Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Биогориво от водорасли? Вече е възможно! -

Биогориво от водорасли? Вече е възможно!

Учените искат да копират природен процес, чрез който се получава суров петрол. И май успяват…

Учени от Америка съобщиха, че вече е възможно за минути да се случи онова, което отнема на природата хилядолетия. Специалистите разкриха, че знаят как от водорасли да направят суров петрол.

Учените са от университета в Мичиган и напълно сериозно твърдят, че за минута могат да подложат водорасли на топлинна обработка като в тенджера под налягане и да превърнат безпрецедентните 65 процента от зелената тиня в сурово биогориво.

Ръководител на проекта е проф. Фил Савидж от университета. В какво се състои целия процес? Колегите на проф. Савидж напълнили стоманена тръба в водорасли, току що извадени от морето и я заровили в пясък с температура близо 600 градуса по Целзий. Температурата на водораслите достигнала около 300 градуса Целзий, преди учените да извадят тръбата от пясъка.

Преди се правеха опити да се извлича гориво от сухи водорасли, но този метод е прекалено скъп и компаниите не са намерили за нужно нито да продължат да работят по него, нито да го рефинансират.

Според професора от Мичиган биогоривото, създадено в подобна „тенджера под налягане“, съдържа около 90 процента от енергията от водораслите, научаваме от vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.