен начин и когато видях, че следващите два шарана от тази линия бяха закачени за края на устата, се убедих, че явно рибата се храни доста недоверчиво и ще ми трябва по-негативен подход, за да получа най-доброто от участъка.

След като извадих пет малки шаранчета от тази линия, кълването оредя и реших, че е време да я оставя малко да почива и да се върна на тази отсреща. Само дето и там нещата не бяха кой знае колко по-добре, така че когато се пробвах отново на долната линия, за да установя, че шаранът се е върнал и храни по-сериозно, реших да пробвам нещо по-различно с линията към отсрещния бряг – онази до укритието. В крайна сметка, нямаше какво да губя.

Untitled-37 copy     Планирах да обърна първоначалния си план и да захраня с катапулт тази линия с цел да  привлека някой и друг кефал, защото особено при студено време важи принципът, че там, където има шаран, няма сребриста риба и обратно. Това сработи донякъде, защото след още няколко риби на долната линия вече беше време да я оставя да почине. Още щом се преместих на линията, на която бях хвърлял насипна стръв, извадих два кефала по 400-500г от две последователни спускания на монтажа  – добре дошло в толкова труден ден!

 

В това време на годината е важно да си дадете възможно най-много опции.

Въпреки този положителен знак, линиите отсреща така и не дадоха повече риба, така че в края на четири часовата сесия имах около 15кг, съставени предимно от шаран, уловен на средната линия. Интересното беше, че в един от моментите, в който на средната линия не кълвеше, изневиделица с появиха пет скимера преди шаранът да нахълта отново, избутвайки ги от пътя си.

 
Мисля си, че днешният ден отново доказа колко е важно по това време на годината, при смяна на температурите, да си давате възможно най-много опции, което значи да забравите онова, което сте правили „по принцип”. Риболовът на бял червей ви дава най-добрият шанс да получите най-доброто от водоема , а ако сте непредубедени и имате желание да експериментирате, това ще доведе до най-добри резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.