Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на мръсния канал край Пловдив -

Риболов на мръсния канал край Пловдив

След като повече от месец нямаше къде да се ходи за риба, информацията за успешен риболов на Мръсния канал край Пловдив изпрати цялото рибарско войнство там. Риболовът започна седмица преди Нова година. Проливните дъждове вдигнаха нивото на река Марица до максимум и рибата започна да се изтегля по притоците. Отдавна ми се искаше да тествам новата подхранка FILSTAR – Река, за която чух доста добри отзиви, и решавам да го направя най-сетне.
Всъщност името Мръсния канал е останало от предишни години. Това е водата, която идва от Пречиствателна станция – Пловдив. Като изключим, че е доста кално, каналът всъщност вече не е мръсен и е много интересен. Основната риба, която се лови, е уклей, бабушка, щука, кефал, а през зимата по реката се качва също така скобар и морунаж.
Няколко пъти отскачам до Канала да огледам какво хващат колегите, преди да реша да направя един риболов и аз. Последният оглед правя на 1 януари. Откривам сезона в 8 сутринта и оставам приятно изненадан, като виждам, че на Канала има още четирима приятели: състезателите Христо Бутников, Русен Русинов и Мони. Хващам няколко риби, колкото да се убедя как точно трябва да се подготвя за риболова, и се прибирам по обед. Подготвям се и отивам на Канала в първата неделя след новогодишните празници. Разбира се, половината град е вече там, добре че Мони отива по тъмно, за да запази места. Изобщо цялата ситуация много прилича на ТЕЦ–Гълъбово отпреди няколко години – кал до уши, много народ, пазене на места…
Оказа се, че в същия ден на гости ще ни идват приятели от София. С две коли пристигнаха вносителят на MAVER Ивайло Христов, главният редактор на списание “На риба” Калоян Белополски, състезателите Пламен и Вальо…
Заставам на едно място и започвам да се подготвям за риболова. Каналът, както се вижда на снимките, не е широк и най-добре се лови с гола пръчка. Течението е много слабо, затова леките монтажи са за предпочитане.
Разбърквам два пакета подхранка FilStar–Река и добавям около 500 г пръст Marsel Van Den Eynde. Овлажнявам я добре с вода и я оставям да поеме водата.
Започвам да си подготвям пръчката. Предпочитам риболова на щека, но каналът е много тесен. Първоначално мислех да ловя на 6 м, но после прецених, че всъщност 6 м ще ми дойдат много, и решавам да ловя на пет метра. Щеката е FilStar, с шпиц връх без ластик. На място си правя такъма. За основно влакно ползвам 0.10 мм, на което монтирам плувка 0,5 грама. Плувката е специален подарък от Наско Боянов, който я преправи, като й монтира куха антена.
Правя две линии в зависимост от начина, по който ще ловя. Едното утежнение е както се вижда на Рис. 1. Тази линия е утежнена със съчми № 9 и е направена за риболов над дъното. С нея смятам да ловя скобар, който определено в момента кълве по-добре, когато стръвта е над дъното. Другата линия е за изтичане, като няколко от съчмите се влачат по дъното, като основното утежнение е над дъното. Това изисква много прецизно премерване на дълбочина.
Монтирам първо линията за скобара и премервам дълбочината. Пред мен е около 80 см, като по течението дълбочината намалява.
Подхранката Fi Star–Река почти напълно е попила водата. Добавям още вода и паля една цигара. Часът наближава 8.30, а на Канала вече няма къде да се стъпи.
Новата подхранка е много добра. Както повечето храни на FilStar, е много добре ароматизирана и изключително лепкава, точно каквато трябва да бъде за риболов на река. Същевременно има добавени червени частици от боядисана галета, които изплуват бавно към повърхността и допълнително дразнят рибата. Ако се добави малко пръст към храната, за да може да се свали по-бързо на дъното, тя става наистина перфектна. Страхотно би могла да се комбинира също така с един пакет Van Den Eynde NATUR или RIVER ICE, но това е въпрос за друга проба.
Храната ми вече е готова. Прекарвам я през сито и отново я доовлажнявам, така че да стават топки с една стиска на шепата. Добавям около 300 грама бял червей и вече съм готов.
Междувременно на Канала са пристигнали софиянци и половината състезатели от пловдивските отбори: Юрий Пейков, Малкия Митко, Монито, Наско Боянов, Жоро Костов, Христо Бутников…
Започвам да подхранвам. Правя 8 съвсем малки топки с една шепа. Четири от тях стягам силно и хвърлям 4-5 м нагоре по течението. Останалите ги оставям по-рехави и ги хвърлям два метра нагоре по течението. Храната работи перфектно, съвсем ясно се вижда как излизат балончета и оформят хранителна линия точно на мястото, където ще изтича моята плувка. Въпреки че течението е слабо, умишлено не стрелям червеи с прашка, тъй като предпочитам да ловя рибата от дъното, а и дълбочината е много малка.
За стръв ползвам френски хляб, след като съм опитал вече на жълъдов червей и резултатът не ми е харесал. След десетина минути ми удря първата риба. Плувката потрепна няколко пъти сякаш рибата облиза стръвта и изчезна цялата. Скобарът е около 150 грама. След десетина минути последва втора риба. И двете риби повръщат захранка, което показва, че храната е добра и попада точно там, където изтичам. Точно по това време нивото на водата в Канала започва да пада и това тотално скапва риболова. Следват десетки празни изтичания, а плувката е като вкаменена, не помръдва. Въпреки това регулярно продължавам да дохранвам, за да може дори и една риба да мине през моето място, да се задържи поне за малко, за да я излъжа.
Започвам да променям дълбочини, сменям куката, като слагам № 22, за да стигна най-накрая до печалния извод, че пред мен просто няма нито една риба. Разхождам се по брега за малко. Ивайло е хванал няколко риби, Наско, Калоян и Вальо – също. Пламен вади един голям кефал и събира доста зрители около себе си…
Юри лови с щеката, но и при него положението не е розово. С Жоро Костов също имат по някоя риба. Забелязвам, че се изваждат няколко морунажа и се връщам бързо на мястото си. Сменям стръвта и монтирам другия такъм. Слагам два жълъдови червея, увеличавам дълбочината и започвам да се влача по дъното с надеждата да излъжа някой морунаж. Очевидно тактиката е печеливша, защото следват два морунажа, единият от които е доста добър. Продължавам да дохранвам по малко, но като че ли това са били единствените риби. Няма никакво пипане. Сменям отново линията, като се връщам на такъма за скобари. Правя преподхранване на мястото с ясното съзнание, че това може напълно да провали риболова ми, но все пак, ако някъде наблизо има риба, се надявам да я събера. Правя десетина топки храна с големината на орех и ги хвърлям нагоре по течението. В продължение на десет минути вадя още две риби, които повръщат подхранка. Това затвърждава мнението ми, че храната работи перфектно, но просто в Канала няма достатъчно риба. В крайна сметка имам хванати седем риби, което си е живо постижение за ден като този на Канала, при положение че всички останали хванаха по-малко. По-късно вкъщи, като разсъждавах върху риболова, стигнах до извода, че резултатът се дължи именно на подхранката FilStar-Река. Захранката ми харесва, работи много добре и вероятно следващия път ще опитам да я комбинирам с нещо друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.