Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Късо и дълго - същноста на нещата -

Късо и дълго – същноста на нещата

И преди това съм споменавал за колко критична смятам подготовката на поводите за подобряване на вашия риболов, така че тук няма пак да „опявам” за това. Тези от вас, които са изпонавързали бая поводи вкъщи, ще разберат какво имам предвид; това още преди много години промени към по-добро моят подход в риболова, а тези, които не разбират, пропускат един простичък начин за драматично подобряване на риболова
Untitled-63 copyЦелта на този разказ не е да накарам повече риболовци да се опитат и да започнат да връзват повод, а да разтълкувам моите разсъждения за това каква дължина на поводите всъщност използвам и защо. Причината да разсъждавам на тази тема е нещо, на което станах свидетел по време на сесиите на академията по риболов на „Гарболино „ ( Garbolino Angling Academy), състояли се в началото на тази година. Присъстваха доста добри риболовци, но имаше един общ проблем, който надигаше глава и това беше фактът, че доста от рибарите използваха прекалено дълги поводи. Мисля, че причината за това може да се крие във факта, че се купуват предварително вързани куки, при които производителите са оставили по-дълъг повод, за да може рибарят да го среже според нуждите, но си мисля, че много от тях не ги скъсяват просто защото им е жал (стискат се) за влакното!

Има логично обяснение за всички вариации, които използвам – използването на правилна дължина на повода може да ви улови много повече риба. Тези принципи могат да се приложат, когато риболовците по  принцип не използват поводи, защото аз на практика говоря за разстоянието между куката и първата сачма. Логично е да мислите, че не е нужно да се използват поводи, за да се приложат тези принципи, но да ги имате означава, че вие следите много по-внимателно какво правите и в крайна сметка сте много по точни, което е от най-важното.

Първо, нека да ви кажа, че не си прекарвам живота във връзване на куки. Просто следя за нещата, които ми трябват. Например, харесва ми да връзвам куки за дадена кампания. Тази зима ще се фокусирам върху няколко нови места за риболов и бих искал да имам достатъчен избор от куки, влакна и поводи, за да ми стигнат за първите няколко сесии.  След това просто попълвам запасите. Понякога използвам само три или четири куки, но трябва да ги заменя преди да съм установил, че ги нямам.

За да разберете защо използвам дадена дължина при определени обстоятелства,
е важно да се опитате, да разберете защо използваме поводите, по принцип. Поводът е онова, което наричаме „предпазител” (бушон). Това е най-слабото звено на монтажа, така че, ако закачите някой дънер или някоя по-борбена риба, единствено ще ви се наложи да смените частта с куката. Когато сте си ги приготвили с една и съща дължина, това ще ви помогне да ловите по идентичен начин буквално само след няколко секунди, а това не би могло да стане, ако не ги използвате!

За мен обаче, поводът е нещо повече от предпазител. Той е много по-деликатен и важен от самия монтаж, защото е онази част, която се вижда от рибата.
По принцип, използвам най-голямата кука и най-големият диаметър на линията, какъвто бих могъл да използвам според обстоятелствата – рибата,
в която се целя, бистротата на водата и използваната стръв. Освен това отбелязва най-близката точка, където да сложа първата сигнална сачма –дропер.

Аз никога не слагам сачми на повода, защото смятам, че това го прави по-слаб, освен това ми създава проблем с утежнението при загуба на повод.

Сачмите се различават, дори и да са от един размер, така че никога не бих постигнал същото тежнение, каквото е било преди да загубя тази сачма.  Untitled-66 copyС последна сачма на основната линия нещата са много по-сигурни и има по-малка вероятност да бъде загубена. Тези дребни неща правят моя монтаж много по „бомбоустойчиви”, като се почне от най-деликатния, та се стигне до  най-тежките ми шаранджийски монтажи.

Untitled-67За мен, разстоянието между първата сачма и куката е критично. Тази сигнална сачма ще ми помогне да видя кълването много по-бързо и да закача рибата много по-добре, стига тази сачма да е на правилното място , но става дума за малко разстояние, с което можете да боравите, поради множество причини.

Да вземем за пример ваглер риболова на бабушка.  Обикновено първата ми сачма (всъщност при тези обстоятелства е малко вирбелче) е на поне 30 сантиметра от куката, тъй като искам  стръвта на куката да пада възможно най-естествено и в точката, в която рибата пресреща храната. Смятам, че така наистина получавам повече кълване, а евентуално и повече риба в живарника. По-късият повод обикновено води до повече пропуснати кълванета защото рибата поема стръвта, усеща съпротивлението на първата сачма и останалата част от монтажа и изплюва стръвта. По-дългият повод дава на рибата повече време за да придобие доверие и да започне да яде стръвта без да се плаши от нея.

Доста от това има общо с риболова на изтичане,  използван при щека. Фината, тънка антена на щековата плувка дава най-малко съпротивление на рибата, в сравнение и с най-тънката вложка от пауново перо на ваглера, а именно поради тази причина ще видите, че съветвам да се използват по-къси поводи при щека.

Нека да видим специфичните дължини, които използвам, защо си заслужава да опитате и да разберете малко повече за това какво се крие зад моите теории.

 

10cm повод

Това е предпочитаната от мен дължина за риболов на канали, особено с вердевас и джокер. Той ми помага да „прочета” какво се случва много по-рано, особено при малка, позитивно кълвяща риба.Когато ловите с джокер като стръв на куката, тя е толкова малка, че трябва да видите веднага когато рибата докосне стръвта, иначе рискувате стръвта да се повреди и повече да няма кълване. Когато става дума за риболов на кротушка и уклейка, важат същите принципи.  Тези риби генерално атакуват стръвта и  ако я погълнат, ще я повредят, което означава, че ще трябва твърде често да я сменяте, а това ще намали темпа ви на улов Това е предпочитаната от мен дължина на повод когато става дума за скоростен риболов защото е много по-позитивен и постоянно бърз.  Понякога за уклейка мога да намаля дори чак до 8 см!

 

15cm повод

При 90 % от моя щеков риболов куките ми са вързани на 15 см поводи, защото мисля, че именно това е правилната дължина.  Така влакното на повода е с достатъчна дължина, за да работи активно като независима линия, вместо да се контролира от основната. А освен това е и най-близката точка, на която бих искал да поставя сигналната сачма на дропера. Има обстоятелства, при които бих предпочел да е по-близо, но ще стигна до тях малко по-късно. 15cm повод дава доста „хлабина”, за да мога да  мога да работя със стръвта нагоре и надолу, когато ловя бабушка или шаран, но означава също и че първата сачма е достатъчно близко за мен, за да мога бързо да „прочета” кълването и да закача правилно рибата. При шаранджийски риболов често заменям тази сачма с малка броеница, поставена точно над примките, където е прикачен поводът.  Това прави монтажа доста позтивен, особено когато става дума за риболов в крайбреждана ивица или в близост до островчета. Същото важи и за риболов на плитко с броеница. Когато ловя сребриста риба, „дропер” сачмата обикновено е на тази позиция, а след това изграждам модела на утежнението назад и нагоре спрямо тази точка.

 

20cm/25cm поводи

Untitled-64Това са добри дължини, когато се опитвате да създадете по-естествено падане на стръвта при щеков риболов или за забавяне на монтажа в ловен участък на река, когато се опитвате да уловите докато стръвта пада през последните 40 сантиметра в участъка. Аз обикновено бих използвал  20cm повод когато ловя на коноп или парче хляб . Това е също идеалната дължина, когато искам да отпусна няколко инча за на дъно, когато задържам монтажа, или когато го придърпвам по реката.

 

30cm повод

Мисля, че постигам най-доброто с ваглер/плувка при тази дължина на повода, защото смятам, че  дава възможно най-голяма степен на универсалност, необходима за тези методи. Самото естество на споменатите методи е такова, че често ще се налага да влачите линията по дъното, за да ловите, а по-голямата дължина ще ви помогне да го правите по-ефективно.

Това е също и добра дължина, която да използвате за риболов на плоска плувка. Отново означава, че ще мога да ловя с доста дължина на дъното , но с последна сачма над дъното, за да регистрира кълването, а и да се създаде перфектен статичен монтаж за  повече кълване.

 

СЪХРАНЯВАНЕ НА ПОВОДИТЕ

Аз държа поводите в различни устройства за съхранение. Според мен най-добри са дървените кутии за куки и аз от години използвам доста качествените кутии Nathan от Derby, понеже са наистина добре направени, здрави и вътре мога да събера доста куки. А което е най-важно, въобще не пропускат вода!  Наистина си заслужават парите, защото предлагат максимум защита на създаденото от мен с доста труд!

За по-късите поводи използвам по-малки кутии за куки и калъфи от типа „портфейл”или когато имам специална кука/линия с определен диаметър, вързани за специално събитие  и не трябва да ги нося при нормални обстоятелства.

Страхотно е да знаете какви дължини на поводите ще връзвате, но за да постигнете точните размери, ви трябва специален инструмент  – Sensas Pierotti Hook Tier (връзвач на куки Сензас Пиероти). Този инструмент се прикрепва към маса или тезгях и позволява всеки път да връзвате едни и същи дължини. Устройството за удължаване/скъсяване позволява да променяте дължините, според типа монтаж. По този начин връзването на поводи става доста по-лесно и признавам, че за час бих могъл да правя поне по 40!

Много са редки случаите, в които да използвам поводи по-дълги от този.Например, когато ловяхме на подвижно болонезе  в Словения тази година, на доста бавна и дълбока река, ние ловяхме на 1 м повод, като влачехме по-голямата част от него по дъното, така че да се опитаме да забавим стръвта, без обаче да я спираме. Така покривахме нашите участъци за максимално дълго време.

Същите принципи се прилагат и към конвенционалния риболов с утежнение (бомбарда) и фидер, макар и напоследък с леко отклонение! При повечето случаи ловим на косъм, така че създаваме само подсичащ се монтаж. По принцип, е най добре да се използва възможно най-дълъг повод защото това означава, че когато си тръсне главата, закачената риба няма директно да разклати фидера или бомбардата, но всъщност колкото по-близо до фидера или бомбардата е стръвта на куката, толкова по-силен ще бъде ефектът на самоподсичане.

На много от водоемите се водим от правилата за това колко къс може да бъде поводът и в повечето случаи при Метода фидер, поводът е10 сантиметра. В идеалния случай, ако беше позволено, аз бих използвал 6 см дължина на повода при Метода, защото е горе-долу толкова, колкото можете да ползвате, но същевременно да сгънете стръвта на куката назад в топката на Метода.

Надявам се това да ви е накарало да си замислите повече за какви ще бъдат най-добрите дължини за вашия специфичен стил на риболов и дали пък няма да е по-добре да ги смените, вместо да смятате, че сте доволен от това, което сте постигнали с даден монтаж. Пробвайте да направите такава промяна – ще видите колко впечатляваща може да бъде разликата!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.