Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Стю Конрой за големите риби -

Стю Конрой за големите риби

Повечето от големите риби, които съм уловил, през годините са печелили мачове, а голяма част от тях идват от невероятно обрасли с коренища водоеми. Това са безкрайни участъци от канали, езера и реки със забележимо обрасли участъци и трябва да ви призная, че винаги се радвам, когато изтегля такива на мач!  Това е да си в очакване като знаеш, че ако закачиш чудовище, ще има дяволска борба. Със сигурност адреналинът ти скача до тавана.

Като се върна назад през годините, си спомням много случаи, в които съм изтеглял такива обрасли водоеми.  Участък 28 на Gwinear Pool, в Cornwall, беше истински кошмар като участък и е нещо подобно на този, на който съм сега, с голяма риба, плуваща зад моста. Далечният ъгъл на Moors Pool при Moorlands Farm е друг обрасъл с коренища воден участък, където трябва наистина да сте добре оборудвани за битка . На нашия местен рибарник Brookside, участъците 8,9 и 10 са белязани като „заплитащи” и понякога трябва да ловите зад тръстиките, буквално на две педи вода, а после да дърпате рибата обратно след като я закачите!

Каналите имат може би най-обраслите участъци, които някога съм теглил, с дървета и всякакви други потънали препятствия. В действителност, аз счупих рекорда на моя местен канал Бриджуотър (Bridgewater) с 12 кг шаран и съм печелил безброй мачове просто като съм се подготвял само за една или две големи риби.

Може би имам най-голям опит с такива обитаващи обрасли участъци риби на канала Сенки (Sankey ) в  Сейнт Хелънс (St Helens). Там, за да хванете голям лин, трябва да ловите в малки заливи в тръстиката. Тези риби са като мълнии и съм забелязал, че най-добрата техника е да се подсече нагоре и след това  да се направи голям ъгъл с щеката,за да се получи странично напрежение. Ако дърпате под права линия, рибата просто ще дърпа от другата страна и ще успее да се добере до коренищата. Като дърпате рибата настрани, можете да завъртите главата й да я накарате да излезе от тръстиките.

Днес съм на участък 27 на Willow Pool на моя местен рибарник Blundells,  вляво от мен има пешеходен мост, а зад него – място, плътно обрасло с лилии.  На това езеро са регистрирани шарани до 10кг и лин до 5кг и не ти трябва да си гений, за да отгатнеш, че има и по-големи! Мястото е богато на естествена храна и предлага естествен безопасен рай за тази по-голяма от средната риба. Простичко казано, повечето рибари не се осмеляват да ловят близо до моста от страх да не скъсат – с изключение на мен!

Когато разликата между печалбата и загубата е голяма риба , трябва всичко да се направи както трябва и през годините съм се научил да побеждавам тези хитри риби. Не ще и дума, че в този стил на риболов има нещо повече от това да се използват по здрави такъми, така че ето ви моите 12 изкусни съвета:

Щеки за крайбрежната линия

Сила и мощ вместо лекота са най-важните свойства на щеката за този тип риболов. Тъй като ловя близо до брега, щеката за крайбрежна линия е точно на място. При такива ситуации използвам щека Drennan Polemaster Margin тъй като трябва да сте уверени, че ще може да вложите достатъчно натиск, без да се страхувате да се счупи. За разстояния над 8-9 метра ще ви трябва нещо по-управляемо и именно тук в играта влизат специално предназначените за шаран или т.нар. „power” (мощни) щеки. И си оставете в калъфите всякакви там скъпи въдици!

 Решения за дълбочината

Най-големите риби изглежда винаги са в крайбрежните линии или право отсреща, близо до някакви характерни забележителности . Винаги когато е възможно, гледам водата да е не повече метър. Ако е повече, се увеличава рискът да изпуснете риба, която е по-високо във водата. Едно от големите предимства на плитките водоеми е че големите риби често издават присъствието си, когато се обръщат, с водовъртежи и следи от движението им. Днес малко подрязах тръстиките покрая, за да не ми се налага да надзъртам зад тях и за да съм възможно най-близо.

 Два ловни участъка

Винаги ми е харесвало да поддържам два ловни участъка. По такъв начин винаги имам участък, на който да ловя, ако на другия нещо се случи или ако просто трябва да го оставя да почине. Днес например, имам един доста обрасъл мост, към който да ловя, но измерих със сондата и към отсрещната празна платформа. Ще бъде идеално, ако мога да намеря една и съща дълбочина и на двата участъка, така че да мога да използвам един и същ монтаж – а ако броят на секциите също е един и същ – още по-добре.

Прясно вързани монтажи

Винаги връзвам доста резервни монтажи в случай на късане. Ако имам време, на брега мога да вържа и съвсем „пресен”. Всичко, което ви трябва, е плувка от здрав и износоустойчив модел, вързана към проста „броеница” от сачми, на около  30см от куката. Използвам двойно подсилена линия Drennan Double Strength line от поне  0.18mm , иначе ще си навлека беля. Макар и повечето риболовци да ловят на директно, аз често използвам здрав повод за в случай на късане, а и за доброто на рибата.

 Здрав ластик

Пилоните на моста са само на метър от плувката, така че ми трябва нещо, която няма да се разтегля прекалено далече, нито пък прекалено лесно. Обикновено изборът ми за такъв водоем е доста къс ластик No20, но на някои по-обрасли канали понякога през годините съм прибягвал и  до Powergum вместо ластик. Powergum почти не се опъва, но влиза в играта когато не искате да отстъпите и на инч на рибата, но за да се справите с такава тактика ви трябва ултраздрава щека. Забравил съм ластик No20 у дома и затова избирам най-здравия кух ластик Drennan Bungee , който прокарвам през дългата горна секция на моята щека за крайбрежен участък. Издърпвам няколко фута ластик и връзвам възела така, че да може да излиза само до два метра. Ако използвате по-голяма дължина или го оставите по-хлабав, рибата ще се скрие в дънерите още преди да сте мигнали!

Яки куки

Както подсказва и самото име, кука Drennan Margin Carp е перфектна за тази игра. Тя е с относително дебел диаметър на телта, като може да удържи на доста голям натиск, a тъй като е кована, трудно може да се огъне или разтвори. Обърнатото стъбло също гарантира, че куката ще удържи по време на борбата, а относително широката лопатка позволява връзване на дебела линия.

Тактики за силна ръка

Много е добре да използвате здрави линии, дебели ластици и големи куки, но ако не сте подготвени физически за това да се справите с борещата се риба, най-вероятно ще изгубите битката.  Трябва да започнете да командвате рибата в момента, в който се закачи на куката, за да й попречите да набере скорост. В някои моменти се налага да теглите толкова силно, колкото тегли рибата. Понякога дори по-малък шаран или лин са трудни за издърпване защото са много по-бързи. С тези риби, ако се поколебаете дори и за части от секундата,  ще съжалявате!

Натиск

Има някои водоеми, за които съм установил, че най-добре да се упражни съвсем малко натиск, така че рибата да не е толкова склонна да хукне към убежището си. Често обаче тези риби не са току-така в тези участъци и в момента, в който ги закачите, те знаят точно къде да отидат! Тогава трябва да имате много бързи рефлекси: да хванеш и задържиш не е достатъчно – трябва да хванеш и изтеглиш! Тези битки се решават още в първите няколко секунди – веднъж щом извадите рибата от укритието, можете малко да поотпуснете натиска и да я морите както обикновено.

Страничен натиск

Създаването на ъгли и прилагането на страничен натиск (напрежение)  е най-добрият начин да се извади рибата от коренищата. Всеки ъгъл блокира или намалява свободното излизане на ластика , в сравнение с директното дърпане назад. Освен това служи, за да се обърне рибата под дъга и главата й да гледа към вас,а не в друга посока.

 Дайте си шанс

За да имате шанс в борбата, винаги ловете малко по-далече от коренищата: Бих отишъл в бърлогата на лъва, само ако съм съвсем отчаян и не мога да провокирам кълване.

 Колко стръв?

Всеки път когато подхранвам, вкарвам стръв само с най-малката купичка Drennan. Вие търсите да уловите само една риба и затова, когато подхраните прекалено много, това може да доведе до недобре закачена риба. Прекалено многото стръв освен това намалява шанса на рибата да намери стръвта на куката. На места с препятствия, рибата вече е наоколо и не й трябва много стръв, за да я привлечете и задържите. Може да сработи всякаква стръв, но аз гледам винаги когато е възможно да избягвам досадните (дребни) риби, така че по-селективни видове стръв като царевица, месо и пелети, са в началото на моя списък с най-добри. Днес захранвам със смес от царевица, коноп и 6mm пелети във всеки от участъците.

Голяма стръв

Много е трудно да се представи малка стръв на дебело влакно и голяма кука, така че винаги избирам голяма, като гледам да маскирам сравнително грубите такъми. Използвам две зърна царевица, но алтернатива са и един или два червея или голямо кубче мляно месо или котешка храна.

Стю извади от този участък няколко шарана и лина на двойка царевични зърна преди да закачи нещо по-съществено. След мощна борба Стю подложи кепа под двойно по-голям обикновен шаран, с което оформи добър улов за сесията!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.