Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Тромава, но опасна. Коя е тази риба? -

Тромава, но опасна. Коя е тази риба?

Въпреки, че изглежда красива, рибата таралеж е много коварна

Вчера писахме за красивите форми, които тази морска твар чертае на дъното. Оказа се, че чудната риба таралеж има и други, много по-опасни приспособления, с които не просто може да се брани от враговете си, но и да убива по един интересен и неочакван начин. Още в самото начало трябва да подчертаем, че тази риба е опасна за консумация.

Има няколко вида риби таралеж, като някои от тези видове са отровни. Отровното им оръжие се нарича „тетродоксин” и се произвежда от бактериите, които живеят в червата на рибата таралеж. Биолозите казват, че тетродоксина може да се открие в почти цялото тяло на рибата, но от проведените проучвания става ясно, че то е концентрирано черния дроб и червата. Може да има и отрова в мускулите. Поради тази причина лакомите хищници често намират смъртта си, ако решат да консумират ларви или малки рибки таралеж.

Тези риби са доста тромави. При опасност тялото им се издува и те се носят във водата като едно бавно и опасно торпедо, което рядко пропуска своята цел, тъй като тези риби са изключително хитри, когато трябва да се отбраняват. Кожата им е покрита с израстъци, които приличат на бодли.

Тялото на рибите се пълни с вода при опасност и това пречи на по-малките хищни риби да ги погълнат.

Любимият деликатес на рибите таралеж са други дребни рибки или морски звезди. Това е азиатска риба. Може да се открие край бреговете на Япония и Китай. В страната на изгряващото слънце приготвянето на отровни риби е цяло изкуство, така че ако в мрежите на местните риболовци се е закачила някоя риба таралеж, то тя задължително трябва да бъде приготвена от майстор кулинар, който знае как да се отърве от отровата в тялото й.

1 thought on “Тромава, но опасна. Коя е тази риба?

  1. Някои видове риби-таралеж са изключително отровни. Тази отрова се нарича „тетродоксин” и се произвежда от бактериите, които живеят в червата на рибата-таралеж. Това отровно вещество е обхванало цялото тяло на рибата, но предимно се намира във вътрешните органи като черен дроб и червата. Една част от отровата дори навлиза и се насъбира в мускулите. А това означава, че яденето на рибата-таралеж и нейните ларви е изключително опасно за останалите същества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.